Svetovni pohod za mir in nenasilje je tukaj

V Ljubljani se bo 6. novembra ustavila delegacija t.i. Balkanske poti pohoda, ki se je začel na Novi Zelandiji 2. oktobra na mednarodni dan nenasilja in obenem na dan obletnice Gandijevega rojstva.

V petek 6. novembra 2009, se bo osrednji spremljevalni dogodek pričel ob 11:00 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Prihod delegacije Svetovnega pohoda za mir in nenasilje bo združen s kratko slovesnostjo v počastitev uradnega začetka praznovanja 90 – letnice fakultete. Uvodnemu delu bo ob 11:30 sledil slavnostni sprejem delegacije s slavnostnima govornikoma dr. Valentinom Bucikom, dekanom Filozofske fakultete in g. Zoranom Jankovičem, županom Mestne občine Ljubljana.

Po zaključku slovesnosti bo ob 12:30 sledil začetek 2,5 urnega pohoda po delu Večne poti, za Slovence simbolnemu prikazu pomena miru in nenasilja (začetek na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Prešernova cesta, Moderna galerija, Tivoli, Cesta 27. aprila, Večna pot in nadaljevanje okoli Rožnika, zaključek na Prešernovem trgu). Pohod se bo predvidoma ob 15. uri zaključil na Prešernovem trgu. Celotno dogajanje bo popestril večerni kulturni program – koncert v Tovarni Rog z pričetkom ob 22. uri.

Nevladna organizacija, Društvo za civilno družbo Slovenije – LOM, je skupaj s partnerji – Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Mirovni inštitut in Zavod Voluntariat – v mesecu pred prihodom delegacije organizirala spremljevalne dejavnosti na temo mirovniških akcij in boja proti nasilju.

Z namenom, da se pohod predstavi in napove širši javnosti je bil v sredo, 21. oktobra 2009, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v okviru tiskovne konference predstavljen Svetovni pohod za mir in nenasilje, z namenom povabiti k udeležbi tudi širšo javnost.

Po tiskovni konferenci je bila kot ena osrednjih aktivnosti ob podpori pohoda izpeljana še okrogla miza na temo mirovniških akcij, aktivizma, političnih sistemov, globalizacije, multikulturalizma, geopolitike in boja proti vsem oblikam nasilja. Okroglo mizo je povezoval v svojem značilnem provokativno – dinamičnem slogu mag. Marcel Štefančič jr.. Poleg njega so o omenjeni problematiki spregovorili tudi, prof. dr. Rudi Rizman in prof. dr. Milica Antić Gaber, s Filozofske fakultete, dr. Vladimir Prebilič s Fakultete za družbene vede, Anej Korsika, politolog, doktorski študent teoretske psihoanalize, urednik Tribune in aktivist ter Tomo Križnar, aktivist in mirovnik.

V sredo, 28. oktobra 2009, je bilo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v okviru predpriprav na glavni dogodek organizirano tudi predavanje na temo: Iskanje notranjega miru skozi borilne veščine. Predavanje oz. udeleženci, sensei Roman Leohar, ki je predstavil svojstven AiKiDo stil DAIKUKAN AIKIDO, Dušan Osojnik, BOMPU ZEN učitelj, Shifu Shi Hengdao (Milan Kapetan) iz Shaolin tempelj Slovenija ter Žiga Tršar ( Zeng Xigua), učitelj na Taiji inštitutu, so vsak na svoj način prikazali eno od možnih poti, ki peljejo posameznika v globlji stik s samim seboj.

Simbolično lahko pohod podpre VSAKDO oz. celotna civilna družba ter dobrodošli, da na kakršenkoli način prispevate k temu dogodku.

Pohod podpira tudi predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Namen pohoda pa je ustvariti globalno zavedanje o potrebi po obsojanju nasilja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.