V centru Ljubljane bo do oktobra zrasel prvi Študentski kampus

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani bo na današnji 7. redni seji odločal o sprejemu plana investicije v prvi študentski kampus, ki bo na enem mestu združil vse za potrebe študentov in pomagal mladim v presečnem času življenja – skozi študentska leta. ŠOU v Ljubljani si prizadeva za vzpostavitev mednarodno primerljivega kampusa, ki bo postal glavno stičišče, kjer bodo študenti lahko razvijali svoje potenciale, skupaj ustvarjali, se športno, kulturno in umetniško udejstvovali ter imeli na voljo strokovno in infrastrukturno podporo pri razvoju svojih projektnih ali podjetniških idej.

Otvoritev Študentskega kampusa bo že oktobra letos, ko bo zaključena prva faza obnovitvenih del in ko se bodo lahko v nove “coworking” prostore že naselila študentska društva, zavodi, druge študentske nevladne organizacije in samoorganizirane skupine študentov. Do oktobra bodo vzpostavljeni tudi: študentska čitalnica s predavalnicami, centralna študentska info točka, študentska diskontna trgovinica s študentom prijaznimi cenami, študentski atelje, študentski dom, del športne infrastrukture in prostori ŠOU v Ljubljani. V drugi fazi, ki bo končana najkasneje v septembru 2016, bodo v kampusu stali še študentska menza, otroško igrišče za študentske družine, velika plezalna stena in zunanje fitnes naprave. Celoten projekt bo končan do maja 2017, ko bodo potekala še zadnja zaključna dela.

Študentski kampus se bo nahajal v samem centru Ljubljane poleg Pivovarne Union, nasproti parka Tivoli ter streljaj od križišča med Tivolsko in Celovško cesto. S Celovške ceste je lokacija zelo enostavno dostopna, prav tako pa bo kampus dostopen z več oblikami javnih prevozov, saj se v neposredni bližini nahajajo postaje LPP in BicikeLJ; za vse tiste, ki bi želeli do kampusa dostopati z avtomobilom, pa so v bližnji okolici na voljo tudi večja parkirišča.

Zemljišče zajema 5.488 m2, na njem pa se nahaja še 9 objektov z neto tlorisno površino 2.684 m2, kar je skupaj GURS ocenil na 2.938.057 EUR. ŠOU v Ljubljani je junija lani prejela ponudbo za omenjeno zemljišče skupaj z nepremičninami za 1,9 milijona EUR. V skladu z dobro poslovno prakso je Študentska organizacija nato opravila tri neodvisne cenitve, pri katerih je najnižja znašala 1,2 milijona EUR že samo za zemljišče, brez pripadajočih nepremičnin. Ponudbo, ki jo je prejela ŠOU v Ljubljani, smo na podlagi dostopnih informacij dobro preučili in po ugotovitvi, da je ponudnik kupil zemljišče na dražbi za 350 tisoč EUR, po večkratnih pogajanjih občutno zbili ceno. Na koncu je Študentska organizacija s ponudnikom sklenila menjalno-prodajno pogodbo, ki je zajemala znesek v vrednosti 490 tisoč EUR ter menjavo obnove potrebnega, praznega stanovanja na Beethovnovi in neuporabnih prostorov na Borštnikovem trgu v skupni vrednosti 700 tisoč EUR, kar je tržno zelo ugodna menjava.

Nepremičnine, ki se nahajajo na zemljišču, so večinoma bivši poslovni prostori, v katerih so se še nedolgo nazaj nahajale pisarne in delovni prostori podjetja Siteep. Pisarniški prostori so še zdaj v relativno dobrem stanju, saj so bili v uporabi vse do leta 2009, ko je omenjeno podjetje šlo v stečaj. Prav tako je že vzpostavljena vsa potrebna infrastruktura, kot so kanalizacija, elektrika in vodovod, zato bodo potrebna zgolj določena obnovitvena dela in prilagoditev notranjosti predvidenim vsebinam. Celotna investicija tako v vseh treh letih skupaj ne bo presegala 1,8 milijona EUR, izvedena pa bo gospodarno in odgovorno z maksimalno racionalizacijo finančnih sredstev in popolne transparentnosti pri njihovi porabi ob sočasnem zagotavljanju ustrezne kvalitete. 

Študentski kampusi so v tujini stalna praksa, Ljubljana pa je ena izmed redkih evropskih prestolnic, če ne celo edina, ki nima vzpostavljenega tovrstnega študentskega središča. Ko se je v prejšnjem sistemu gradilo večino obstoječe univerzitetne in študentske infrastrukture, je bil pri vladajoči eliti prisoten strah pred združevanjem in organiziranjem študentov, zato je bilo potrebno infrastrukturo umestiti v prostor na način, da bi družbeno moč študentske populacije kar se da zmanjšali. Tako so fakultete in študentski domovi v Ljubljani razpršeni po celem mestu, s čimer je onemogočeno povezovanje študentov in s tem centralizacija študentskega gibanja.

Študentski kampus ŠOU v Ljubljani bo z vzpostavitvijo zgoraj naštete osnovne infrastrukture in ponujenih vsebin za študente najpomembnejši projekt v zgodovini ŠOU v Ljubljani. Študentska organizacija se namreč v zadnjih letih sooča z drastičnim upadom sredstev, ki ravno zaradi tega potrebujejo premišljeno in odgovorno naložbo v prihodnost študentov – še posebej v času, ko država pospešeno krči njihove pravice. V tej luči je Študentski kampus pomembna naložba, ki bo lahko sedanjim in prihodnjim generacijam služila še vrsto let ter bo omogočila razvoj študentskega organiziranja v študentski sindikat za 21. stoletje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.