Top 10 Gran Canaria: najlepše destinacije eksotičnega raja

Cesta ob oceanu
Foto: marcinjozwiak iz Pixabay

Kanarski otoki so dostopen eksotični raj, ki obsega sedem večjih otokov. To so Tenerifi, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, Il Hierro in seveda Gran Canaria. Gran Canaria je tretji največji izmed naštetih otokov in je priljubljen predvsem med pohodniki in kolesarji. Celotni otok namreč povezujejo kolesarske in pohodniške poti, ki vodijo mimo jam, jezer, preko gorskih vrhov in razkrivajo edinstveno floro in favno otoka. Zaradi pestrosti, ki jo otok ponuja, pa bo prav vsak našel nekaj zase. Otok se lahko pohvali z lepimi plažami, kot so Playa de las Canteras v bližini Las Palmasa in peščena plaža s sipinami blizu mesta Mas Palomas. Glavno mesto Las Palmas je živahno s pestrim nočnim življenjem. Na otoku so urejena tudi igrišča za golf in tenis. Če so ti bolj pri srcu vodni športi, te bodo navdušile tamkajšnje šole in izposojevalnice opreme za potapljanje, jadranje, surfanje in ribarjenje. Katere so najboljše destinacije Gran Canarie?

Sipine na Gran Canarii – Dunas de Maspalomas

Na jugu otoka neposredno ob mestu Maspalomas leži prava puščava, ki s svojimi peščenimi sipinami obsega naravni rezervat in priljubljeno peščeno plažo. Sipine so privlačne za sprehajalce, na plaži pa poleg plavalcev uživajo tudi surferji. Poleg izposoje surfa se je pri različnih ponudnikih v mestu mogoče dogovoriti tudi za individualne ali skupinske tečaje surfanja na valovih. Po obisku sipin in plaže si privošči kak koktejl v enem izmed barov ob plaži. Tam najdeš tudi veliko trgovinic s spominki in restavracij, pogosto pa lahko uživaš v sproščenem vzdušju ob poslušanju žive glasbe.

Peščena pokrajina in modro nebo z belimi oblački
vir: osebni arhiv
Kanal z vodo, čez katerega je speljan moder mostiček in bele hiše v ozadju
vir: osebni arhiv

Najlepša vasica Gran Canarie – Puerto de Mogan

Slikovito letovišče in ribiška vasica na jugozahodni obali Gran Canarie poleg prelepih razgledov ponuja veliko restavracij in barov. Zraven peščene plaže je tudi pristanišče, s čimer je Puerto de Mogan pogosta postojanka jaht, ki se odpravljajo na Karibe. Zaradi lične arhitekture in mostičkov čez vodo se je kraja prijel vzdevek »Kanarske Benetke«. Če kraj obiščeš v petek, te na uličnem sejmu čaka še izbira lokalnih produktov in hrane.

Palmitos park

Palmitos park je preplet botaničnega in živalskega vrta, ki najbolj slavi po predstavi z delfini. Težko ga je primerjati z živalskimi vrtovi v Ljubljani ali Zagrebu na primer, saj je obisk parka ravno zaradi letalskih predstav ptic in šova z delfini posebno doživetje. Karte kupi že prej prek interneta in poglej vozne rede avtobusov, saj je lokacija parka nekoliko odročna. Če zamudiš zadnji avtobus iz parka, ti preostane zgolj taksi, ki je seveda nekoliko dražji. Vsak dan po ustaljenem urniku potekajo tri različne predstave: s papigami, pticami ujedami in z delfini. Vse tri si nujno oglej, saj predstavljajo bistvo parka. Ptice pri tem prosto preletavajo ne le park, temveč celotno dolino (pri tem včasih letijo le nekaj centimetrov nad glavami gledalcev). Poleg delfinov in ptic so v parku še številni plazilci (tudi krokodili), hiša metuljev in surikate.

Pet delfinov je skočilo iz bazena
vir: osebni arhiv

Poema del Mar

Poema del Mar je akvarij, ki v sodelovanju z Loro parkom na Tenerifih skrbi za izobraževanje javnosti in ohranjanje ogroženih vrst. Akvarij se lahko pohvali z največjim ukrivljenim steklom, skozi katerega lahko opazuješ morske pse in druge ribe. Pleksisteklo, ki v dolžino meri 36 metrov in v višino 7 metrov, tehta kar 140 ton! Akvarij je razdeljen v tri različna območja: džungla, koralni greben in globoki ocean. V njem na površini 12.500 kvadratnih metrov domuje več kot 350 različnih živalskih vrst z vseh kontinentov. Celoten akvarij je opremljen s številnimi informativnimi tablami in interaktivnimi vsebinami, zato je zlasti zanimiv za vse naravoslovce. Nahaja se na severozahodu otoka v kraju Las Palmas. Karte lahko kupiš na njihovi spletni strani že pred prihodom, cena za odraslo osebo je 25 evrov.

