Dnevi fizike

Od torka, 24. 10., do petka, 27. 10., od 9. do 13. ure ter v nedeljo, 29. 10. 2017, od 11. do 18. ure v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki

Sodelavci Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru bodo obiskovalcempredstavili serijo zanimivih poskusov s področij zvoka, optike in elektrike. Dokazali bodo, da je zvok valovanje, in predstavili princip delovanja akustične levitacije. Posebno pozornost bodo namenili sipanju svetlobe in razlogom za rdečo barvo vzhajajočega ali zahajajočega Sonca. Nagovorili bodo lom svetlobe in nevidnost. Prikazali bodo tudi impresiven poskus imenovan Jakobova lestev:  z visokonapetostnim izvorom bodo med prevodnima žicama ustvarjali iskro, ki bo potovala navzgor. Sodelavci Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani  bodo letos predstavljali eksperimente s področij obnovljivih virov energije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali preproste modele naprav za zajemanje energije iz obnovljivih virov (npr. vetrna elektrarna, sončne celice …). Demonstratorji bodo pokazali, kako lahko te naprave pretvarjajo različne vrste energij med seboj, ter kako lahko trajnostno in na okolju prijazen način pridobivamo električno energijo, grejemo vodo ali opravljamo koristno delo.

Z eksperimenti se bosta predstavila tudi Fakulteta za matematiko in fiziko  Univerze v Ljubljani  in Tehniški šolski center Maribor.

 

Dneve fizike organiziramo z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo. Vsako leto sodelujoče institucije izberejo nove aktualne teme, ki jih predstavijo študentje s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov.

Več informacij na spletni strani www.tms.si/index.php?e_id=193

 

Med tednom je program namenjen najavljenim učencem od 7. do 9. razreda in dijakom, v nedeljo pa posameznim obiskovalcem, ki jih zanima svet fizike.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.