Kako očistiti kolo? Nasveti za temeljito pranje kolesa

woman hand cleaning bicycle wheel with sponge.
Foto: Vera_Petrunina iz iStock

Čisto kolo ni le lepo, ampak tudi hitrejše! Če se ves čas voziš z umazanim kolesom, tvegaš, da bo šlo nekaj narobe: veriga, umazane zavorne ploščice, umazanija, ki pride do ležajev … Zato poskrbi za redno čiščenje kolesa. Ker za to ne potrebuješ kolesarskega servisa, si preberi, kako lahko kolo temeljito očistiš doma.

Za redno pranje kolesa je stojalo nujno

Če imaš to srečo, da živiš v hiši in imaš dovolj prostora, razmisli o nakupu stojala za pranje kolesa. Predvsem, če imate doma več koles, bo to močno olajšalo njihovo čiščenje (in preprostejša popravila, ki jih lahko opraviš doma).

Šele, ko so zobniki, veriga in ostali kritični deli kolesa v višini oči, lahko zares vidiš, kakšno je njihovo stanje. Ko je kolo dobro vpeto v stojalo, je tudi manjša verjetnost, da ga boš pri pranju prevrnil in morebiti poškodoval. Tudi hrbet ti bo hvaležen, ker se ne bo potrebno ves čas sklanjati, da bi z gobico dosegel kolo.

Washing the Transmission of a Mountain Bike with a Water Jet, Close-Up.
Foto: V_Sot iz iStock

Če si kolesaril v slabem vremenu, ne odlašaj s čiščenjem

Če te je med vožnjo pral dež ali pa si se vozil po blatnem terenu, moraš kolo očistiti takoj po vožnji! Sicer povzročaš škodo na kolesu, saj bo zaradi vlage začela rjaveti veriga. Tudi blato in ostalo umazanijo boš najlažje očistil takoj, preden se zasuši. Če zares nimaš časa za temeljito čiščenje kolesa, ga vsaj oplakni z vodo in s suho krpo obriši verigo (potem je ne pozabi namazati!).

The 5 Minute Bike Wash - How To Clean Your Bike In A Hurry

Verigo razmasti, preden splakneš kolo

Pri temeljitem pranju kolesa moraš očistiti tudi verigo. Najbolje je, da naneseš čistilo za razmaščevanje verige, preden kolo splakneš z vodo. Za čiščenje verige so priročne krtače, s katerimi po nanosu čistila dobro očistiš verigo, šele nato jo splakneš z vodo. Seveda z isto krtačo ne čisti okvirja!

Cleaning the rear sprocket by a toothbrush at on the derailleur of a sporty bicycle with gears
Foto: geogif iz iStock

Pri temeljitem pranju kolesa odstrani obroče

Številnih delov kolesa sicer ne dosežeš. Še en razlog več, zakaj je stojalo tako priročno 😉. Kolo brez obročev (sprednjega in zadnjega kolesa) vpni na stojalo in posebno pozornost nameni delom, ki jih sicer ne bi dosegel. Obroče operi posebej, ne pozabi očistiti niti zobnikov. Zobnike očistiš na enak način kot verigo.

Tudi sušenje je del čiščenja

Ko si kolo opral z vodo, si šele na polovici procesa. Pomembno je, da kolo tudi čim prej posušiš, saj bo sicer zaradi vlage začela rjaveti veriga. Poleti s tem ni težav, saj bo na soncu kolo suho v nekaj minutah. V oblačnem vremenu pa poskrbi, da ga po čiščenju zbrišeš s suho krpo. Najbolje je, da imaš vsaj dve krpi za brisanje kolesa: ena za okvir in druga za verigo ter zobnike (saj so ti še vedno lahko nekoliko umazani). Ko bo veriga povsem suha, je ne pozabi ponovno namazati z oljem za verižne prenose.

Man Cleaning a bmx bike
Foto: Franco Carmona Cardaniz iz iStock
Prejšnji članekNajnovejša linija televizorjev odslej na voljo v Sloveniji
Naslednji članekŠtudentski bon inšpektor: Barbado

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.