Birokracija pred odhodom v tujino

Veliko mladih odhaja na študij ali na delo v tujino, pri tem pa zaradi navdušenja pogosto pozabijo na administrativne zadeve, ki bi jih morali kot vestni državljani urediti, preden oziroma ker so zapustili Republiko Slovenijo (RS).

Žal mladi o svojih zakonsko določenih dolžnostih niso poučeni ne s strani šole ne s strani staršev.

 

Prijavno-odjavna obveznost glede prebivališča 

Pred odhodom oziroma odselitvijo je potrebno izpolniti prijavno-odjavno obveznost po zakonu, ki ureja prijavo prebivališča. Posameznik mora v primeru daljšega odhoda v tujino bodisi odjaviti stalno prebivališče, če se za stalno odseli z območja RS, bodisi prijaviti začasni odhod z območja RS, če le-ta traja več kot tri mesece. Oboje stori na upravni enoti, ki mu izda ustrezno potrdilo. 

S tem so izpolnjene obveznosti do RS, ne pa tudi do tuje države. Vsaka država ima svojo zakonodajo, zato se mora tujec sam pozanimati o obveznostih glede prijave prebivališča.

 

Ureditev davčnih obveznosti                                                                                                   

Mladi se z davčnimi pojmi običajno prvič srečajo, ko opravljajo študentsko delo. Takrat beseda teče o dohodnini, o akontaciji dohodnine, starši jih prosijo za potrdilo o šolanju, da jih lahko uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane itd. Pred odhodom v tujino pa prvič nastopijo okoliščine, ko morajo mladi sami urediti davčne obveznosti (in tudi pravice), ki izhajajo iz dejstva, da so davčni rezidenti Republike Slovenije. 

Kadar gredo v tujino za dlje časa, še posebno, če so nastanjeni le v eni državi, običajno tam odprejo transakcijski račun. Vse račune, ki jih davčni zavezanec odpre v tujini, mora v 15 dneh prijaviti finančni upravi.

 

V kolikor posameznik v tujini prejema dohodke, jih mora kot slovenski davčni zavezanec prijaviti finančni upravi, in sicer vloži napoved za odmero akontacije dohodnine v 7 dneh od dneva pridobitve tega dohodka.

 

V kolikor posameznik prebiva in dela v tujini, je smiselno, da na pristojnem finančnem uradu sproži postopek za ugotavljanje rezidenčnega statusa. V kolikor postane nerezident Slovenije, bo zavezanec za plačilo dohodnine le od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji (teh pa običajno nima, če živi in dela v tujini). To pomeni, da bo vse svoje davčne obveznosti poravnal le v državi, v kateri dela.

 

Prispevki za socialno varnost 

Socialne pravice izhajajo iz plačevanja prispevkov. Zato velja, da se jih lahko koristi v tisti državi, v kateri se prispevke plačuje. Priporočljivo se je pozanimati, katere socialne pravice izhajajo iz plačevanja prispevkov za socialno varnost.

 

Edina in najpomembnejša zadeva, ki jo je potrebno urediti, je zdravstveno zavarovanje. Če se oseba preseli v tujino, mora na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije posredovati potrdilo o ureditvi osnovnega zdravstvenega zavarovanja v tujini. V Sloveniji lahko obdrži dopolnilno zdravstveno zavarovanje ali pa ga spremeni v status mirovanja.

Če je oseba zavarovana v Sloveniji in je zgolj na začasnem bivanju v tujini (potovanje, delo, študij), lahko pravico do zdravstvenih storitev v tujini uveljavlja z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

 

Sklep 

Z ureditvijo najnujnejših birokratskih zadev pred odhodom v tujino se boste izognili nevšečnostim, ki bi vas lahko kasneje spravljale v slabo voljo. Kljub tratenju vašega dragocenega časa je urejanje administrativnih zadev še vedno brezplačno, še več, celo preprečite lahko nepotrebne stroške. Zato se je potrebno pred odhodom ustrezno informirati in urediti zadeve tako, da boste tudi v tujini deležni vseh „samoumevnih“ pravic.

 

 

Tomaž Kuralt

Mladi davki, d. o. o.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.