Služba je boj, v katerem zmagujejo strastni

Čeprav se na pot iskanja (prve) zaposlitve odpravljamo oboroženi z znanjem, smo mladi nemalokrat obremenjeni z nesamostojnostjo ter nepoznavanjem samega sebe in potreb drugih na trgu. Za vas smo pripravili nekaj receptov, s katerimi si lahko mladi pomagamo pri spopadanju z izzivi in iskanju sanjske službe.

Gorazd Prah, karierni svetovalec pri MojeDelo.com, se z mladimi iskalci dela srečuje že več let in ocenjuje: „Verjetno imamo najbolj usposobljeno in izobraženo generacijo v zgodovini, ki pa je pogosto nesamostojna in nepoučena o resničnem stanju v svetu in gospodarstvu, zato je slabo pripravljena na samostojno upravljanje svojega življenja.“ Družba nam pogosto ne dovoli prevzeti odgovornosti zase, kar nam daje misliti, da sami ne zmoremo doseči zastavljenih ciljev. Jasno zastavljen karierni cilj je namreč največji problem mladih iskalcev zaposlitve.

 

Strast loči dobrega kandidata od slabega

„Kandidat, ki ima neko delo, delovno področje ali izziv rad in kaže iskreno zanimanje zanj, je vedno boljši od kandidata, ki za to isto delo meni, da bi ga „morda“ zmogel opravljati,“ zatrjuje Gorazd Prah ter poudarja, da dober kandidat ve, kaj hoče, zato tudi delodajalcu ponudi tisto, kar ta potrebuje. Marija Meznarič, direktorica kadrovske službe Sodexo, d. o. o., se z njim strinja in poudarja, da je tudi pri delodajalcih zaželena večja proaktivnost: „Kandidati si morajo službo „ustvariti“ sami.“

 

Recept za dobljeni razgovor

Gorazd Prah razkriva recept za dobljeni razgovor za zaposlitev. Do njega pridemo po naslednjih korakih: 1. Izdelajmo popoln karierni profil, 2. Ugotovimo, kaj je naša storitev, kaj prodajamo, 3. Definirajmo svoje ciljno delovno mesto, 4. Izdelajmo listo 100 podjetij, kjer želimo delati, 5. Raziščimo potrebe podjetij in kdo so „prave osebe“ – potencialni šefi v podjetjih, 6. Izdelajmo pisno predstavitev (CV in spremno pismo), 7. Akcija: klic, prijava, mreženje. Pri tem je pomembno, da se ne držimo preživetih definicij „razgovora za delo“; ta je lahko danes namreč izveden tudi v okviru krajšega srečanja, pogovora, kave oz. neformalnega druženja med delodajalcem in kandidatom.

 

Recept za sanjsko zaposlitev

„Po tem, ko si jasno zastavimo svoj karierni cilj, se lahko usmerimo na potencialne delodajalce ter sistematično komuniciramo s tistimi podjetji, kjer imamo možnost za delo, v katerem uživamo,“ pojasnjuje Prah ter dodaja: „Najlažji način je, da določimo svoje neposredno nadrejene, stopimo v stik z njimi in jim ponudimo pomoč.“

 

Dodatna pomoč pri iskanju zaposlitve

Andreja Ščančar, karierna svetovalka Kariernega centra Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, mladim svetuje, da se pri iskanju zaposlitve obrnejo tudi na Karierne centre. „To pomeni povezovanje z delodajalci, opravljanje strokovnih praks s področja študija, učenje dodatnih znanj in veščin, ki jih mladi na trgu dela potrebujejo, vendar jih v okviru rednih študijskih vsebin ne dobijo,“ pojasnjuje Ščančarjeva.

Dodatne nasvete in orodja, ki ti lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve, so pripravili tudi strokovnjaki iz podjetja MojeDelo.com v okviru projekta Itak Job. Na spletni strani http://job.itak.si se lahko s pomočjo svojega osebnega svetovalca naučiš napisati življenjepis, oblikovati spremno pismo in še cel kup praktičnih zadev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.