Po neprecenljive izkušnje v tujino

Mladi se vse pogosteje odločajo za nadaljevanje svoje karierne poti in študij v tujini.

Izobraževanje v tuji državi daje širino, širi obzorja, poleg nepozabnih spominov lahko na ta način nadgradimo znanje tujega jezika, sklenete številna poznanstva in nenazadnje dobite pomembne kompetence in reference za kasnejšo zaposlitev.

 

Pripravite se dovolj zgodaj in ne obupajte zaradi birokracije

Na študij v tujini se je potrebno začeti pripravljati vsaj eno leto prej. Izbira študijskega programa je odvisna od pogojev, ki jih univerza postavi ter interesov in možnosti, ki jih študent ima. Posvetujte se s profesorji na slovenskih univerzah.

Pred odhodom na študij v tujino je potrebno izbrati univerzo in program študija, podatke o postopku prijave in o rokih za prijavo, preveriti, kaj vse potrebuješ za prijavo (prevedena in preverjena potrdila o dosedanjem šolanju, potrdilo o znanju jezika, priporočila profesorjev), pozanimati se o možnostih financiranja (domače in tuje štipendije, posojila, študentsko delo v tujini), načinu življenja v državi, kamor odhajaš in še kaj.

Pred izbiro študija v tujini je pomemben tudi podatek o šolnini in znanju tujega jezika (v katerem jeziku sploh potekajo predavanja). Bodite pozorni še na akreditiranost študijskega programa v tujini. Vsaka država ima seznam akreditiranih (javno priznanih) študijev. Če se  vpišete na program, ki ni akreditiran, ne more biti predmet vrednotenja izobraževanja.

 

Pozanimajte se o možnostih štipendij

Za študij v tujini obstaja veliko možnosti financiranja, le poiskati jih je treba. Informacije o štipendijah dobite na spletnih straneh Ministrstva za kulturo, Ad Futura, Cmepius, Slovenske znanstvene fundacije, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru itd.

Veliko informacij o študiju v tujini nudi Zavod študentska svetovalnica (www.svetovalnica.com), kjer najdete informacije o študiju v tujini, virih financiranja, študijske izmenjave, prakse, poletne šole in drugo.  

 

Treba se je odločiti in iti

Najbolj znani programi izmenjav za fakultete po celem svetu: Erasmus+, Ceepus, Leonardo Da Vinci, Grundtvig, Basileus, Maui in Aen.

Izkušnje študentov s študijem v tuijini so večinoma pozitivne in jih opisujejo kot nepozabne, nevšečnosti jim je pozročala le birokracija in administrativne zadeve. Zato jih tudi priporočajo drugim. Za tujino pa se odločajo predvsem zaradi širjenja obzorja, medkulturnih stikov, spoznavanja drugih držav, kultur in načina življenja, sklepanja novih poznanstec in širjenja socialne mreže. Vendar si je treba upati in iti. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.