Študij ali služba

Posameznika v življenju čaka kar nekaj prelomnic. Ena izmed pomembnejših je tudi zaključek srednje šole, ko smo postavljeni pred odločitev, kako in kam v življenju.

Ključno vprašanje je tudi, ali se bomo odločili za študij ali za delo. Večina dijakov se po zaključku srednje šole odloči za študij. Dejstvo pa je, da podjetja potrebujejo tudi kadre s končano poklicno šolo. Današnji čas prinaša negotovo situacijo, v kateri je odločitev med študijem in službo še toliko pomembnejša, saj je služb čedalje manj. Zato je odločitev med tema dvema možnostma toliko težja in je treba dobro razmisliti, katera priložnost prinaša boljšo prihodnost. Imamo več možnosti, ali se s trenutno izobrazbo zaposlimo in začnemo služiti denar ali pa se odločimo za nekaj let študija, ki bo prinesel višjo izobrazbo, dodatno znanje in morda še kakšno dodatno delovno izkušnjo, ki jo bomo pridobili preko študentskih ali prostovoljnih del.

 

Gledati moramo v prihodnost

Katera izbira nam prinaša varnejšo prihodnost, boljši zaslužek in večje zadovoljstvo v življenju čez pet, deset ali dvajset let? Študij prinaša dodatna znanja, veščine in spretnosti za specifično usmeritev. S študijem pridobimo višjo izobrazbo, kar lahko posledično prinese tudi višji dohodek. Če se odločimo za študij, si lahko v tem času še vedno nabiramo dodatne delovne izkušnje preko različnih priložnostnih študentskih del, ki prinašajo še kako potreben zaslužek za vsakdanje življenje ali dodaten finančni vir za dopuste in počitnice. Lahko se odločimo tudi za bolj dobrodelne vsebine in se pridružimo prostovoljnemu delu, ki ravno tako prinaša bogate izkušnje in nova poznanstva.

Če pa nas po srednji šoli čaka relativno dobra služba, je treba tehtno razmisliti, kaj nam več pomeni in kakšne možnosti zaposlitve nas čakajo po zaključku študija. Služba pomeni finančno neodvisnost, nabiranje delovnih izkušenj, teče nam delovna doba in imamo plačana zavarovanja. Pripada nam plačan dopust in bolniška. Če se nam po končani srednji šoli pokaže priložnost za redno zaposlitev, in se odločimo za to možnost, še ne pomeni, da smo za vedno zaključili šolanje, saj se lahko tudi kasneje, vzporedno z delom, odločimo za študij. Imamo možnost izrednega študija ob delu, ki največkrat poteka ob vikendih, vendar je plačljiv, kar pa prinaša dodaten strošek. Poleg tega imamo na voljo tudi različna dodatna izobraževanja, tečaje in kvalifikacije, ki prav tako bogatijo naše znanje in odpirajo nove karierne priložnosti. Moramo pa opozoriti, da se je pri tem treba vprašati, če smo pripravljeni delati osemurni delavnik in poleg tega še hoditi na predavanja in več ur dnevno sedeti za knjigami ter se učiti za izpite.

Vsaka od možnosti prinaša svoje pozitivne kot tudi negativne stvari. Vsak posameznik se mora pri sebi odločiti, katera rešitev mu najbolj ustreza in katera prinaša zanj boljše priložnosti.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.