Slabe razvade

Vsak izmed nas se srečuje z razvadami, pa naj bodo dobre ali slabe. Velik problem, pa je če slabe razvade otežujejo in uničujejo tvoj vsakdan in življenje.

 

1.      Obsedenost z e-pošto

Nenehno preverjaš pošto in pošiljaš nešteto e-sporočil prijateljem/ prijateljicam, s katerimi skorajda ne govorite več v živo.

Kako to težavo odpravite?

Poleg tega da ti  krade čas, je e-pošta še bolj škodljiva, kot si misliš. Raziskava Centra za spletne odvisnosti ugotavlja, da so ljudje, ki preživijo več časa na spletu kot z osebami v živo, pogosto depresivni. Zato si že zaradi svojega duševnega zdravja določi ‘elektronsko mejo’. Dogovarjajte se raje po telefonu kot po e-pošti..

 

2.      Odvisnost od televizije

Prižgeš  televizor, takoj ko vstopiš v stanovanje zaradi ‘zvočne kulise’, nato pa te posrka in gledaš vse oddaje od mehiških limonad do Oprah in raznih humorističnih serij.

Kako to težavo odpravite?

Televizija povzroča odvisnost, ker se zabava nikoli ne neha. Takoj ko se ena oddaja konča, se druga začne in te pritegne, da slepo buljiš v televizor. Če se želiš odlepiti od ekrana, potrebuješ dober razlog, da izključiš televizor.

Preberi zanimivo knjigo, pojdi na sprehod s prijatelji/ prijateljicami.

 

3.      Odlašanje

Z nalogami odlašaš do zadnje minute in si dopoveduješ, da bolje delaš pod pritiskom.

Kako to težavo odpravite?

Nikoli ni najboljšega trenutka za opraviti katero koli stvar. Če odlašaš z opravilom, ker je preobsežno, ga razdeli na več manjših opravkov, vsakemu pa določite rok. Drug način zagona je, da vprašaš prijatelja/prijateljico, ki je seznanjena s projektom, da te redno preverja in beleži napredek.

 

4.       Ne pijete dovolj tekočine.

Preden začutiš žejo, si  že za 2 do 3 odstotke dehidrirani.
Koliko vode naj spijem?

Nasvetov je veliko. Nekateri “pesimistični” zdravniki priporočajo 1,5 litra vode dnevno. Drugi so že pogumnejši in priporočajo vsaj 2 litra. V alternativni medicini obstaja formula: 25 kg telesne teže = 1l vode. Seveda je pri določanju potrebne “zdrave” količine vode odločilna sestava našega jedilnika. Če pojemo veliko živil, ki že vsebujejo vodo, se lahko popita količna vode zmanjša. Če je pa na jedilniku predvsem “suha” hrana, moramo res popiti dovolj vode. Suha hrana je npr. kruh, testenine, meso, klobase, krompir, riž, pica, sladice …

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.