Študentski zaslužek

Dejstvo je, da štipendij ni dovolj za vse študente, starši pa tudi ne zmorejo večno nuditi finančne podpore. Zato si morajo študenti večkrat sami prislužiti denar, da se lahko prebijejo skozi mesec.

Študenti so zato skoraj prisiljeni, da si poiščejo delo, saj jih vsak mesec znova čakajo položnice, najemnina, stroški in ostali izdatki, ki jih je treba poravnati ali pa se vsaj med počitnicami odločijo, da bodo prihranili kakšen evro za dopust ali potovanje. Najboljša možnost se ponuja z delom preko študentske napotnice. Študentsko delo lahko opravlja tisti, ki ima status študenta. Treba pa se je včlaniti v enega izmed študentskih servisov, ki posredujejo pestro paleto študentskih del. Za to običajno potrebujete osebni dokument, potrdilo o vpisu oz. statusu študenta, številko tekočega računa in davčno številko.

 

Ponudba del

Ponudbo delovnih mest študentski servisi objavljajo na njihovih spletnih straneh, vse informacije o delu pa dobite tudi v samih poslovalnicah ali preko telefonskega klica. Če si delo poiščete izven ponudbe študentskega servisa, je pomembno, da se z delodajalcem predhodno dogovorita o pogojih dela ter o višini urne postavke. Pomembno je tudi, da imate študentsko napotnico pred pričetkom dela. Napotnica je pravna podlaga za delo preko študentskega servisa, zato jo morate vedno dvigniti pred pričetkom dela. To je pomembno, ker bo v nasprotnem primeru to pomenilo delo na črno, v primeru inšpekcijskega pregleda bosta kaznovana oba z delodajalcem, tovrstne denarne kazni pa so vedno visoke. Študentsko napotnico lahko dvignete osebno v poslovalnici, jo naročite preko telefona, maila ali pa na spletni strani servisa.

 

Pogoji in plačila

Na razgovoru za delo oz. pred začetkom dela je priporočljivo, da se z delodajalcem natančno dogovorita o pogojih dela, urni postavki, trajanju dela, zahtevah in pravilih v podjetju ter o roku plačila. Jasen dogovor pred začetkom je nujen, da med samim izvajanjem ali po zaključku dela ne pride do nesoglasij. Pomembno je, da delodajalec potrdi en izvod napotnice, se pravi, jo podpiše in ožigosa, še pred začetkom dela. Priporočjivo je tudi, da se pred začetkom dela pozanimate, kako redno potencialni delodajalec plačuje, to pa preverite tako, da pogledate, ali je morebiti že na seznamu neplačnikov študentskih del, ki je objavljen na spletni strani www.neplacniki.info. V primeru kakršnih koli nesoglasij, zamujanj s plačilom, kakršnega koli neplačevanja ali drugih težav se lahko vedno obrnete na študentske servise, ki vam bodo pomagali pri reševanju nastalega problema kot mediator med vami in podjetjem.

 

Višina plačila oz. urne postave je v veliki meri odvisna od zahtevnosti dela. Med najbolje plačana dela sodijo dela, ki zahtevajo strokovno ali kakšno drugo posebno znanje, npr. športni trenerji (10 EUR/h), vaditelji (12 EUR/h), demonstratorji (12 EUR/h), delo v marketingu (12 EUR) oz. trženje (30 EUR), inštrukcije (10 oz. 11,33 EUR/h) in modeli (20 EUR/h). Višina plačila je odvisna tudi od lokacije, osrednjeslovenska delovna mesta oz. delo v Ljubljani je plačano bolje kot pa v ostalih krajih po Sloveniji. Med najslabše plačana dela pa običajno sodijo delo v proizvodnji, asistenti (1–2,5 EUR/h), pakiranje (2,5 EUR/h), elektortehnična dela (3,5 EUR/h), fizična dela (3,5 EUR/h), čiščenje (3,5 EUR/h), delo s strankami in prodaja (3–3,5 EUR/h), pomoč pri prodaji (3,30–3,6 EUR/h), montaža (3 EUR/h) in podobna dela.*

 

Novi varčevalni ukrepi pa so pripeljali tudi do spremembe na področju študentskega dela. Varčevalni zakon zvišuje koncesijsko dajatev za študentsko delo s 14 na 25 odstotkov. Ukrep je trajen, veljati pa je začel s prvim junijem. Formalno gledano zvišanje dajatve najbolj prizadene delodajalce. Kakšne pa bodo dejanske posledice sprememb?

 

Sanda Gajsar

 

* Izbrano med trenutno objavljenimi študentskimi deli na e-študentskem servisu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.