ŠMIC

Kaj je ŠMIC? Študentski Mednarodni Informacijski Center je nov spletni portal za študente, ki se je odprl konec februarja, ki je dosegljiv na spletni strani www.smic.si.

Portal bo odslej v pomoč vsem študentom, ki jih zanimajo študijske ali obštudijske aktivnosti v tujini.

Kako je prišlo do nastanka, do izgradnje portala oziroma zakaj? Do nastanka portala je prišlo zaradi vedno večjega zanimanja in odločanja študentov za izobraževanje v tujini. Prav tako se je povečal obseg izvajanja študijskih in obštudijskih dejavnosti v tujini. Na študentski organizaciji smo bili mnenja, da študentje ne dobijo dovolj informacij oz. ne vedo, kakšne možnosti izobraževanja v tujini so jim na voljo. Nekako smo želeli strniti tako programe študijskih izmenjav in praks kot aktivnosti, ki jih izvajajo mednarodna društva in organizacije in vse skupaj predstaviti na portalu. Večina študentov si pod študijem v tujini predstavlja izobraževanje skozi daljše časovno obdobje, s predstavitvijo projektov mednarodnih društev in organizacij pa jih želimo opozoriti, da se lahko zraven študijskih izmenjav odločijo tudi za izobraževanje preko poletnih šol, sezonskih tečajev itd., ki trajajo od deset dni do treh tednov. Študenti težko najdejo in dlje časa iščejo informacije, zato naš portal zajema tudi povezave in podatke, ki so nadvse pomembne pri odločanju za izobraževanje v tujini.

Kdo je ustanovitelj portala? Študentski mednarodni informacijski center – ŠMIC – smo vzpostavili na Oddelku za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Pri vzpostavitvi portala so nam pomagali različni partnerji, ki so nam omogočili objavo vsebin.

Komu je namenjen? Portal je namenjen vsem dodiplomskim ter podiplomskim študentom Univerze v Mariboru. Portal je namenjen zgolj študentom Univerze v Mariboru. Tuje študente informiramo in usmerjamo v sklopu našega oddelka preko osebnih kontaktov in različnih komunikacijskih kanalov. Za tuje študente izdajamo kartice za subvencionirano študentsko prehrano, organiziramo ekskurzije, jezikovne tečaje, športne aktivnosti, družabne večere, razne oglede, predstavitve držav in zabave.

Kakšne informacije dobimo na portalu? ŠMIC študentom ponuja vse informacije o študijskih in obštudijskih aktivnostih v tujini. Na portalu so predstavljeni programi študijskih izmenjav, kot so program Erasmus, Erasmus praksa, Erasmus Mundus, Ceepus, Comenius. Predstavljena so tudi mednarodna društva in organizacije, ki delujejo po fakultetah v Mariboru, to so AEGEE, AIESEC, BEST, DŠMM, EGEA, EESTEC, ELSA, IAESTE ter informacijska točka Europe Direct. Na portalu so študentom na voljo splošne informacije o državah, na podlagi katerih se lažje odločijo za želeno destinacijo, pri tem pa so jim v pomoč tudi izjave nekaterih študentov, ki so tovrstne izkušnje že doživeli. V primeru, da se študent odloči za aktivnost v tujini, kot je sezonska šola, jezikovni tečaj, praksa, pa se lahko pozanima, kako novo pridobljeno znanje vpiše v neformalni indeks. Preko ŠMIC-a si lahko rezervirajo hostel ter najdejo kontakte izvajalcev jezikovnih tečajev. Na portalu najdejo odgovore na pogosta vprašanja, preko elektronskega naslova pa nam lahko zastavijo tudi dodatna vprašanja. Največja pridobitev na Študentskem mednarodnem informacijskem centru je poseben iskalnik z globusom, s katerim študenti na podlagi želja, pridejo do informacij o aktualnih dogodkih v tujini.

Imate tudi informacije za tuje študente, ki prihajajo na študij v Slovenijo, koliko je le teh, od kje prihajajo? Na letni ravni se število študentov, ki pridejo na izmenjavo v univerzitetno mesto Maribor povečuje. Po podatkih, ki jih prejmemo s strani mednarodne pisarne Univerze v Mariboru, je v letu 2009/10 na izmenjavi okrog 285 tujih študentov. Prihajajo iz različnih evropskih držav, največ iz Španije in Turčije, sledijo Poljska, Francija, Češka in Portugalska.

Za katere države se študentje najpogosteje odločijo? »Največ študentov se odloča za bolj eksotične države, kot so Španija, Portugalska, Turčija. Zelo popularne so tudi skandinavske države. Iz omenjenih držav pa tudi pride največ študentov na izmenjavo v Slovenijo. Letos je na Univerzo v Mariboru prišlo okoli 250 tujih študentov, na izmenjavo izven Slovenije pa se je prijavilo okoli 280 naših študentov. Letno se število povečuje za povprečno 20 študentov. Največ študentov, ki se odločijo za izmenjavo je iz Ekonomsko-poslovne fakultete, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Pedagoško fakultete.« Dejan Spital, sekretar in podpredsednik ŠOUM.
Odgovore na vprašanja so nam pripravili Dejan Spital, sekretar in podpredsednik ŠOUM, in njegovi sodelavci.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.