5 korakov do študija v tujini

A group of young stylish students are walking together on the city streets having fun together.
Foto: bernardbodo iz iStock

Študij v tujini še nikoli ni bil tako dostopen kot je danes. Kljub temu zahteva veliko priprav in celoten proces še zdaleč ni enostaven. Različne univerze imajo različne zahteve, datume prijav in procese sprejema. S sprejetjem na želeno smer pa se priprave na odhod v tujino šele začnejo. Pomembna je namreč tudi finančna plat, kjer zelo prav pridejo različne štipendije … ki imajo spet različne postopke za pridobitev. S spodnjimi koraki se boš nekoliko lažje znašel in začrtal svojo pot, da študij v tujini ne bo ostal le ena izmed neuresničenih sanj.

Razišči možnosti študija v tujini

Za začetek razišči vse možnosti. Pri tem je pomembno da veš, zakaj bi sploh odšel v tujino. Bi rad izkoristil priložnost, da spoznaš tujo državo, ali si želiš študirati na uveljavljeni in mednarodno priznani univerzi? Si tudi kasneje želiš ostati v tej državi?

Ko spoznaš, kakšna je tvoja motivacija, razmisli o tem, kako lahko cilje izpolniš. V tujino se namreč lahko odpraviš na izmenjavo za en semester ali pa celoten študijski program opraviš v tujini. Če si želiš predvsem kakovostne izobrazbe na mednarodno priznani univerzi, ti je lahko v pomoč lestvica Times Higher Education World University Rankings. Tako si pripravi širši izbor univerz in študijskih programov, ki te najbolj privlačijo. Preveri, če za prijavo na izbrane programe sploh izpolnjuješ pogoje in če je selitev v izbrano državo zate osebno izvedljiva.

Top 25 Best Universities in the World | QS World University Rankings 2024

Usmeri fokus

Ko si preveril vso »ponudbo«, se odloči za ožji izbor univerz in programov, ki zate pridejo v poštev. Čas je, da tvoje raziskovanje postane bolj usmerjeno in sistematično, sicer se boš v množici podatkov le izgubil. Najbolje je, da izbrane možnosti zapišeš v wordov dokument.

Za vsako si izpiši pomembne roke (datum za prijavo na študijski program, morebitno štipendijo, datume morebitnih sprejemnih izpitov …) in druge pomembne podatke (na primer višino šolnine, zahtevane jezikovne certifikate, potrebne dokumente ob prijavi, trajanje študija in jezik poučevanja). Dodaj tudi povezavo do spletne strani fakultete.

Pri primerjanju posameznih možnosti si vzemi dovolj časa: primerjaj učni načrt oziroma predmetnik (kje je morda več poudarka na samostojnem raziskovanju, drugje je več praktičnega dela, različen je tudi obseg izbirnih predmetov in izbirnih modulov), morebitno sodelovanje z industrijo ali raziskovalnimi inštituti, študentsko življenje in podobno. Napiši si pluse in minuse za izbrane programe in univerze.

Portrait of focused attractive youth people person have thoughts try decide, choose solve problem trouble prepare lesson dressed plaid modern clothing shirt trendy stylish isolated pink background
Foto: Deagreez iz iStock

Pripravi se na prijavo za študij v tujini

Ko si se odločil, na katere univerze se boš tudi prijavil, začni s pripravo potrebnih dokumentov. Pri tem je najbolje, da si dokumente na računalniku organiziraš v posamezne mape, za vsako prijavo svojo mapo. S tem se izogneš zmedi in imaš boljši pregled nad tem, kaj ti še manjka.

Motivacijsko pismo lahko na primer pripraviš že mesece pred dejansko prijavo (preden prijavo oddaš pa ga še enkrat preberi in po potrebi dopolni). Predvsem je pomembno, da pravočasno priskrbiš dokumente, za katere boš moral zaprositi druge. To vključuje priporočila profesorjev, izpise opravljenih izpitov in ocen, jezikovne certifikate in podobno.

Če se prijavljaš na več univerz hrkati, bodi pozoren, kateri jezikovni certifikati zadoščajo za posamezne univerze. Izberi jezikovni izpit, ki izpolni zahteve vseh. Na telefon si nastavi tudi opomnike, kdaj se odprejo prijave na posamezne univerze. Ne čakaj do zadnjega dneva prijavnega roka.

Smiling young man working on laptop in home office

Poišči štipendijo za študij v tujini

Ta korak v resnici lahko pomešaš že med 1. in 2. korak. Finančna plat je pogosto namreč tista, ki pretehta pri izbiri študija. Najbolje je, da pripraviš tudi ločen dokument, v katerem zbereš podatke o posameznih štipendijah.

Med najbolj priljubljenimi štipendijami za študij v tujini so: štipendija Ad futura, najrazličnejše Erasmus štipendije in Zoisova štipendija (z uveljavljanjem dodatka za študij v tujini). Še zdaleč pa ne pomeni, da obstajajo zgolj te. O štipendijah se pozanimaj tudi pri univerzi, na katero se vpisuješ (te lahko ponujajo posebne štipendije za tuje študente, štipendije za športnike ali štipendije za nadarjene študente) in univerzi, s katere odhajaš, če se prijavljaš na izmenjavo ali podiplomski študij ter pri različnih institucijah v državi, kamor odhajaš.

Razmisli, če v poštev pridejo tudi kadrovske štipendije. Tudi tu si izpiši pogoje za pridobitev posamezne štipendije in datum prijave na posamezno štipendijo. Pomembne so tudi dolžnosti štipendistov, ki lahko vključujejo pripravo poročil o študiju, sodelovanje na dogodkih za študente in dijake ali celo vrnitev in delo v Sloveniji (tako je na primer pri Ad futuri).

Graduation hat on coins money in the glass bottle on natural green background, Saving money for education concept
Foto: MonthiraYodtiwong iz iStock

Prijavi se na študij v tujini

Če imaš zbrane vse dokumente, je ta korak lahko najlažji. Rezerviraj si dan, ko imaš čas, da v miru izpolniš vse obrazce, naložiš dokumente in zaključiš prijavo. Bolje je, da s tem začneš kmalu, ko se prijave odprejo, saj s čakanjem na zadnji dan močno povečaš tveganje, da se ti bo kje zalomilo.

Ko si enkrat uspešno oddal prijavo, si lahko oddahneš! Sedaj ti ne preostane drugega, kot da počakaš na povratno informacijo o tem, če si bil na univerzo tudi sprejet. Če se prijavljaš na več univerz ali pa se moraš prijaviti še na razpis za katero izmed štipendij, te čaka še nekaj dela. Srečno!

The Student World - Why Study Abroad?

Prejšnji članekIzreden uspeh oglaševalske platforme Petal Ads
Naslednji članekOcena filma: Še en gol za zmago (Next Goal Wins)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.