Je sploh potrebno?

V osnovi je namen življenjskega zavarovanja je finančna zaščita ali drugače povedano finančna zagotovitev vzdrževanim osebam v primeru vaše smrti.

Velikokrat se zgodi, da mešamo pojme, kaj je življenjsko zavarovanje, zavarovanje življenja z naložbenim tveganjem in nezgodno zavarovanje.
Življenjsko zavarovanje, na kratko: plačuješ zavarovanje v primeru smrti in doživetja. Če umreš v zavarovalni dobi, dobi izplačilo upravičenec (dogovorjeno vsoto na polici), v primeru doživetja zavarovanje preneha in dobi izplačilo upravičenec za doživetje (navadno je to zavarovanec), zagaratirana vrednost je navedena na polici, lahko so zraven še razni dobički, ki jih mora zavarovalnica razdeliti med zavarovance.
Naložbeno zavarovanje: ravno tako si zavarovan za primer smrti, vsota je ravno tako dogovorjena, v primeru doživetja pa je lahko vsota mnogo višja od vplačane, lahko pa celo mnogo nižja, tveganje pač prevzame zavarovanec.
Nezgodno zavarovanje je zavarovanje za primer nezgodne smrti, trajne invalidnosti, dnevne odškodnine pri nezgodi, ni nikakršnega izplačila, če ni nezgode.

Sliši se vse lepo in prav. Tako je mislil tudi moj sogovornik Metod, ki se ne želi izpostaviti s priimkom. Leta 2004 je sklenil življenjsko zavarovanje in nezgodno zavarovanje pri eni izmed zavarovalnic. Zavarovalniški agent mu je vse lepo pojasnil in zavaroval se je 40 let, saj ga je s spretnim jezikom, besedami prepričal, da bo po 40 letih lahko dobil ves vloženi denar + dobiček. Po 6 let se je letos odločil, da bi prekinil zavarovanje in vloženi denar nekako dobil ven. A se je vse skupaj zapletlo. In tu se vprašamo, so besede zavarovalniški agentov le zavajanje ljudi?

Pri spremembah ali prekinitvi življenjskih zavarovanj v prvih letih največ izgubimo. Davek za zavarovalniške posle ni zanemarljiv, saj znaša kar 6,5 % za pogodbe, ki so krajše od 10 let. Najbolje bi bilo,da takšno zavarovanje pripeljete do izteka. Vendar ali boste dobili na koncu res ves denar ven? Metod se je odločil, da bo prekinil zavarovanje. V 6 letih je vložil dobrih 7.000 €, z odkupom za katerega se je odločil, da bi dobil ven le 1.200 €. Prosil je tudi za izračun, kolikšna bi bila izplačana zavarovalna vsota po izteku zavarovalne dobe (torej po 40 letih) in izračunali so mu dobrih 19.000 €, po njegovih izračunih pa bi ta čas vložil približno 40.000€. Kam gre torej denar?

Verjetno je še kar nekaj takšnih zgodb nezadovoljnih strank, na koncu pa lahko se zedinimo; vsak skuša po svoje preživeti. Zavarovalniški agenti nas z lepi besedami želijo prepričati in ne malokrat jim tudi uspe, ker smo naivni, ker ne preberemo vsega na pogodbi. Zato, predno karkoli podpišete se dobro preberite in če vam kaj ni jasno zahtevajte, da vam pojasnijo.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.