Možnosti sofinanciranja podiplomskega študija

Študij postaja vse večji strošek, zato so številni študenti v dilemi, ali študij nadaljevati ali se raje zaposliti.

Cene šolnin Univerze v Ljubljani za doktorske študijske programe tretje stopnje znašajo od par tisoč evrov naprej za letnik. Cene se od programa do programa precej razlikujejo. Vendar pa obstaja za podiplomski študij veliko štipendij, ki vam stroške študija precej zmanjšajo. Treba jih je redno spremljati in se pravočasno prijaviti. 

 

Klasične štipendije za študij pri nas 
Redni študenti imajo pravico do različnih štipendij za študij doma. Za študij na prvi in drugi stopnji si lahko pridobite državno štipendijo, kjer je pogoj povprečni mesečni dohodek na družinskega člana. Če izpolnjujete zakonsko določene pogoje, lahko pridobite Zoisovo štipendijo. Če se izobražujete v tujini, mora biti izobraževalna ustanova za izvajanje javno veljavnega izobraževalnega programa akreditirana v skladu s predpisi države, v kateri se izobražujete. Kadrovske štipendije pa povezujejo študente in potencialne delodajalce. 

 

Financiranje visokošolskega študija

Financiranje študijske dejavnosti na javnih in koncesioniranih zasebnih visokošolskih zavodih ureja Zakon o visokem šolstvu. Ta določa, da se sredstva za prvo in drugo stopnjo zagotovijo v državnem proračunu kot skupna sredstva za univerzo ali samostojni visokošolski zavod. Iz državnega proračuna se lahko sofinancira tudi študij po študijskih programih tretje stopnje. Za sofinanciranje sredstev za doktorski študij obstajajo različne sheme, ki študentom omogočajo pridobitev sredstev za sofinanciranje šolnine in študija.
Z letom 2011 je financiranje študijske dejavnosti urejeno na novo z Uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov. Na katerih študijskih programih in koliko mest se financira za redni študij, Vlada RS vsako leto odloči s soglasjem k razpisu za vpis. 

Sofinanciranje študija v tujini 
Vas mika tujina, a vas odvračajo visoki stroški? Tudi tu imate precej možnosti sofinanciranja. Obstaja vrsta štipendij, ki vam omogoča študij v tujini oziroma pokritje določenega dela stroškov. V okviru štipendij Ad futura so mogoče različne oblike štipendij za mednarodno mobilnost študentov v tujino. Podeljujejo se za izobraževanje, kratkotrajne študijske obiske in sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja. 

 

Redno spremljajte zasebne in javne fundacije
Obstajajo tudi sofinanciranja različnih zasebnih ali javnih fundacij. Redno spremljajte razpise raznih fundacij, kot so:
–          občinske štipendije,
–          Fundacija Leona Štuklja,
–          Fundacija Parus,
–          štipendije Fundacije Rochus in Beatrice Mummert,
–          štipendije Fundacije Bogliasco,
–          program Fulbright (namenjen je raziskovalcem in doktorskim študentom),
–          Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije,
–          Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,
–          Slovenska znanstvena fundacija,
–          CMEPIUS,
–          Sklad dr. Otta Likarja,
–          Študentski informacijski center,
–          Mladi raziskovalci (ARRS),
–          Mladi raziskovalci v gospodarstvu (TIA). 

Pri tem je treba poudariti, da morate podrobno prebrati pogoje, saj so od teh odvisna upravičenost in pa pogosta vprašanja. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.