Avtorji zopet tožijo OpenAI, med njimi George R. R. Martin

George R.R, Martin drugi avtorji tožijo Open AI
George R.R, Martin drugi avtorji tožijo Open AI Foto: on IMDb

Več avtorjev toži OpenAI zaradi kršenja avtorskih pravic. Njihova dela naj bi uporabljali pri razvoju modelov umetne inteligence.

Med avtorji Jonathan Franzen, John Grisham in Jodi Picoult

Več avtorjev toži OpenAI pod okriljem Authors Guild, najstarejše ameriške profesionalne organizacije, ki se zavzema za pravice pisateljev. Med njimi se je znašlo sedemnajst znanih imen, kot so Jonathan Franzen, John Grisham, George R. R. Martin in Jodi Picoult. Tožbo so vložili v New Yorku. OpenAI obtožujejo, da so brez dovoljenja uporabljali avtorsko zaščitena dela pri razvoju velikih jezikovnih modelov.

Avtorske pravice so jabolko spora tudi v Hollywoodu

Hollywoodska stavka traja skoraj pol leta, igralce med drugim skrbi, da bi studii njihovo podobo brez plačila reproducirali z umetno inteligenco. Tako kot njih književne avtorje skrbi za preživetje.

Shanghai,China-May 19th 2023: close up ChatGPT official app icon on screen.
Foto: Robert Way iz iStock

»Ti avtorji se preživljajo z deli, ki jih ustvarjajo. A veliki jezikovni modeli obtoženca ogrožajo sposobnost preživljanja avtorjev fikcije, s tem da vsakomur dopuščajo generiranje – avtomatsko in zastonj (ali zelo poceni) – besedil, za katera bi drugače plačali pisateljem,« se glasi tožba. Avtorji dodajajo, da bi veliki jezikovni modeli OpenAI lahko vodili v neizvirna dela, »ki temeljijo na, oponašajo, obnavljajo ali parafrazirajo« njihova lastna dela, kar bi lahko škodilo književnemu trgu.

OpenAI bi lahko trening ChatGPT-ja izvedel z deli, ki so v javni lasti

V javni lasti so večinoma dela avtorjev, ki so pokojni vsaj 70 let. OpenAI bi zlahka uporabili klasike namesto avtorsko zaščitenega gradiva, za katerega niso plačali licenčnine. Predstavniki OpenAI so podali izjavo za The Verge: »Optimistični smo, da bomo še naprej iskali vsem koristne oblike sodelovanja, s katerim bomo ljudem pomagali pri uporabi nove tehnologije v ekosistemu, bogatem z vsebino.«

Avtorji OpenAI ne tožijo prvič

Ni niti prvič, da bi jih tožili tako priljubljeni avtorji. Septembra je tožbo vložil Michael Chabon, avtor Neverjetnih dogodivščin Cavalierja in Claya, ki so se mu prav tako pridružili drugi avtorji. Sarah Silverman, Christopher Golden in Richard Kadrey so pravno ukrepali proti OpenAI in Meti, Paul Tremblay in Mona Awad pa sta pritožbo podala junija.

ai generated, chatgpt, chatbot
Foto: Franz26 iz Pixabay

Le upamo lahko, da so pri treningu modelov umetne inteligence z Martinovimi deli previdni. Lahko se zgodi, da bo ChatGPT generiral nedokončana besedila. Šalo na stran, pravni okviri za uporabo umetne inteligence so klavrni, brezobzirnosti velikih podjetij do lastnine ustvarjalcev pa ne kaže konca, zato je temeljita regulacija novih tehnologij še kako potrebna.

VIRThe Verge
Prejšnji članekKaj moraš vedeti, če nameravaš prebedeti noč?
Naslednji članekKomentar: Ko se državljani organizirajo v »vaške straže«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.