ŠOS je deloval brez konflikta interesov in nekoruptivno

Za Študentsko organizacijo Slovenije je mnenje Komisije za preprečevanje korupcije dokaz, da v celotnem postopku razpisa za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane ni bilo korupcije in ne konflikta interesov.

Tako so zapisali na ŠOS in dodali:

To potrjuje tudi poročilo o opravljenem nadzoru nad postopkom izbire izvajalca pri prenovi sistema subvencionirane študentske prehrane, ki ga je decembra izvedlo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in pri tem ugotovilo, da v postopku ni bilo nepravilnosti. ŠOS pričakuje opravičilo vseh tistih, ki so v okviru celotnega postopka nenehno poskušali očrniti delovanje in postopke ŠOS.

Mnenje Komisije za preprečevanje korupcije št. 14 ugotavlja, da pri razpisu za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane (SSŠP), ki ga je leta 2009 izvedla Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ni bilo korupcije in ne konflikta interesov. ŠOS je postopek razpisa peljal transparentno in primerljivo postopku javnega naročila po Zakonu o javnih naročilih (ZJN-2), kljub temu, da ni naročnik po ZJN-2. Poleg tega je ŠOS, zaradi zavajajočih obtožb v javnosti in zaradi želje, da se objektivno in argumentirano odgovori na vsa zavajanja, Komisiji za preprečevanje korupcije 12. junija 2009 sam podal pisni predlog za uvedbo postopka ugotovitve morebitnih znakov koruptivnih dejanj.

Zaradi javnega pritiska in neutemeljenih obtožb je 18. junija 2009 odstopil tudi takratni član razpisne komisije. Pritiski na ŠOS so se nadaljevali z lažno končno ponudbo za izvedbo SSŠP, ki je prispela na ŠOS 28. avgusta 2009. ŠOS je na podlagi lažne ponudbe podal tudi kazensko prijavo proti neznanemu storilcu.

Zaradi prepričanosti v pravilnost in transparentnost postopka, kakor tudi zaradi časovnih omejitev je ŠOS s postopkom razpisa SSŠP nadaljeval. Tako je bila 14. oktobra 2009 podpisana pogodba s podjetjem Margento storitve d.o.o., ki v tem trenutku tudi izvaja prenovo SSŠP. Ker pa mnenje Komisije za preprečevanje korupcije do podpisa pogodbe ni bilo izdano, je ŠOS v pogodbo vključil protikorupcijsko klavzulo.

Katja Šoba, predsednica ŠOS: »Današnje mnenje Komisije za preprečevanje korupcije je še en dokaz, da v celotnem postopku razpisa za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane ni bilo korupcije in ne konflikta interesov. To potrjuje tudi poročilo o nadzoru, ki ga je lani decembra izvedlo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in pri tem ugotovilo, da pri postopku ni bilo nepravilnosti. Študente pa lahko pomirim, prenova se izvaja in študenti bodo že letos jedli po novem sistemu.«

Prenovljen sistem subvencionirane študentske prehrane, ki bo zamenjal dosedanji zastarel sistem študentskih bonov, bo uporabniku bolj prijazen, dostopen ter enostaven za uporabo (odprava čakalnih vrst ob nakupu bonov, odprava vnaprejšnjega kupovanja bonov, študentu omogočena sprotna izbira mesta prehranjevanja, možnost uporabe subvencije tudi izven kraja matičnega visokošolskega zavoda). Trenutno se izvaja testno obdobje, ki bo trajalo petnajst mesecev. V prvi fazi testnega obdobja bodo v sistem najprej postopoma vključeni vsi študenti Univerze na Primorskem, kasneje pa se bodo v sistem postopoma vključevali tudi študenti Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.