Kako gojiti kalčke doma?

sprouted seeds, power, organic
Foto: Famifranquoi iz Pixabay

Če želiš uživati v zdravih in okusnih svežih kalčkih, jih lahko zelo enostavno gojiš kar doma, v svoji sobi. Tako si boš pridelal sveže kalčke brez škodljivih pesticidov ali drugih kemikalij. Poleg tega je gojenje kalčkov tudi zelo poceni in enostavno, saj ne potrebuješ veliko prostora, opreme ali denarja. Primerno je tudi za študentska stanovanja brez balkona ali celo vrta.

Kaj potrebuješ za gojenje kalčkov?

Najprej poišči primerno posodo za kaljenje. To je lahko steklen kozarec ali posoda s pokrovom. Uporabiš lahko tudi poseben kalilnik, ki ga kupiš na spletu, ali pa si sam izdelaš svojega. Pomembno je, da ima kalilnik odtočno luknjo in mrežico, ki omogoča izpiranje semen. Pred uporabo ga dobro operi z milom in vodo ter steriliziraj. Potrebuješ tudi semena za kaljenje, ki jih lahko kupiš v specializiranih trgovinah ali na spletu. Najboljše so semena s certifikatom ekološke pridelave, saj so brez pesticidov in drugih škodljivih snovi. Poleg tega potrebuješ čisto vodo, ki ne sme biti prehladna, saj lahko to upočasni proces kaljenja.

Katere rastline so primerne za pridelavo kalčkov?

Med najpogosteje uporabljene spadajo alfalfa, rdeča detelja, leča, grah, sončnica, fižol, čičerika in brokolijevi kalčki. Obstaja veliko različnih vrst semen za kaljenje, zato lahko vedno poskusiš tudi z drugimi, ki jih želiš uporabiti v svoji prehrani.

peas, vegetable, healthy
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Kako poteka postopek gojenja kalčkov?

Semena najprej namoči v vodi, in sicer je čas namakanja odvisen od vrste semena (največkrat nekaj ur ali čez noč). Namakanje bo omogočilo, da semena nabreknejo in aktivirajo proces kaljenja. Po namakanju jih odcedi in jih enakomerno razporedi v posodi za kaljenje. Posodo postavi na suho in temno mesto, na primer v omaro ali predal. Semena moraš vsaj enkrat na dan splakniti z vodo, da se ne izsušijo in se prepreči razvoj plesni. Po nekaj dneh se bodo začeli pojavljati kalčki, ki jih lahko po približno 5 do 7 dneh že uporabiš v svojih jedeh. Odvisno od vrste semena bodo kalčki takrat zrasli 2 do 5 centimetrov.

Uživaj v pridelku

Kalčke lahko uporabiš na veliko načinov v različnih jedeh. Ker so najboljši sveži, jih poberi takrat, ko jih potrebuješ. Lahko jih dodaš solati, sendviču, juhi, omaki ali pa jih uporabiš kot prilogo k drugim jedem. Poleg tega pa so kalčki tudi odlična sestavina za smoothije in sokove. Preberi še naše Zdrave recepte z rastlinskimi kalčki.

Close up photograph of sandwiches with sprouts and slices of cucumbers
Foto: Oks Malkova iz Pexels
Prejšnji članekInteraktivni zasloni so rešitev za hibridno delo
Naslednji članekVodni filter je še kako pomemben pri tvojem zdravju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.