Top 10 mest, ki jih je leta 2024 vredno obiskati

Top mesta 2024, kot jih je izbral Lonely Planet
Top mesta 2024, kot jih je izbral Lonely Planet Foto: FTiare iz iStock

Tisti legendarni naziv Lonely Planet, ki ga pozna vsak. Avstralska založba, ki jo poznamo pod tem imenom izdaja svetovno priznane potovalne vodiče že od leta 1973. Leto 2024 so opisali tudi v obliki 10 mest, ki jih je vredno obiskati v tem koledarskem letu. Katere so, kje so in zakaj so na seznamu, pa v prispevku.

10. Nairobi

rhino, rhinoceros, animal
Top 10 mest, ki jih je leta 2024 vredno obiskati Foto: Jacksonmau_ iz Pixabay

Prestolnica Kenije je dobro izhodišče za safari v narodnem parku Nairobi ali obisk kenijskih bom, kjer je obvezen ogled nastopa tradicionalnih glasbenikov in plesalcev. Nemalo vlagajo v kulturna prizorišča in umetnost, kulinariko pa sploh moraš izkusiti.

9. Pariz

eiffel tower, france, paris
Top 10 mest, ki jih je leta 2024 vredno obiskati Foto: nuno_lopes iz Pixabay

Če te umetnost, kulinarika in splošni sloves ne prepričajo v obisk francoske prestolnice, bo Pariz leta 2024 prizorišče olimpijskih iger.

8. Montreal

montreal, city, urban

Največje mesto najbolj francosko zaznamovane kanadske province bo navdušilo s kulinariko in umetnostjo. Poutine ni vse, kar ponujajo – mesto se ponaša s širokim spektrom mednarodne kulinarike, kot je francosko-maroška ali korejska, in tržnicami s stojnicami.

7. Mostar

mostar, bosnia, bosnia and herzegovina
Top 10 mest, ki jih je leta 2024 vredno obiskati Foto: pixelRaw iz Pixabay

Staro mesto se ponaša z minaretom, slavnim mostom in razgledi, ki že leta uspešno novačijo turiste.  Burek in dnevni obisk slapov Kravica ali Koćuša bosta pika na i.

6. Filadelfija

philadelphia, city, downtown
Top 10 mest, ki jih je leta 2024 vredno obiskati Foto: 12019 on Pixabay

Če imaš možnost obiska tega ameriškega mesta, kar. Jugovzhodna azijska tržnica združuje kulinariko Kambodže, Laa, Tajske in Vietnama, kar skupaj z italijansko tržnico in bogato orientalsko ponudbo tvori zavidljivo mednarodno sceno.

5. Manaus

Manaus Center, overlooking the Educandos Bridge, Brewery and Rio Negro Bridge

Manaus je glavno mesto brazilske zvezne države Amazonas. Odprava v tropski pragozd je obvezna. Rečna plaža Praia da Lua, ki je dosegljiva le s čolnom, je popolno prizorišče za dnevni izlet. Splača se obiskati tudi Encontro das Águas, stičišče rek Negro in Solimones. V restavracijah, kot je Banzeiro chefa Felipeja Schaedlerja, so v ospredju lokalne sestavine.

4. Džakarta

jakarta, indonesia, city

Kmalu nekdanja prestolnica Indonezije žal neprestano podlega poplavam, njen promet pa ni za nepotrpežljive. Dinamična metropola je urbani kotiček v precejšnjem kontrastu z bolj odročnimi deli države. Splača se jo izkusiti, preden se spremeni.

3. Praga

prague, bridge, people
Foto: Pexels iz Pixabay

V letu 2024 bo mesto promoviralo počasni turizem in atrakcije izven mestnega centra. Ko se nagledaš gotske arhitekture in znamenitosti, kot je Karlov most, si moraš privoščiti cmoke in pivo.

2. Izmir

izmir, panorama, tourism

Mediteranski pridih turškega obmorskega mesteca ti ne bo tuj. Po nakupovanju na bazarju se prileže kakšna morska jed ali meze z rakijo. Junija in julija poteka festival z mnogimi koncerti in plesnimi nastopi.

1. Kansas City

Aerial view of Kansas City skyline at dusk, viewed from Penn Valley Park. Kansas City is the largest city in Missouri.

Kansas City v zvezni državi Missouri je v družbi južnih mest, ob obisku katerih ne smeš zamuditi avtentične pojedine z žara. Ameriška prohibicija je sprožila zlato dobo mesta, ki ga je prepoved alkohola po zaslugi političnega vodje Toma Pendergasta zaobšla.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekSamsung vizija umetne inteligence za vse predstavljena na sejmu CES 2024
Naslednji članekFajn ‘met super bančni račun in svoje finance vedno pri roki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.