HousingAnywhere.com – svetovni fenomen

Iz leta v leto se med študenti povečuje zanimanje za Erasmus izmenjave in prakse. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da tega res ne gre zamuditi.

Vendar verjamem, da se vam ob misli o življenju daleč stran od vaše cone udobja in predvsem ob pripravah birokracije za prijavo poraja nič koliko vprašanj. Eno najpogostejših je tudi stanovanjska težava, kaj narediti s svojo sobo doma, v zasebnem stanovanju ali študentskem domu ter kako si poiskati domek v tujini? Kako rešiti dve muhi na en mah?

Spletna stran www.HousingAnywhere.com

Študenti Rotterdam School of Management na nizozemski Erasmus University so se pred leti soočili z enako težavo. Ko se je Niels van Deuren leta 2008 odpravljal na izmenjavo v Singapur in se spraševal, kaj naj naredi s svojo sobo v Rotterdamu, saj si med izmenjavo dveh najemnin ni mogel privoščiti, ter kako naj si v daljnem Singapurju poišče bodočo sobo, se je domislil rešitve – ustvaril je HousingAnywhere.com. Spletna stran rešuje stanovanjske težave študentov, ki se odpravljajo v tujino. Deluje na principu študent-študentu, kar pomeni, da med tistim, ki oddaja sobo in tistim, ki po njen povprašuje, ne obstaja noben posrednik. Tako se izognete dodatnim stroškom plačevanja stanovanjskim agencijam. Na HousingAnywhere.com se najdeta tako povpraševanje kot ponudba namestitev za kratkoročna obdobja. Študenti, ki se odpravljajo v tujino, lahko na spletni strani zastonj oddajo oglas za svojo sobo, študenti, ki pa v Slovenijo prihajajo, se lahko na oglas odzovejo. Prav tako zastonj. Brez skrbi, na oglase sob se lahko odzovete tudi slovenski študentje in neštudentje, saj je ogled spletne strani možen za vse. Sobe pa lahko oglašujejo le študenti z aktivnim študentskim elektronskim naslovom (@student.uni-lj.si), saj tako preprečimo potencialne zlorabe in delovanje spletne strani ostaja na principu študent-študentu.

Oddaj in poišči sobo

Na HousingAnywhere.com lahko torej študenti Univerze v Ljubljani oddajo oglas za svojo sobo, tako v študentskem domu kot pri zasebniku. S strinjanjem slednjega ter z dogovorom s Študentskimi domovi v Ljubljani, kamor morate sporočiti, kdo in za koliko časa vas bo nadomestil v sobi, ste po končani izmenjavi lahko prepričani, da vas bo doma čakala ista soba. Prav tako pa lahko preko HousingAnywhere.com tudi poiščete svojo bodočo sobo v mestu, kamor se na izmenjavo ali prakso odpravljate. Z več kot 85 partnerskimi univerzami po celem svetu HousingAnywhere.com ponuja široko paleto možnosti iskanja. In to ne samo v evropskih prestolnicah in manjših mestecih, tudi v Braziliji, Peruju, Čilu, Mehiki, ZDA in Kanadi, naštevanje pa se nadaljuje vse tja do Azije. Ker se je pred kratkim tej svetovni druščini pridružila tudi Univerza v Ljubljani, imaš ti, dragi/-a študent/-ka, enkratno priložnost, oddaj oglas za svojo sobo in poišči podnajemnika, potem pa brezskrbno uživaj Erasmus izkušnjo, saj ko se vrneš, te bo soba čakala prav takšna, kot je bila!

Prednosti spletne strani HousingAnywhere.com

–          Pregledna. Spletna stran deluje na Google Maps preglednosti, tako lahko hitro vidiš, kje se nahaja univerza, kje je center mesta in kje je soba, za katero se zanimaš.

–          Enostavna. Oglaševalca sobe namreč kontaktiraš kar preko oglasa na spletni strani!

–          Zastonj za uporabo. Tako je, ne potrebuješ nikakršne (finančne) prijave.

–          Dober način za spoznavanje lokalne kulture. Spletna stran ponuja priložnost, da boš med Erasmus izmenjavo ali prakso bival/-a z lokalnimi študenti (mogoče celo v eni izmed bratovščin ali sestrščin!) in tako resnično spoznal/-a življenje države gostiteljice.

–          Oddaš lahko svojo sobo v zasebnem stanovanju ali študentskem domu. Izogni se dvojnim stroškom in oddaj svojo sobo, medtem ko boš v tujini.

–          Pomagaj prihajajočemu študentu iz tujine. Tudi tuji študenti se soočajo s stanovanjskimi težavami v Ljubljani. S tem, ko boš ti oddal oglas za svojo sobo, boš povečal ponudbo sob za kratkoročna bivanja, kar bo tujim študentom pomagalo pri večji izbiri.

Poskrbi za finance

Ko se odločiš za potovanje v tujino, krepko razmisli o vseh finančnih stvareh:

  • načrtuj začetne stroške selitve,
  • preveri kako lahko dostopaš do svojih financ iz domače banke in
  • optimiziraj svojo denarnico za potovanje.

Vse te nasvete, predloge najboljših plačilnih kartic za potovanje v tujino in priročen kalkulator valut najdeš v vodiču Kako pripraviti svoje finance za delo v tujini?

 

Polona Levpušček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.