Smučanje v drugi občini zaenkrat ne bo dovoljeno

Kot smo pisali na našem portalu, so v teh dneh zeleno luč za obratovanje dobila nekatera slovenska smučišča. Toda ob tem je Ministrstvo za notranje zadeve danes z objavo na Twitterju opozorilo, da bo smuka možna le v občini prebivališča. Kot športno-rekreacijska dejavnost namreč smučanje ne sodi med izjeme za prehajanje med občinami.

Glede na to, da ena izmed izjem za prehajanje občin, objavljenih na spletni strani gov.si, upošteva »dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni,« je bilo prisotnega veliko upanja za možnost smuke v drugi občini. Žal bodo zaenkrat lahko smučali le tisti, ki imajo to možnost v občini, kjer prebivajo.

Žičničarska dejavnost zavezana k strogim ukrepom

Nejasnosti in dileme omejitev, ki veljajo, se pojavljajo tudi pri nakupu smučarskih kart, saj je trenutno prodaja blaga in storitev prepovedana. Dovoljen naj bi bil torej le nakup kart na daljavo, čeprav nekatera smučišča, med njimi Krvavec, omogočajo nakup na blagajnah na smučišču. Kljub temu smučišča obljubljajo posebne otvoritvene akcije smučarskih vozovnic. Ob tem je pomembno poudariti, da na žičnicah in smučiščih ni dovoljena nobena druga storitev; tako je trenutno denimo onemogočena izposoja smučarske opreme.

Vrsta pred žičnico.
Vrsta pred žičnico v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO.

Slovenska smučišča, ki so oziroma bodo kmalu odprla svoja vrata, obratujejo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strogih higienskih ukrepih. Tako bo na smučiščih v vrsti ob vstopu na sedežnice in med vožnjo na njih obvezna uporaba ustrezne obrazne maske ter ohranjanje ustrezne medsebojne razdalje. Omejeno bo število potnikov na sedežnicah, kabinske žičnice pa zaenkrat ne bodo delovale.

Ob sproščanju ukrepov pričakujejo naval

Ker prepoved prehajanja občin še vedno velja, so se nekatera smučišča, recimo Rogla in Kope, odločila, da bodo z začetkom smučarske sezone še počakala. Velik naval smučarjev pa pričakujejo ob sprostitvi prepovedi prehajanja med občinami, še posebej v Osrednjeslovenski in Gorenjski regiji, ki imata zaradi ugodnejše epidemiološke slike več možnosti za sproščanje ukrepov.

VIRŽurnal 24.si
Prejšnji članekOcena filma: Oče (Otac)
Naslednji članekVsaj 3700 učencev in dijakov nima opreme za šolanje od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.