Miti o aknah: kaj pri negi aknaste kože v resnici ni priporočljivo ter kako pravilneje ravnati

Dekle z aknasto kožo si iztiska mozolj
Foto: Anna Nekrashevich iz Pexels

Na vprašanje, kako se rešiti aken, boš dobil cel kup odgovorov in nasvetov. Žal tudi mnoge nekoristne ali celo škodljive. Preberi si štiri pogoste mite, ki krožijo o tej tegobi, ki ji kot najstnik praktično ne moreš pobegniti.

Akne so le majhna nevšečnost, ki ji ne namenjaj preveč pozornosti

Čeprav so akne predvsem v najstniških letih zelo pogoste in večina ljudi ne občuti prehudih posledic, to ne pomeni, da gre zgolj za nepomembno nevšečnost. Le redki se zavedajo, da so akne pravzaprav bolezen. Ob nepravilnem ravnanju ti lahko pustijo brazgotino, ki ostane vse življenje. Posredno so lahko akne tudi razlog za manjšo samozavest in okrnjeno socialno življenje. Zato je pomoč strokovnjaka, ki ti bo v oporo, lahko zelo dobrodošla.

Akne nastanejo, če si premalo umivaš kožo

Ne le, da s pogostejšim umivanjem akne ne bodo izginile, situacija se lahko celo poslabša. Prepogosto umivanje in uporaba preveč agresivnih sredstev lahko kožo le dodatno izsušita in poškodujeta. Prav tako sprememb pri aknah ne iztiskaj ali praskaj. Pri aknah je ključna pravilna nega kože z uporabo ustreznih pripravkov. O njej se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom.

Dieta te bo rešila aken

Ni res! Čeprav ti vsi govorijo, da bodo akne izginile, če se odpoveš čokoladi, to ne drži. Aken namreč ne povzroča napačna prehrana, zato jih ne moreš pozdraviti z dieto.

Nekaterim žal ni pomoči

Danes lahko z zdravljenjem učinkovito obvladamo vse oblike aken. Pri tem je pomembno, da pomoč poiščeš dovolj zgodaj, saj blažje akne hitreje ukrotimo kot hude. S pravočasnim zdravljenjem lahko skrajšaš čas trajanja bolezni, omiliš njen potek in posledice ter tako preprečiš morebitne brazgotine, ki bi na koži lahko ostale vse življenje.

Prejšnji članekOcena filma: 65
Naslednji članekNepričakovano umrl zvezdnik filmov John Wick, Lance Reddick

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.