”Summer School University Of Seoul 2013”

Internacionalizacija in globalizacija prinašata vrsto pozitivnih posledic. Med njimi so tesnejše sodelovanje med državami tako v gospodarskem, političnem, podjetniškem in akademskem smislu. Povezovanje univerz in fakultet preko sporazumov omogoča mobilnost na vseh ravneh (študentje, asistenti, profesorji). V članku želim predstaviti poletno šolo, ki je potekala v Južni Koreji v juniju in juliju 2013.

 

Poletna šola ”Summer School UOS 2013” je potekala v Seul-u od 28. junija do 26. julija 2013. Namenjena je bila izmenjavi znanj in mnenj tako med študenti kot profesorji. Poletne šole se je udeležilo okoli 80 študentov iz 18 različnih držav (Avstrije, Kanade, Kitajske, Finske, Francije, Izraela, Japonske, Kazahstana, Nizozemske, Španije, Švedske, Tajvana, Tajske, Turčije, Velike Britanije, Združenih Držav Amerike, Vietnama in Slovenije). Slovensko delegacija je sestavljalo šest študentov z naslednjih fakultet: Fakulteta za družbene vede (3), Ekonomska Fakulteta (1), Filozofska Fakulteta (1) in Fakulteta za strojništvo(1). Udeleženci poletne šole so bili tudi študentje Univerze v Seul-u. Predavanja so potekala pri 14 različnih predmetih, ki so zajemala področja ekonomije, mednarodnih odnosov, spoznavanja azijskih kultur in korejskega jezika. Vsak je imel pravico obiskovati dva predmeta. Intenzivnim predavanjem preko dneva so zvečer običajno sledile projektne naloge v skupinah. Poleg obveznosti v predavalnicah smo imeli organizirane številne aktivnosti kot so spoznavanje korejske kulture (jezik, tradicionalne noše, maske), družbe, glasbe. Za vse udeležence je bila zagotovo najbolj privlačna ekskurzija v demilitarizirano cono. To je približno 3 kilometre široko zavarovano ombočje med Demokratično ljudsko republiko Korejo (Severna Koreja) in Republiko Korejo (Južno Korejo), ki poteka od vzhoda do zahoda Korejskema polotoka, kar je približno 250 kilometrov.

 

Poletna šola v Seulu je združila študente različnih narodnosti in fakultet. Preko skupnih predavanj in obštudijskih dejavnosti so se spletna številna prijateljstva, ki pomenijo osnovo na nadaljne sodelovanje na vseh akademskih nivojih. Srčno si želim tesnejšega sodelovanja med Univerzo v Seulu (”University of Seoul”) in Univerzo v Ljubljani tudi v prihodnosti in upam, da se bo v prihodnjih letih poletne šole udeležilo čimveč slovenskih predstavnikov. (Spremljajte spletno stran Univerze v Ljubljani.)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.