Družinski zakonik

Jutri (torek) bo v parlamentu zelo pomembna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri se bo obravnaval predlog Družinskega zakonika. Verjetno veste, da prinaša nekaj zelo spornih zadev, ki ne morejo biti v dobro družbe in otrok.

Kdor lahko, je močno povabljen, da se jutri ob 13.30 pridruži pred Opero (za stavbo parlamenta; seja se začne ob 14.00).

“Po vsej verjetnosti nas ne bodo spustili notri, ker so zavrnili ogromno ljudi, ki so želeli na seji tudi spregovoriti, in rezervirali dvorano, v kateri ni prostora za poslušalce. Tako vam bo vse skupaj vzelo kvečjemu eno uro časa, je pa pomembno, da nas je čim več tam, da pokažemo, da nas ta tema zanima in nam je pomembna. Hvala vsakemu, ki si bo jutri vzel čas.” Tilen Mlakar.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok Vlado RS in poslance poziva, naj predlog Družinskega zakonika umaknejo iz obravnave v Državnem zboru. Ob tem predsednico Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dr. Andrejo Črnak Meglič poziva, naj omogoči strokovno in demokratično razpravo na seji odbora.

Jutri, 4. maja 2010, bo v Državnem zboru RS potekalo drugo branje predloga Družinskega zakonika na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok predlagamo, naj se dokazano slab predlog Družinskega zakonika umakne iz zakonodajnega postopka. Predlogu zakonika, ki med drugim predvideva izenačitev zakonske zveze in istospolne zveze ter posvojitve otrok v istospolne zveze, nasprotuje velika večina državljank in državljanov ter velik del strokovne javnosti, ob tem pa je tudi izredno slabo strokovno pripravljen, saj je zakonodajno-pravna služba Državnega zbora ugotovila, da je treba popraviti okrog 45 % členov zakona. Da je predlog zakonika slab, so očitno spoznali tudi v vladnih poslanskih skupinah, saj so vložili kar 140 amandmajev, vseh amandmajev vključno z tistimi opozicijskih strank pa je več kot 170.

Predlog Družinskega zakonika je najslabše pripravljen zakon v zgodovini slovenskega parlamenta! („Da je bilo podanih pripomb veliko, največ doslej, so za STA potrdili tudi v zakonodajno-pravni službi DZ.” Vir: STA, www.dnevnik.si, 2. 5. 2010). Pripravljen je bil brez oblikovanja kakršnekoli strokovne delovne skupine in brez enega samega sestanka, na katerem bi pisali zapisnik! Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa kljub vsemu še vedno trdi, da je predlog zakonika strokovno pripravljen. Vodstvo ministrstva z nerazumnim zanikanjem dejstev kaže, da je očitno izgubilo stik z realnostjo in zmožnost racionalne presoje, zato pozivamo predsednika Vlade RS, naj ga v najkrajšem možnem času zamenja.

Dr. Andreja Črnak Meglič, predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter poslanka Socialnih demokratov, je na jutrišnjo sejo povabila precej več tistih, ki podpirajo sporni predlog Družinskega zakonika, kot tistih, ki mu nasprotujejo, in to navkljub dejstvu, da okrog 80 % državljank in državljanov predlogu nasprotuje. To očitno dela z namenom, da strokovna in laična javnost v Državnem zboru ne bi mogla kakovostno predstaviti argumentov v korist pravice otroka do mame in očeta. Predsednico odbora smo že večkrat pozvali, naj povabi vse, ki bi želeli sodelovati na seji, saj je to edina možnost, da strokovna in laična javnost v zakonodajnem postopku pove svoje mnenje. Če bo obveljala nedemokratična trda roka predsednice odbora, bo tako jutri pred vrati Državnega zbora ostala velika večina tistih, ki so želeli na odboru predstaviti svoje stališče. Po naših podatkih je takih ljudi preko 140. V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok smo prepričani in obžalujemo, da se v Državnem zboru teptajo vrednote družine in zakonske zveze, obenem pa tudi demokracija. Zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bi v našem parlamentu vendarle dosegli spoštovanje temeljnih demokratičnih standardov. Vodstvo Državnega zbora Republike Slovenije ter poslanke in poslance prosimo, naj prepričajo dr. Andrejo Črnak Meglič, naj v skladu z 51. členom Poslovnika Državnega zbora in dosedanjo prakso delovanja Državnega zbora zainteresiranim predstavnikom strokovne in laične javnosti omogoči, da predstavijo svoja stališča.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.