Kaj moraš vedeti o odprtju podjetja?

Vse o odprtju podjetja
Vse o odprtju podjetja Foto: BrianAJackson iz iStock

Odprtje in vodenje lastnega podjetja je lahko zelo razburljivo in izpopolnjujoče, a ravno prvi korak – odprtje – je najtežji. Naj ne bo vstop v neznan teritorij razlog za oklevanje: poskrbi, da dobro poznaš osnove. Če te mika podjetniška pot, je za začetek dobro vedeti, kaj vse moraš ob odprtju vedeti in urediti. Preberi si, katere podatke moraš ob odprtju podjetja določiti!

Ime podjetja

Vsako podjetje ima svojo ime oziroma firmo, s katero posluje. Morda pa nisi vedel, da je oblika imena precej predpisana in še zdaleč ni omejena le s tvojo domišljijo. Ime mora vključevati oznako, ki napeljuje na dejavnost podjetja, oznako za pravnoorganizacijsko obliko podjetja (to so med drugim s.p., d.o.o., d.d.) in dodatno sestavino, ki je označuje ravno to podjetje. Če gre za s.p. mora vključevati tudi ima in priimek podjetnika.

Sliši se precej zapleteno in na prvi pogled večina podjetij nima tako kompleksnega imena. To je zato, ker podjetje ob firmi lahko registrira še skrajšano firmo – to je tudi tista, ki se najpogosteje uporablja in ki jo verjetno poznaš. Ta vsebuje vsaj sestavino, ki razlikuje to firmo od ostalih, in oznako podjetja. Da firma ustreza kriteriju »unikatnosti«, lahko pred postopkom ustanovitve ime preveriš v poslovnem registru AJPES.

Dejavnost podjetja

Pri ustanovitvi podjetja je potrebno izbrati glavno dejavnost – torej tisto, ki bo prinašala glavni del prihodkov. Poleg glavne, lahko izbereš še vse preostale dejavnosti, ki jih bo podjetje opravljalo. Število teh dejavnosti ni omejeno, vse pa se izbirajo iz šifranta Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD).

Ostali podatki, ki so potrebni ob ustanovitvi podjetja

Pred odprtjem podjetja moraš določiti še poslovni naslov podjetja, kjer bo potekala dejavnost podjetja. Pripraviti moraš tudi kontaktne podatke, v primeru d.o.o. pa moraš določiti še vsaj enega direktorja oziroma poslovodjo. Kot samostojni podjetnik si običajno tudi zastopnik podjetja. Možno pa je kot zastopnika oziroma prokurista določiti drugo osebo. Pri ustanovitvi s.p. lahko sam predlagaš datum vpisa v Poslovni register Slovenije. To ni mogoče za ustanovitev d.o.o.

Prejšnji članekKoliko držav v Evropi ima smrtno kazen?
Naslednji članekKadrovske štipendije za dijake in študente v podjetju Novartis (2024/2025)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.