Zelenje okoli igrišč ščiti otroke pred onesnaževanjem

Igrišče s toboganom, okrog so drevesa
Foto: Oakville News iz Unsplash

Znanstveniki so objavili nove dokaze o tem, da s selektivnim sajenjem rastlin med ceste in igrišča lahko znatno zmanjšamo strupene izpuste prometa, ki dosežejo otroke. Takšni ukrepi so lahko hitri, cenovno ugodni in učinkoviti. Svoja dognanja so strnili v znanstveni objavi, kjer so opisali vpliv onesnaženega zraka na otroška igrišča in kako le ta zavarovati.

Onesnaženi zrak je mogoče omejiti z zelenimi površinami

Izpostavljenost onesnaženemu zraku danes povezujemo s številnimi zdravstvenimi tveganji, kot so srčno-žilne, respiratorne in nevrološke težave. Ta tveganja so toliko večja za majhne otroke, ki obiskujejo osnovne šole neposredno ob prometnih cestah, saj se njihovi organi še razvijajo in imajo hitrejši ritem dihanja od odraslih. Izpostavljenost drobnim delcem v zraku je verjetno največji okoljski faktor tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni po svetu, saj je povezana s šest do devet milijoni prezgodnjih smrti letno.

Skupina raziskovalcev je na treh osnovnih šolah v Manchesterju med poletnimi počitnicami leta 2019 uredila visoko živo mejo iz dreves. Pri eni šoli so uporabili bršljan, pri drugi zahodno rdečo cedro in pri tretji mešanico zahodne rdeče cedre, švedske breze in brina. Kot kontrola je služila četrta šola brez dodatne zasaditve. Pri osnovni šoli z ograjo iz bršljana so opazili precejšnje zmanjšanje koncentracije delcev v zraku na igrišču, a povečanje črnega ogljika. Pri osnovni šoli z mešano zasaditvijo je bilo zmanjšanje onesnaženosti zraka manjše kot pri šoli, kjer so uporabili le zahodno rdečo cedro.

Najboljša obramba pred onesnaženim zrakom

Najboljše rezultate glede koncentracije drobnih delcev in črnega ogljika v zraku je torej dala zasaditev z zahodno rdečo cedro. Skoraj polovico (49 odstotkov) črnega ogljika in približno 46 odstotkov delcev PM2.5 ter 26 odstotkov delcev PM1, ki jih je v ozračje izpustil okoliški promet, je uspela zajeti živa meja iz rdeče cedre. Znanstveniki pojasnjujejo, da je omenjena drevesna vrsta tako učinkovita zaradi posebne strukture listov, ki s številnimi izrastki in porami, lahko uspešno zajamejo delce. Ob deževju se delci nato sperejo v tla in tako končajo v zemlji ali odtokih. Po drugi strani ima bršljan gladke povoskane liste. Zato je bolj podoben ograji, ki zgolj blokira nekatere delce, ne more pa jih zajeti in odstraniti iz ozračja.

Pozitivne učinke zasaditve ustreznih rastlin bi lahko izkoristili tudi drugod, ne le v okolici šol in igrišč. Nova dognanja bodo v prihodnosti pomagala pri ciljni uporabi zelene infrastrukture v mestih.

Pogled na mesto z veliko zelenja
Foto: Nerea Martí Sesarino iz Unsplash
VIRScience Daily
Prejšnji članekTop 10 Gran Canaria: najlepše destinacije eksotičnega raja
Naslednji članekPazljivo pri čudežnih zdravilih, ki jih oglašuje internet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.