Izbira je velika!

Dijak opravlja splošno maturo iz 5 predmetov. Poleg treh obveznih predmetov imaš na izbiro dva predmeta, ki si ju sam izbereš – izbirni predmet.

Predmeti izbirnega dela:
angleščina, biologija, biotehnologija, ekonomija, elektrotehnika, filozofija, fizika, francoščina, geografija, glasba, grščina, informatika, italijanščina, italijanščina kot drugi jezik, kemija, latinščina, likovna teorija, madžarščina kot drugi jezik, materiali, mehanika, nemščina, psihologija, računalništvo, ruščina, slovenščina kot drugi jezik (v Prekmurju in slovenski Istri), sociologija, sodobni ples, španščina, teorija in zgodovina drame in gledališče, umetnostna zgodovina, zgodovina.

«Izbirnih predmetov na maturi je veliko, vsaka gimnazija ima svoje posebnosti, svojo izbiro. Dijaki lahko izberejo tudi predmet, ki ga njihova gimnazija ne izbira in ga opravljajo na drugi gimnaziji, seveda v dogovoru med obema šolama. Pri izbiri je dobro poznati težavnost predmeta na maturi, saj si dijak lahko po nepotrebnem oteži maturo, če izbere dva težja predmeta, sploh če ga zanima tudi kaj drugega. Dijaki izbirajo izbirne predmete v tretjem letniku, večinoma glede na svoje študijske želje.
Tisti dijaki, ki v tretjem letniku še ne vedo, kakšen študij bodo izbrali in se odločajo med naravoslovjem in družboslovjem, je najbolje, da izberejo en družboslovni in en naravoslovni predmet. Kajti v primeru omejitve vpisa na študijskih programih se lahko upoštevajo tudi točke pri posameznih predmetih, tako obveznih kot izbirnih. Vendar so možnosti široke, tako se pri naravoslovnih smereh upošteva uspeh pri enem od naravoslovnih predmetov, kar pomeni, da ni treba izbrati dveh naravoslovnih predmetov, saj so praviloma ti težji, sploh pa, če dijaka zanima tudi družboslovje.

Pomembno pa je, da dijak pozna zahteve študijskih programov pred izbiro izbirnih predmetov, saj si lahko tako pridobi kar nekaj dodatnih točk. Pri tujih jezikih npr. je to še posebej pomembno, saj je v primeru omejitve vpisa kar 50 % točk odvisnih od ocene pri tistem tujem jeziku v tretjem, četrtem letniku in na maturi.« Gabrijela Fidler, univ. dipl. psih., šolska svetovalna služba, Šolski center Velenje, Gimnazija.

Zato je dobro vnaprej razmišljati, kam se boste vpisali in temu primerno izbrati izbirne predmete. Vsekakor pa upoštevajte tudi to, da izberete predmet, ki vas veseli in pri katerem ste imeli dobro oceno. Srečno!

Mojca Buh

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.