Kaj prinaša predlog Zakona o visokem šolstvu?

Poglavitne pozitivne spremembe predloga zakona, pri katerih je sodeloval ŠOS, ki so relevantne za študente so:

– Brezplačen študij:
o Študentom se zagotavljajo javna sredstva za študij na prvi in drugi stopnji kadarkoli v življenju, če študent še nima predhodno dosežene iste stopnje izobrazbe in če se mu študij še ni financiral iz javnih sredstev.
o Študent na programu prve in druge stopnje lahko v času študija ponavlja letnik ali spremeni študijski program ali koristi »absolventski staž«.


– Ohranjanje statusa študenta po diplomi na I. stopnji:
o Ko študent med letom diplomira na prvi stopnji, se mu status študenta ohrani do konca študijskega leta. (sedaj ga izgubi v trenutku, ko diplomira) 
o Status študenta se ohrani ne glede na to, ali je bil študenti vpisan v tretji letnik ali je bil »absolvent«.


– Ohranitev brezplačnega vzporednega študija:
o Študent se lahko izobražuje po več študijskih programih hkrati, skladno s pravili fakultete. Kar pomeni, da je vzporedni študij za študenta brezplačen (financiran iz javnih sredstev).


 Uvajanje brezplačnega delnega študija:
o Delni študij obsega 36 ECTS na leto, kar pomeni, da kot delni študent študiraš na prvi stopnji 5 let. Študij je po obsegu in zahtevnosti enak rednemu. 
o Po končanem delnem študiju pridobi študent isto izobrazbo kot redni študent.
o Pravico do delnega študija lahko koristi študent, ki zaradi zaposlitve (ne pripadajo pravice iz statusa) ali drugih okoliščin (starševstvo, bolezen …) ni zmožen opravljati študija v polnem obsegu obremenitve.


– Pogoji in oblika plačljivega rednega in delnega študija:
o Dosedanji izredni študij (kot oblika študija ob delu) se je izrodil in izkoriščal študente kot stranski dohodek zavodov. Sedanji predlog plačljivega rednega in delnega študija dopušča, da fakultete razpišejo plačljiv študij le ko so vsa mesta za brezplačen študij že zapolnjnena ter se plačljiv študij izvaja v največ 40% od števila vpisnih mest, ki so za študente brezplačna. 
o Tako se z novim zakonom ukinja dosedanji izredni študij in se predlaga nova oblika študija, plačljiv študij. 
o Po mnenju ŠOS naj bo plačljiva oblika študija v luči vseživljenjskega izobraževanja, ki pa mora biti opredeljena transparentno in z jasnimi pogoji.


ŠOS se bo v času javne razprave predloga zakona zavzemal za sistemsko urejen in kakovosten visokošolski prostor, ki bo študentom zagotavljal dostopen, brezplačen in v študenta usmerjen študijski proces.


 Predlog zakona je v javni obravnavi do 29. novembra, njegovo sprejetje pa se pričakuje v začetku leta 2014.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.