Tek na smučeh: Oprema, ki jo nujno potrebuješ

Oprema za tek na smučeh, ki jo nujno potrebuješ
Oprema za tek na smučeh, ki jo nujno potrebuješ Foto: Tuor iz Pixabay

Med zimskimi aktivnostmi na snegu je vse bolj priljubljen tudi tek na smučeh. Se sprašuješ, kaj poleg snega še potrebuješ, da se lahko preizkusiš v tem športu? Preberi si vse o potrebni opremi – ki je v primerjavi s smučarsko opremo na srečo cenovno dostopnejša. Poleg tega so tudi dnevne karte za smučarski tek med 5 in 10 evri, torej precej manj kot na smučiščih (pri smučanju lahko vsaj nekoliko privarčuješ z nekaterimi triki).

Smuči za tek na smučeh

Za klasično tehniko se uporabljajo daljše smuči. Njihova dolžina naj bo 20 centimetrov večja od tvoje telesne višine. Trenutno najdaljše smuči, ki jih najdeš na trgu, merijo 207 centimetrov. A če si večji od 187 centimetrov ni s tem nič narobe, saj formula ni absolutna. Smuči za klasično tehniko imajo tudi večjo krivino in drugačno tehnologijo od smuči za drsalno tehniko. Poznamo narebrene smuči, »twin skin« smuči, »nano grip« smuči, »opti grip« smuči in mazalne smuči.

beautiful active senior woman cross-country skiing in fresh fallen powder snow in the Allgau alps near Immenstadt, Bavaria, Germany
Klasična tehnika teka na smučeh Foto: Uwe Moser iz iStock

Smuči za drsalno tehniko imajo bistveno manjšo krivino in so krajše. Izberi smuči, ki so 0 do 10 centimetrov daljše od tvoje telesne višine. Na voljo so rekreativne in tekmovalne smuči. Za razliko od smuči za klasično tehniko se smuči za drsalno tehniko maže po celotni drsni podlagi. Za rekreativno rabo poskrbi, da so smuči servisirane oziroma namazane vsaj enkrat mesečno (ob pogosti uporabi seveda to ne zadostuje). Zanimivo je, da imajo Fischerjeve smuči na sprednjem koncu »luknjo«, zaradi česar se po odrivu v zraku hitreje umirijo.

Palice za tek na smučeh

Pri dolžini palic velja obratno kot za dolžino smuči. Palice za klasično tehniko naj ti segajo do višine ramen. Njihovo višino lahko določiš tudi tako, da od svoje telesne višine odšteješ 25 centimetrov. Še ena formula je 0,83 x telesna višina v centimetrih.

Palice za drsalno tehniko naj segajo nekje do nosu, ko obuješ še čevlje za tek na smučeh pa vsaj do brade. Običajno so palice za drsalno tehniko približno 10 centimetrov daljše od palic za klasično tehniko. Palice se razlikujejo tudi po paščkih. Osnovna naloga paščkov pa je, da palice pri odrivu ne izgubiš.

Čevlji

Obstajajo visoki, nizki in polvisoki čevlji. Poleg tega poznamo tudi tako imenovane skiathlon oziroma duathlon čevlje – ti pridejo v poštev za posebno vrsto tekmovanj, ki združuje klasično in drsalno tehniko. Sicer je izbira čevljev odvisna od tega, ali boš prakticiral klasično ali drsalno (verjetno jo poznaš pod imenom skating) tehniko. Čevlji se razlikujejo tudi po tehnologiji podplata: NNN (New Nordic Norm), SNS (Salomon Nordic System) in Techno pro. Pazi, da je tehnologija podplata kompatibilna z vezjo na smuči! Najpogostejši je NNN sistem.

Oblačila

Zimski šport seveda zahteva topla oblačila. A ne pretiravaj, saj gre za fizično naporno aktivnost, pri kateri se boš hitro segrel. Pretopla bunda torej lahko pomeni, da se boš prepotil. Zato se je bolje obleči v več plasti, ki jih po potrebi lahko slečeš. Začni s smučarskim perilom, ostale sloje pa prilagodi temperaturi. Prav ti lahko pride tudi brezrokavnik. Pomembne so predvsem kakovostne rokavice. Te ne smejo biti predebele, saj te bodo sicer ovirale pri oprijemu palice. Hkrati naj bodo tople in po možnosti nepremočljive, predvsem če si začetnik in se boš pogosto znašel na tleh 😉. Obleci si tudi kapo ali trak. Oči si pred soncem zaščiti s sončnimi očali, če pričakuješ lepo vreme pa ne pozabi niti na sončno kremo.

Najpomembnejše o opremi za tek na smučeh sta v spodnjem posnetku strnili Vesna Fabjan in Anamarija Lampič:

Tek na smučeh z Vesno Fabjan in Anamarijo Lampič - oprema

Oprema za smučarsko pohodništvo

Za avanturiste je od smučarskega teka po urejenih progah še bolj zanimivo smučarsko pohodništvo. Če spadaš mednje, boš potreboval nekoliko širše smuči. Dobro je, če imajo tudi robnike. Prav ti bo prišel tudi nahrbtnik s pijačo (najbolj priročni so kar mehovi za pijačo) in kakšnim prigrizkom. Namesto vode je bolje, da za hidracijo poskrbiš z izotoničnim napitkom. Za daljše pohode po bolj neobljudenih predelih, je priporočljivo s seboj vzeti tudi rezervno zložljivo palico, širok lepilni trak in kak rezervni del smuči.

cross country skiing, skiers, ski
Foto: 652234 iz Pixabay
Prejšnji članekLjubezenski horoskop za februar 2024
Naslednji članekZloglasni pisateljski spori, ki nas lahko učijo še danes

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.