Filmski Otok jeseni potuje po Primorski

Kras, Obala in Gorica imajo to jesen skupni filmski imenovalec. Zavod Otok prvič programsko sodeluje z mednarodnim literarnim festivalom Vilenica, ki ima na Krasu že dolgo zgodovino. Z Nagrado Darko Bratina goriškega Kinoateljeja pa nadaljuje dolgoletno plodno sodelovanje. Začenja se tudi mednarodni projekt za razvoj filmske vzgoje v obalnih osnovnih šolah.

31. Mednarodni literarni festival Vilenica bo letos med 6. in 11. septembrom v središče postavil književnost Latvije. Zavod Otok se po večletnem prijateljstvu Vilenici tokrat prvič pridružuje na programu predvečera festivala v Kopru. 6. septembra se bodo ob 20. uri atriju Regionalnega RTV centra Koper – Capodistria predstavili trije pesniki iz Latvije. Ob 21. uri sledi projekcija filma Zora (Ausma, Latvija, Poljska, Estonija, 2015), tragikomedije o latvijskem kolhozu ene mednarodno najbolj prepoznavnih latvijskih režiserk Laile Pakalnine, ki je bil prikazan tudi na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema. Razkošna vizualna simfonija temelji na sovjetskem mitu o mučeništvu malega pionirja Pavlika Morozova in na nikoli realiziranem filmskem projektu ruskega filmskega mojstra Sergeja Eisensteina.

Slovensko občinstvo je Lailo Pakalnino letos spoznalo kot gostjo festivala Kino Otok – Isola Cinema, prvič pa leta 2014, ko ji je Kinoatelje podelil Nagrado Darko Bratina. Monografski filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji že 16 let teden dni potuje po medregijskem prostoru med Slovenijo in Italijo in tudi to jesen se bo ustavil v sedmih različnih mestih. Prihajajoča izdaja bo potekala v zadnjem tednu novembra 2016. Zavod Otok bo izvedel festivalski dogodek v Izoli in tako nadaljeval tradicionalno močno partnersko sodelovanje z Nagrado Darko Bratina in Kinoateljejem iz Gorice.

”Tako v tej kot v drugih totalitarnih ideologijah so v osrčju vsega otroci,” zapiše Jan Mozetič v spremni besedi k filmu Pakalnine Zora. Skoraj stoletje po dogajalnem času filma totalitaristične ideje še zdaleč niso povsem izginile iz družbe, z vsako novo krizo ponovno splavajo na površje. Zavod Otok se zaveda pomena vzgoje današnjih mladih gledalcev v kritične opazovalce sveta, zato skozi filmskovzgojne projekte skrbi za poglobljeno opazovanje in razmišljanje o gibljivih slikah. V tem okviru jeseni skupaj s partnerskimi organizacijami iz Italije, Hrvaške in Romunije začenja mednarodni projekt za razvoj filmske vzgoje, ki bo trajal do zaključka šolskega leta 2016/2017. ProjektAREM (Akcija! Raziskava evropske metodologije za filmsko pismenost) se izvaja s podporo podprograma Ustvarjalne Evrope MEDIA, ki ga v Sloveniji izvaja nacionalna informacijska pisarna CED Slovenija. V sodelovanju z izolsko in s koprsko osnovno šolo bodo tako obalni osnovnošolci skozi filmski jezik pridobivali orodja za razumevanje aktualnih medkulturnih vprašanj.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.