DIR 2018

Dnevi industrijske robotike – DIR je tradicionalen dogodek, ki ga vsako leto organizirajo študenti Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Namen dogodka je, da s pomočjo zanimivih in inovativnih robotskih aplikacij študentom in širši javnosti približa industrijo. Letos bo potekal od 9. do 13. aprila, že pred prireditvijo pa bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge.

DIR se začne s ponedeljkovimi predavanji strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih področij. Od torka do četrtka si lahko v avli ogledate letošnje aplikacije – kogar aplikacija še bolj zanima in bi rad delal z roboti, naj se prijavi. Petek je namenjen strokovni ekskurziji, kjer si ogledamo uporabo robotike in avtomatiziranih sistemov v praksi.

Dogodek je za udeležence brezplačen in namenjen tako študentom, kot tudi širši javnosti. Študentje se lahko ob predhodni prijavi pobliže seznanijo z aplikacijami. Število mest je omejeno.


Program: 


9.4. 2018

12:00 – 12:15

Uvodni pozdrav organizatorja in uvodni pozdrav dekana FE

12:15 – 13:00

Analiza človeškega gibanja v laboratoriju za strojno inteligenco

Predstavljena bo zgodovina analize človeškega gibanja z metodami računalniškega vida, katere začetki v laboratoriju in njegovih predhodnikih segajo v leto 1998. Na primerih si bomo ogledali, kako smo z metodami strojnega vida, ki izvirajo sicer iz industrije, poenostavili sicer teoretično zelo težke probleme. Predstavljeni bodo primeri sledenja igralcev v športu za potrebe športne analitike, biometrija na podlagi gibanja, ter najnovejši rezultati brezkontaktnega merjenja energijske porabe športnikov.

Predavatelj: Doc. dr. Janez Perš


13:15 – 14:00

Tehnike 3D tiskanja

Danes obstajajo in so na volj ona tržišču različne tehnike 3D tiskanja. Vsaka predstavlja svoj tehnološki postopek, ki se predvsem odrazi v različni trdnosti kot tudi krhkosti materiala terpovršinski kvaliteti, npr. gladkosti. Različni so časi izdelave, temperaturne lastnosti, odpornost na UV in primernost za barvanje.

Predavatelj: Rok Plevnik, Audax


14:15 – 15:00

Humanoidni robot Talos

V predavanju bo podrobno prikazan TALOS bipedalni humanoidni robot, ki ima podobno višino kot odrasla oseba. Sestavlja ga kar 32 modularno zgrajenih aktivnih osi, vsaka roka ima po sedem prostostnih stopenj. Še posebej pomembno je, da je večina prostostnih stopenj opremljenih s senzorji navora, kar omogoča učinkovito podajno vodenje. Kot mehanizem je sposoben dinamične hoje, dviganja težkih predmetov in sčasoma tudi pomoči ljudem, predvsem pa je namenjen in primeren za raziskave robotskega gibanja v stiku z ljudmi in okolico.

Predavatelj: Aleš Ude


15:15 – 16:00

Uporaba robotike pri raziskovanju in pridobivanju mineralnih surovin

V predavanju bo predstavljeno področje, kjer ima uporaba avtonomnih ali pol avtonomnih robotov veliko prihodnosti. Najprej bo predstavljeno, zakaj rudarstvo prihodnosti sploh potrebuje robote, kljub temu, da že tisočletja uspešno izkorišča rudišča rudi tudi brez njih. V nadaljevanju bo govora o specifičnostih okolij v podzemnih in podvodnih rudnikih, saj določeni faktorji predstavljajo precejšnjo oviro za delovanje robotov. Videli bomo, zakaj je takšno okolje v marsičem celo bolj zahtevno za izdelavo delujočega in uporabnega robota, kot npr. nezemeljska telesa (npr. Mars). Na koncu bodo predstavljeni tudi najnovejši svetovni trendi glede uporabe robotike v rudarstvu.

Predavatelj: Gorazd Žibret


16:15

Razglasitev rezultatov tekmovanja Robot challenge

10. do 12. 4.

13:15-14:00 – Delo z realnimi roboti – 1. cikel

14.15-15.00 – Delo z realnimi roboti – 2. cikel

15:15-16:45 – Delo z realnimi roboti – 3. cikel

17:15-18:45 – Delo z realnimi roboti – 4. cikel


13.4.

Ekskurzija


Za aktualne novice o dogodku in več zanimivosti skočite na uradno FB stran DIR!


ROBOTCHALLENGE


RobotChallenge je tekmovanje v načrtovanju robotskih celic. Delo poteka znotraj simulacijskega programa RobotStudio. Tekmovanje je sestavljeno iz dveh uvodnih predavanj in tekmovalnega dela. Na uvodnih predavanjih udeležencem predstavimo osnovne funkcionalnosti okolja RobotStudio in skupaj rešimo par primerov. Na koncu zastavimo problem, ki je sestavljen iz treh nalog s stopnjujočo težavnostjo. V naslednjih sedmih dneh jih skušajo tekmovalci samostojno rešiti.

Tekmovanje bo tudi letos potekalo pred dogodkom DIR2018. V četrtek, 29. marca in petek 30.marca, bo v mali diplomski sobi potekala predstavitev tekmovanja RobotChallenge z uvodom v programski paket RobotStudio. Po uvodnem predavanju bodo podane naloge, ki jih bodo tekmovalci reševali samostojno doma. Rok za oddajo rešitev nalog bo v soboto 7. aprila. V ponedeljek, 9. aprila po predavanjih DIR2018, bo potekala razglasitev rezultatov ter podelitev nagrad. Najboljše ekipe bodo predstavile svoje rešitve in potek dela. 


Več o pogojih sodelovanja pa na tem naslovu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.