Nega in skrb za lepe in zdrave nohte

Lepe ženske roke in nohti so bili že od nekdaj občudovani. Morda se niti ne zavedamo, kako zelo so negovane roke pomembne, saj za nobeno žensko ne moremo reči, da je urejena, če vidimo, da si grize nohte ali ima odrgnjen lak na nohtih.

Večina ljudi sogovornika najprej pogleda v oči, nato pa se jim pogled ustavi na rokah. Ker so roke izraz nas samih, si vzemimo nekaj časa tudi za nego nohtov.

Pogosto so vzrok nezdravih nohtov tudi zunanji dejavniki, kot so suh in hladen zrak, delo s čistili, kemikalijami itd. Vsi ti dejavniki vplivajo na zdravje nohtov, obenem pa povzročajo prve in trajne znake staranja kože. Žal na dejavnike pogosto ne moremo vplivati, lahko pa roke ustrezno zaščitimo z rokavicami ter jih negujemo z negovalnimi kremami.

Veliko žensk dela pri negi precej napak, zato se pogosto zgodi, da lakiranje ali piljenje nohtov celo škoduje. Suho povrhnjico na rokah odstranimo s peelingom in jih navlažimo z vlažilnimi maskami. Pri negi nohtov je najpomembnejše piljenje in lakiranje ter pravilna izbira podlaka, saj vsak problematičen noht potrebuje poseben podlak.

Na začetku nege si vedno temeljito odstranimo lak z nežnimi krožnimi gibi proti konici nohta z odstranjevalcem laka za nohte, ki ne vsebuje acetona ali olja. S kremo ali oljem za obnohtno kožico navlažimo obnohtno kožico, da se omehča, in jo z leseno manikirno paličico nežno potisnemo nazaj. Potem nohte popilimo, pri čemer jih nikoli ne pilimo v obe smeri, saj lahko s tem povzročimo cepljenje.

Enkrat tedensko je treba za izboljšanje cirkulacije nohte polirati. Za to lahko uporabimo ščetko za roke, po poliranju nanesemo na nohte olje, da bodo zdravi in močnejši. Pred lakiranjem mora biti noht seveda popolnoma čist in suh, izogibamo se tudi stiku z vodo, namakanje rok lahko povzroči, da nohtova struktura absorbira preveliko količino vode in se pozneje pojavijo težave, saj se v tem primeru lak hitreje lušči. Laka nikoli ne pretresemo, saj s tem ustvarimo mehurčke, temveč ga samo povaljamo med dlanmi. Pri lakiranju potrebujejo roke oporo. Na nohte nanesemo dva sloja podlaka. Pri tem moramo paziti, da je nalakirana vsa površina nohta in da so robovi nohta popolnoma zaprti s podlakom. Podlak nanašamo na spodnjo in zgornjo stran nohtne ploščice, tako popolnoma zaščitimo noht pred zunanjimi dejavniki. Nato nanesemo dva sloja želenega barvnega laka. Lakiranje zaključimo z nadlakom za lesk in daljši obstoj. Če želimo lak obdržati na nohtih čim dlje, si jih vsak drugi dan ponovno premažimo z nadlakom.

Za lepe in zdrave nohte je pomembna tudi pravilna prehrana. Treba je uživati kalcij, dovolj proteinov in mineralov, ki gradijo nohte: železo, silicij, cink, esencialne mastne kisline in vitamine D, A in E. Pomanjkanje vitamina A in kalcija se lahko kaže preko suhih in lomljivih nohtov, nohti, obrnjeni navzdol, so znak pomanjkanja proteinov, folne kisline in vitamina C, vertikalne linije na nohtih kažejo na slabo prebavo, absorbcijo mineralov, proteinov in pomanjkanje vitamina B12, železa, pomanjkanje vitamina B12 lahko privede do suhih, zelo zaobljenih robov nohta ali temnejše barve, bele pikice na nohtih kažejo na pomanjkanje kalcija in cinka, temnordeča barva indicira slab metabolizem zaradi težke, slane in mastne hrane, rumenkasti nohti kažejo na nepravilno delo jeter, modri nohti so lahko posledica nepravilnega dela pljuč in srca, anemija, slaba cirkulacija in slab energetski nivo v jetrih in ledvicah se lahko kažejo skozi blede nohte.

Pomembni so dodatki z biotinom. Že nekaj miligramov vitaminov B na dan, cinka in železa okrepi nohte oziroma pozdravi suhe in skrhane nohte. Zato uživajmo polnovredna žita in žitne izdelke, meso (perutnino), rumenjak, kvas, stročnice, listnato zelenjavo, ribe, orehe. Če so nohti krhki, polomljeni in večino časa suhi, vključimo v svojo prehrano več jedi, ki so bogate s kalcijem: mlečni izdelki z nizkim odstotkom maščob, stročnice, brokoli, blitva, soja.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.