
Ne glede na to, kako dolgo že uporabljate Google, obstaja možnost, da je z vašim računom povezanih veliko sledi vaših dejavnosti. Iskanja, uporaba posameznih Googlovih storitev, gledanje vsebin na YouTubu in druge dejavnosti so lahko več let povezane z vašim računom, odvisno od nastavitev, ki ste jih izbrali.
To pomeni, da lahko uporabnik, ki ima Googlov račun že več let, še vedno najde iskanja, ki jih je opravil pred leti. Dobra novica je, da je mogoče shranjeno dejavnost pregledati, izbrisati ali nastaviti tako, da se v prihodnje samodejno briše. Vse to je mogoče urediti na Googlovi strani Moja dejavnost na naslovu myactivity.google.com.
Kot piše Fenix, je ena ključnih nastavitev »Dejavnost v spletu in aplikacijah«. Ko je vključena, se lahko v Googlov račun shranjujejo različne dejavnosti, povezane z uporabo Googlovih storitev. Med njimi so lahko Googlova iskanja, dejavnosti v Google Zemljevidih, interakcije z oglasi, podatki, povezani z napravami in naslovi IP, pa tudi določene informacije o nakupih pri oglaševalcih.
Tudi ti podatki lahko vplivajo na priporočila vsebin in oglase, ki se prikazujejo uporabniku
Dodatni podatki se lahko shranjujejo glede na druge nastavitve, ki jih je uporabnik omogočil. Uporabniki, ki imajo vključeno sinhronizacijo Chroma, imajo lahko shranjene podatke o brskanju, če pa so dovolili shranjevanje glasovne dejavnosti, se lahko hranijo tudi glasovni posnetki. Posebej obstaja tudi zgodovina YouTuba, ki vključuje ogledane videoposnetke in iskanja na tej platformi. Ti podatki lahko vplivajo na priporočila vsebin in oglase, ki se prikazujejo uporabniku.
Če na primer pogosto iščete vsebine o teku, lahko Google sklepa, da vas zanimata šport in rekreacija, zato vam lahko prikazuje ustreznejša priporočila ali oglase. Možno je, da imajo dolgoletni uporabniki shranjeno zelo staro zgodovino dejavnosti, če skozi leta niso spreminjali nastavitev shranjevanja in brisanja podatkov.
Google omogoča samodejno brisanje dejavnosti, vendar mora uporabnik preveriti, katero obdobje je izbrano. Na voljo so možnosti samodejnega brisanja po treh, 18 ali 36 mesecih, odvisno od vrste dejavnosti in nastavitev računa. Če samodejno brisanje ni bilo vključeno, lahko starejše dejavnosti ostanejo shranjene, dokler jih uporabnik ne izbriše sam.
Novinar
