Država v naši bližini, ki jo moraš videti, preden gredo cene v nebo

Beutiful old city Mostar on the Neretva River
Foto: Freeartist iz iStock

Katere destinacije imaš že na potovalnem seznamu? Islandijo, Japonsko, Sejšele, Barcelono, New York ali morda Novo Zelandijo? Če misliš, da so le drage in eksotične države vredne obiska, te bo presenetilo, kaj vse ponuja država na Balkanu: Bosna in Hercegovina. Številni nanjo sploh ne pomislijo, ko razmišljajo o dopustu. Predaleč za »na morje« in preblizu za potovanje … Ali pač? Čeprav se na prvi pogled ne sliši idilična destinacija, ponuja tako naravne bisere kot bogato kulturno doživetje in lepa mesta. Preberi si, zakaj je lahko ravno Bosna idealna destinacija za študentsko raziskovanje!

Bosna, denarnica ti bo hvaležna

Na potovanju po Bosni in Hercegovini boš zagotovo vesel precej nižjih cen, kot si jih vajen v Sloveniji. V manj znanih krajih boš dobil kavo z mlekom že za pol evra, pivo pa za en evro. Za pet evrov lahko pričakuješ že glavni obrok, medtem ko boš za prenočišče za dve osebi odštel 20 do 25 evrov. Če se zadovoljiš tudi z nekoliko skromnejšim prenočiščem, najdeš tudi kaj za manj kot 10 evrov na osebo. Cene so v turističnih krajih višje, najdražja sta Mostar in Sarajevo. Izkoristi to priložnost, dokler balkanskega bisera ne odkrije in preplavi masovni turizem – kar bi tudi močno vplivalo na cene.

Če imaš rad žar, v Bosni ne boš lačen

V Bosni čevapčiče najdeš na vsakem koraku. Zraven pričakuj kajmak, surovo čebulo in lepinjo. Najboljše naj bi imeli v Baščarščiji v prestolnici Sarajevo. V tem delu mesta je vonj po žaru stalnica. Poleg čevapčičov se splača naročiti še pečeno jagnjetino ali pa druge vrste mesa. Zavedaj pa se, da tu rare in medium rare steakov ne poznajo😊.

Sicer je bosanska kuhinja mešanica različnih vplivov in kultur, večino jedi pa verjetno že poznaš. Burek je že tak primer – v Bosni ga kupiš v buregdžinici. Mesni ali sirni? Burek je v Bosni mesni, sirna različica se imenuje sirnica, špinačni pa zeljanica. Obstajajo pa še krompiruša, ki je napolnjen s krompirjem, in tikvenjača z bučnim polnilom. Tudi sarme so bosanske! Mleto meso in riž pa je lahko zavito v zeljne ali pa grozdne liste.

Cevap with somun is traditional Bosnian food
Foto: Vedad Ceric iz iStock

Tudi ponudba pijače je raznolika

Preden začnemo z naštevanjem alkoholnih pijač … Bosanska kava. Ni ista kot turška, postrežejo jo skupaj s kockami sladkorja. Ima pomembno vlogo v bosanski kulturi in vsakdanu, tebi pa se bo verjetno zdela zelo močna. Med alkoholnimi pijačami ne moreš mimo rakije s kar 40 % alkohola. Najbolj priljubljene rakije so šljivovica, kajsija, dunja, kruška in višnija, da boš lažje naročil 😉. Bosna ima tudi odlična vina: belo vino žilavka in rdeče vino blatina sta značilni za Bosno.

Traditional Bosnian Coffee served from a copper pot with local sweets. Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Foto: John Wreford iz iStock

Nasveti pred odhodom

Bosno in Hercegovino boš najbolje spoznal poleti. Je pa takrat tudi najbolj vroče, zato se avgustu, ki je najbolj vroč mesec, raje izogni. Pred odhodom se nauči nekaj osnovnih fraz, številke (da boš lažje razumel cene) in osnovne pozdrave. Učenje jezika ti zaradi sorodnosti s slovenščino ne bi smelo predstavljati težav. Po Bosni boš najlažje potoval z avtom. Javni prevoz sicer obstaja, a ni najbolj zanesljiva oblika transporta, veliko mest pa nima dobrih povezav.

Preden začneš s planiranjem roadtripa po Bosni, si preberi, katere kraje v Bosni se splača obiskati!

Prejšnji članekKako je Xi Jinping postal simbol kitajske oblasti?
Naslednji članek(Intervju) Tomaž Gorec o avtobiografiji: »Hlinjenje prijaznosti mi gre bolj na živce kot kontroverznost«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.