Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je na včerajšnji 19. redni seji soglasno podprl Resolucijo o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). V resoluciji se ŠOU v Ljubljani opredeljuje ZA omenjeni zakon in hkrati poziva vse študente, da se 20. decembra 2015 udeležijo referenduma ter s svojim glasom podprejo odprto in nesovražno družbo. ŠOU v Ljubljani se bo prav tako aktivno vključil v kampanjo, v kateri bo podprl pravice LGBT oseb.

 

ŠOU v Ljubljani nasprotuje sistemski diskriminaciji skupin, ki jih družba potiska na rob – bodisi so to invalidi, LGBT skupnost ali katera koli manjšina, ki so ji kratene pravice. V ŠOU v Ljubljani smo mnenja, da je referendum o ZZZDR nedopusten, saj predstavlja sistemsko nasilje nad skupino, ki jo družba neprestano potiska na rob.

 

Po nekaterih statistikah LGBT osebe predstavljajo približno 5 % prebivalstva, kar pomeni, da predstavljajo tudi znaten del študentske populacije. V luči tega je nepredstavljivo, da zakonodaja tem petim odstotkom populacije ne dopušča enakih pravic kot ostalim prebivalcem. Tudi ustavno sodišče je v ugotovilo, da je trenutna ureditev družinske zakonodaje neustavna in da se mora spremeniti.  Zakonodaji, ki diskriminira tolikšen del populacije, ne moremo priznavati legitimnosti, saj gre tukaj za sistemsko diskriminacijo.

 

Posebej problematično se nam zdi, da diskriminacija deluje na podlagi izbire spolnega partnerja. ŠOU v Ljubljani zagovarja stališče, da ima vsaka oseba pravico do tega, da sama izbere svojega spolnega partnerja glede na svojo spolno usmerjenost. Vsak človek ima pravico do ljubezni in sreče v svojem življenju, ne da bi ga ob tem družba predalčkala na podlagi spolne usmerjenosti ali družbenega spola. Prav tako ne pristajamo na binarnost družbenega spola, saj je binarnost primerna zgolj za številke, ne pa takrat, ko gre za življenja ljudi.

 

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da bi izvedba referenduma o ZZZDR državni proračun stala kar 4 milijone evrov. Z istim zneskom bi lahko namreč financirali kar 4000 letnih štipendij za deficitarne poklice. Pri tem se sprašujemo, zakaj država dopušča porabo proračunskih sredstev v tolikšni višini za sistemsko diskriminacijo manjšin, hkrati pa ne zagotovi sredstev za štipendije, ki jih študentje nujno potrebujemo.  Ob tem opozarjamo, da prihodnost pripada mladim. Mladi si želimo živeti v strpnem svetu, kjer družba ne bi ocenjevala ljudi na podlagi njihovega socialnega položaja, etnične pripadnosti ali spolne usmerjenosti.

 

V ŠOU v Ljubljani ob tem napovedujemo, da se bomo v kampanjo za ZZZDR aktivno vključili, saj gre za vprašanje o tem, v kakšni državi in družbi si želimo mladi živeti v prihodnosti. In želimo si strpno ter odprto družbo. 

 

Vse študente ob tem pozivamo, da se pridružijo naši kampanji, da 20. 12. 2015 s svojim glasom podprejo odprto in nesovražno družbo ter da na referendumu glasujejo ZA! ZA solidarnost! ZA sprejemanje! ZA prihodnost!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.