Dve veliki ribi v morskem akvariju
vir: osebni arhiv

Roque Nublo

Roque Nublo je vulkanska skala, ki se dviga 80 metrov visoko in je pomemna naravna znamenitost otoka. Skala, ki je nastala med vulkanskim izbruhom 4,5 milijona let nazaj, spada tudi pod UNESCO-vo zaščito. Nahaja se v okrožju Tejeda blizu mestnega središča. Destinacija je predvsem zaradi lepih razgledov z gore Tejeda priljubljena za pohodništvo. Pohodniški izlet je najbolje začeti pri Degollada de la Goleta (do koder lahko prideš le z avtom), nato pa le slediš dobro označeni poti.

Zelo velika pokončna skala na vrhu hriba
Foto: Mireia Iglesias iz Pexels

Gran Canaria ali divji zahod? – Sioux City

Sioux City je tematski park v Mas Palomasu, blizu San Agustina, ki prikazuje ameriški divji zahod. Nahaja se v kanjonu, polnem kaktusov, kar poskrbi za ustrezno sceno. Ponuja veliko razburljivih atrakcij in zanimivih predstav z dvoboji med ameriškimi indijanci in kavboji.

Gran Canaria in Krištof Kolumb – Casa de Colon

Krištof Kolumb se je daljnega leta 1492, kot mnogo mornarjev tistega časa, na poti v Novi svet ustavil na Kanarskih otokih. Na zahodni strani otoka La Gomera je še zadnjič pred dolgo plovbo obnovil zaloge hrane in drugih potrebščin. Danes lahko več o tem pomembnem zgodovinskem dogodku izveš na otoku Gran Canaria v hiši Casa se Colon. Tam so razstavljeni tudi modeli treh njegovih ladij, s katerimi je odrinil na pot: la Santa María, la Pinta in la Niña.

Staro mesto Teror

Mesto na severu otoka je eno izmed najstarejših mest celotnega otočja, saj je bilo ustanovljeno že konec 15. stoletja. Hrani pomemben del religiozne dediščine, med drugim cerkev, ženski samostan in originalne hiše lokalnih premožnih družin. Peki v mestu so poznani po odličnih pecivih in drugih sladkih dobrotah. Privošči si njihove krhke maslene piškote, jabolčne žepke, marcipanove slaščice in janeževe kolače. Mesto je posebej živahno vsako nedeljsko jutro zaradi tržnice na glavnem trgu. Takrat lahko najdeš široko ponudbo lokalnih proizvodov, nakita ter ročnih izdelkov iz lesa in tekstila.

Fataga

Čeprav majhno, je Fataga zagotovo eno izmed najlepših mest na otoku. Pozornost vzbuja že njegova lokacija v istoimenski soteski, kjer ga obdajajo palme. Za hiše v mestu je značilna tradicionalna arhitektura kanarskih otokov. Ozke strme tlakovane ulice so obkrožene z nizkimi belimi hišami iz kamna z lesenimi okni in vrati. V soteski Fataga se ustavi še v Dolini 1000 palm. V njej raste mnogo palm vrste Phoenix canariensis, ki tako sredi puščave tvorijo oazo. Sotesko Fataga si lahko ogledaš tudi s kamelami.

Palma
Foto: Hans iz Pixabay

Vulkan na Gran Canarii – krater Bandama

Krater je poznan tudi pod imeni  Bandama Caldera in Bandama Volcano. Z več kot 1.000 metri v premeru in globino preko 200 metrov je največji krater na otoku. Z bližnje opazovalnice lahko hkrati opazuješ krater, obalo in nekatere vasi na severu, saj se opazovalnica nahaja 569 metrov nad morjem.

Dodaten nasvet

Ob prihodu na letališče te bo že ob izhodu čakalo mnogo prijaznih taksistov, ki ti bodo z veseljem pomagali pri nošenju prtljage in ti bodo takoj ponudili prevoz do apartmaja ali hotela. To je sicer priročno, a precej dražje od vožnje z avtobusom. Ti vozijo zelo pogosto po celem otoku in omogočajo prevoz še tako velikih kosov opreme. Povezave in vozni red najdeš na vsakem avtobusnem postajališču, lahko pa jih preveriš kar s telefonom na Google Maps.

Prejšnji članekGooglova »skrivna« posodobitev YouTube TV-ja
Naslednji članekZelenje okoli igrišč ščiti otroke pred onesnaževanjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.