Znaš narezati čebulo brez jokanja? Preveri ta trik in nikoli več ne boš jokal zaradi čebule

onion, slice, knife
Foto: stevepb iz Pixabay

Čeprav se sliši preprosto, je rezanje čebule za mnoge izziv ali vsaj neprijetno opravilo. A čebula je ključna pri pripravi številnih jedi, zato ti bodo spodnji nasveti precej olajšali kuhanje. Z njimi boš med drugim oblažil neprijetno solzenje.

Od čudaških trikov do praktičnega nasveta

Proti solzenju obstaja več trikov. Najučinkovitejši je uporaba zaščitnih očal, nekoliko manjše solzenje boš občutil tudi, če nosiš kontaktne leče. Morda si že slišal, da naj bi pri rezanju čebule med zobmi držal vžigalico. Verjetno bolje od vseh nenavadnih idej je, da si priskrbiš zares oster nož in delo opraviš karseda hitro. S tem bodo spojine v čebuli, ki povzročajo solzenje ostale v zelenjavi praktično nedotaknjene.

Investiraj v oster nož

Tekstura čebule dopušča, da za rezanje uporabiš tudi nekoliko slabši nož – in s tem storiš veliko napako. Vedno uporabi dober nož in z rednim brušenjem poskrbi, da je oster. Tako bo rezanje čebule lažje in možnosti, da bi nož ušel izpod nadzora, manjše. Poskrbi tudi za pravilen prijem noža, da zavaruješ svoje prste pred rezilom.

Faca Gourmet
Foto: eduardo froza iz Unsplash

Poskrbi za zračenje prostora

Kuhinja naj bo dobro prezračena. Odpri okna ali vklopi ventilator, da zrak hitreje kroži po prostoru in s tem odvaja pline, ki povzročajo solzenje.

Čebulo pripravi na rezanje

Če kljub kakovostnemu nožu nisi uspel preprečiti solzenja, si čebulo že predhodno pripravi na rezanje. Za približno 15 minut jo postavi v hladilnik ali zamrzovalnik. S hlajenjem se namreč zmanjša sproščanje spojin, ki povzročajo solzenje oči. Pred rezanjem lahko čebulo tudi potopiš v vodo za približno pet minut, kar ravno tako zavira sproščanje plinov med rezanjem.

VIRGood Housekeeping
Prejšnji članekOcena filma: Barbie
Naslednji članekTo so pripomočki, brez katerih letos ne gre

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.