Zakaj pa bi se sploh odpovedali alkoholu za 40 dni?

Hand holding a paper sheet with no alcohol sign over a crowded street background. Stop to drink symbol prohibited icon. Refuse to be dependent.
Foto: Bulat Silvia iz iStock

Strokovnjaki ocenjujejo, da je z rabo alkohola povezanih 9 odstotkov vseh bolezni. Alkohol je del ‘črne četverice’, ki največ prispeva k umrljivosti človeka: poleg ‘Dejmo ga, ne glejmo ga!’ še tobak, nezdrava prehrana in telesna neaktivnost. Nočete kmalu umreti? Ne ‘družite’ se s prej naštetimi!

Statistični podatki o problemih, ki jih povzroči alkohol so zgovorni, a ne rišejo celotne slike. Kako izmeriti žalost 10-letne deklice, ko vinjen oče udari njeno mater? Akcija slovenske Karitas 40 dni brez alkohola je le ena izmed mnogih, ki opozarjajo na prave dimenzije problematik alkohola. Ob negativnostih, ki jih povzroča na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo na problematičnost velike dostopnosti ter odnosa družbe do alkohola, za katero je značilna pretirana strpnost do prekomernega opijanja. To je le del kulture, ki jo preveva strup sreče.

Statistično je alkohol problem, družinsko je korak do uboja v neprištevnem stanju ali samomora.

Odpovejte se alkoholu in sodiščem

Raziskave kažejo, da ima oseba, ki uživa alkohol pred starostjo 15 let štirikrat večje težave zaradi pitja alkohola; da bo šlo za odvisnost, sicer ni nujno, a težava je lahko že čezmerno pitje. To lahko vodi v deviantne prakse, kot so kršenje javnega reda in miru ter nasilje, s katerimi je alkohol tesno prepleten: v letu 2014 je bilo v Sloveniji v gostinskih obratih zaznanih 2.228 kršitev javnega reda in miru, kar predstavlja 10,5 odstotka vseh zaznanih kršitev. V istem letu se je v gostinskih obratih zgodilo tudi 287 kaznivih dejanj zaradi povzročitve telesne poškodbe (pretepi, umori, uboji ipd.). Zaradi teh razlogov so gostinski lokali že dolgo točka osredotočenja preventivnih intervencij. Med njih sodi izobraževanje strežnega osebja, s katerim želijo doseči odgovorno strežbo alkohola. Raziskave iz ZDA, Kanade, Švedske in ostalih držav takšne strežbe so spodbudne: skoraj vse ocene odgovorne strežbe alkohola so pokazale boljše znanje in spremembo odnosa do problematike, povezane s pitjem alkohola, med udeleženci programov se je bistveno povečala zavrnitev strežbe alkohola osebam, ki so kazale jasne znake opitosti.

Vsakodnevno v Sloveniji zaradi razlogov, ki so stoodstotno posledica alkohola v povprečju v bolnišničnih posteljah leži 10 ljudi. Alkoholu gre na letni ravni neposredno pripisati 956 smrti. Če želite, se lahko v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola pridružite akciji 40 dni brez alkohola. Svojo odločitev lahko simbolno potrdite na istoimenski Facebook strani in spletni strani www.brezalkohola.si. Akcija traja od 1.3. do 15.4.2017, a nihče ne bo jezen, če se priključite kakšen dan kasneje.

RU

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.