Pravilno skrbiš za rastline v tvoji sobi?

Si se pravkar preselil v novo študentsko sobo in izgleda malo … mrtvo? Lahko jo poživiš s fotografijami, še boljša ideja pa so rastline, saj jih lahko postaviš kamorkoli, tudi na vrh omare, pa bo še vedno izgledalo kul.

Ampak kaj storiti, če ti po navadi šopek oveni že drugi dan, posušil se ti je pa celo kaktus? Ker študenti nimamo ogromno časa, da bi skrbeli in se pogovarjali z rožami, smo o trpežnih rožah že pisali v članku o rastlinah v študentski sobi. O tem, kako je treba skrbeti zanje in o raznih trikih, ki bodo ohranili tvojo rožo pri življenju tudi čez praznike, pa si lahko prebereš spodaj.

Rastline na okenski polici.
Svojo sobo lahko okrasiš inn poživiš z rastlinami.

Ima moja roža preveč ali premalo vode?

Običajno je, da na rožo pozabiš in jo pustiš shirati, ko pa se nanjo spomniš čez nekaj tednov, jo zaliješ, da plava v vodi. To lahko vodi do prevelikega zalivanja. Da se temu izogneš, lahko po njenih listih preveriš, ali rastlina potrebuje vodo, ali ne. Če so listi »žalostni« in so rjavi pri konicah, je zelo možno, da ima tvoja rastlina preveč vode, posledica tega pa lahko gre za plesen pri koreninah ali gnitje korenin. Če pa ima tvoja roža premalo vode, bodo konice listov suhe, roža bo brez cvetov, listi pa se bodo skrčili sami vase.

Zalivanje

Če veš, da rože ne boš mogel zaliti več časa, lahko v svoji sobi namestiš DIY zalivalni sistem. Za to potrebuješ le vrvico ali vezalko in kozarec vode. Vrvico na enem koncu pomočiš v vodo, na drugem pa zakoplješ v zemljo. Rastlina bo tako po vrvici lahko črpala vodo, ko jo bo potrebovala.

Zalivanje rože z vrvico
DIY zalivalni sistem z vrvico

Uši

Imajo tvoje rože uši? Znebiš se jih lahko tako, da v lonec ošiliš svinčnik. Leseni ošilki naj bi odvračali žuželke.

Hrana tudi za rože?

Ti po kuhanju riža ostaja voda? Uporabi jo za zalivanje, saj so vlaknine v riževi vodi odlično naravno gnojilo za zemljo. Prav tako lahko zemljo zaliješ s pokvarjenim mlekom, saj kalcij v mleku deluje kot naravno gnojilo za rože.

Podtaknjenci

Podtaknjenci bolje rasejo, če jih preden jih posadimo, pomočimo v med ter damo v krompir. Med pospešuje rast korenin, krompir pa sproti gnoji zemljo.

Pa ti, poznaš kakšen čudaški trik, ki deluje pri rastlinah? Zaupaj nam ga v komentar!

Prejšnji članekVeliki koncert za Krisove prijatelje
Naslednji članekNajboljši slovenski filmi zadnjih 5 let

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.