Do strehe nad glavo

Roki za oddajo vlog za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih s subvencijo se iztekajo.

Roki za oddajo vlog za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih s subvencijo se iztekajo – vloge za sprejem v študentske domove ali bivanje pri zasebnikih s subvencijo je potrebno oddati do 10. avgusta, vloge za podaljšanje bivanja v študentskih domovih pa do 20. avgusta.

Študentom je pri iskanju namestitve na voljo brezplačna posredovalnica sob m2, pri urejanju potrebne dokumentacije pa tudi brezplačni pravni nasveti svetovalcev v Študentski svetovalnici. ŠOU v Ljubljani ob tem poziva lastnike stanovanj, naj oddajo sobo študentom in jim omogočijo subvencionirano bivanje.

Brezplačna posredovalnica sob m2 študentom posreduje vse vrste namestitev: eno-, dvo- in večposteljne sobe, garsonjere, stanovanja in tudi hiše za študente. Študentom želi zagotoviti kar največje število primernih sob po sprejemljivih cenah. Posebno pozornost pri tem posveča študentom prvih letnikov, ki se v novem okolju težje znajdejo, in tujcem, ki prihajajo na študij v Ljubljano. V m2 študentom in lastnikom tudi brezplačno pravno svetujejo pri sklepanju najemnih pogodb in urejanju najemnih razmerij, pri prijavi stalnega in začasnega bivališča ter seznanjajo lastnike stanovanj z možnostjo pridobitve subvencije. Ti morajo letos vloge za subvencijo oddati najkasneje do 20. avgusta 2010 – razpis je objavljen na spletni strani Študentskih domov v Ljubljani.

V bazi brezplačne posredovalnice sob m2 je več kot 5000 lastnikov stanovanj s področja Ljubljane. Podatki kažejo, da ti najhitreje oddajo enoposteljne in dvoposteljne sobe, kjer sta prosti obe postelji, pri čemer je pomembna prednost bližina fakultet. Cene za nastanitev take vrste se v povprečju gibljejo od 120 do 150 evrov na osebo za dvoposteljno sobo in od 170 do 270 evrov za enoposteljno sobo. Stroški se v večini primerov plačujejo posebej. V posredovalnici sob m2 ob tem opažajo, da lastniki študentom sobe še vedno nemalokrat oddajajo na črno, brez prijave in pogodbe.

Študentom, ki bivajo v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, bodo začasno prebivališče v Ljubljani prijavili študentski domovi oz. zasebnik, ostali morajo to storiti sami, saj so v nasprotnem v prekršku, za katerega je predpisana globa. Če želi študent bivati pri zasebniku s subvencijo, si mora zasebnika oziroma stanovanje poiskati sam.

Več informacij o brezplačni posredovalnic sob m2 najdete na spletni strani www.svetovalnica.com ali na telefonski številki 01 43 31 076, od ponedeljka do četrtka med 9.00 in 18.00 ter v petek od 9.00 do 15.00.
Študentska svetovalnica deluje na Kersnikovi 4 v Ljubljani in v študentskem naselju Rožna dolina, v bloku 4. Vse informacije o njej so na voljo na spletnem naslovu www.svetovalnica.com oz. na telefonskih številkah 01/43 80 253 (socialno in drugo svetovanje) in 01/43 80 223 (pravno svetovanje).

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.