Vlada znova nedopustno varčuje na plečih mladih

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) je naznanilo svojo namero, da želi z delnim podaljšanjem Zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše, privarčevati 26 milijonov evrov na račun otroških dodatkov in štipendij. V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) menimo, da je tovrsten predlog, ki prelaga finančna bremena na pleča študentov in mladih, nesprejemljiv ter nedopusten.


Študenti in mladi spadamo med najbolj ranljive družbene skupine. V ŠOU v Ljubljani potezo ministrstva vidimo kot nadaljevanje trendov na področju politike do mladih, kjer se študentje pojavljamo kot strateški resurs in strošek sodobnih neoliberalnih družb, kljub temu da za nastalo situacijo nismo odgovorni.

Med 90.000 slovenskimi študenti je v letu 2013 državno štipendijo prejemalo zgolj 17,2% oziroma 15.603 študentov, povprečna višina državne štipendije pa je znašala 192 evrov. Višina študentovega povprečnega mesečnega razpoložljivega dohodka je bila po podatkih raziskave Euroštudent 2013 415, 96 evrov. Večinski delež tega dohodka, natančneje 74,5 % oziroma 309,9 evrov, so zagotovili starši oziroma domače gospodinjstvo, delo preko študentske napotnice in lastni prihranki študentov. Država je z nepovratnimi sredstvi zagotovila zgolj 75,21 evrov oziroma 18 %.

Na podlagi teh podatkov je jasno razvidno, da je število podeljenih štipendij nezadostno, obenem pa so štipendije prenizke. MDDSZEM bo v primeru uveljavitve predloga še dodatno poglobila problematiko na področju štipendiranja in s tem študente pahnila še globlje v socialno stisko. Ob vseh optimističnih napovedih glede gospodarske rasti s strani Ministrstva za finance ne moremo razumeti poteze MDDSZEM, ki je v nasprotju z vsakršnimi načeli socialne države.

Na ŠOU v Ljubljani pozivamo MDDSZEM k takojšnjemu preklicu varčevanja. Obenem predlagamo, da vlada sredstva poišče na področjih, ki so manj strateško pomembna za prihodnost države od investiranja v izobrazbo in človeški potencial.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.