Česa ne smeš pozabiti, ko se odpravljaš na kampiranje

Camping tent in a camping in a forest by the Oka river. Russia
Foto: Ershov_Maks iz iStock

Se letos prvič odpravljaš na kampiranje s šotorom? Potem moraš najprej izbrati primeren šotor, spalke, podloge za spanje in druge potrebščine. K osnovam spadajo tudi oblačila, morda še kuhalnik oziroma gorilnik, hrana in osebna higiena. Ne glede na to, v kakšen kamp se odpravljaš, pa je poleg osnovnih stvari vedno dobro imeti tudi kaj »za vsak slučaj« in za nepredvidljive situacije. Da pri pakiranju česa ne pozabiš, naj ti bo v pomoč spodnji seznam. Najpomembneje pa je, da na kampiranje prineseš veliko dobre volje!

Prenosni polnilnik (power bank)

Baterije telefonov in drugih naprav se hitro izpraznijo, še posebej, če jih uporabljaš za navigacijo ali fotografiranje. V kampu morda ne bo dovolj vtičnic, ali pa bodo te le v kopalnici, zato je dobro imeti power bank, s katerim boš naprave lahko polnil tudi zvečer v šotoru.

Vrečke za odpadke

Ohraniti čist kamp je zelo pomembno. Prinesi dodatne vrečke za smeti, da boš lahko enostavno pospravil in odnesel vse svoje odpadke. Vrečke pridejo zelo prav tudi, če te ujame dež, saj vanje lahko pospraviš čevlje ali oblačila. Tudi nekatera živila lahko dodatno zaviješ v vrečke, da bodo ta zaščitena pred zunanjimi vplivi.

Competitive, athletic young man with a head mounted flashlight runs off road outdoors through the woods on a trail in the afternoon wearing sportswear.
Foto: julief514 iz iStock

Naglavna svetilka

Medtem ko so baterijske svetilke običajna oprema, se naglavna svetilka izkaže za izjemno uporabno, saj imaš proste roke za druge aktivnosti, kot so kuhanje, postavljanje šotora ali nočni pohodi.

Povezovalne vrvice (bungee cords)

Te elastične vrvice so uporabne za pritrditev opreme, obešanje mokrih oblačil ali celo za začasne popravke šotora ali opreme.

Zložljiva mizica in stoli

Kompakten zložljiv komplet mize in stolov bo omogočil udobno jedilno in družabno območje, kar lahko močno izboljša izkušnjo kampiranja. Z izkušnjami boš ugotovil, kakšen tip stolov in miz je najbolj praktičen, stabilen in udoben.

Stainless steel kettle, portable gas stove, bowl and vintage lanterns with outdoors table set on green lawn in camping area
Foto: Prapat Aowsakorn iz iStock

Vodotesna torba (dry bag)

Da zaščitiš svoje pomembne stvari, kot so oblačila, elektronika in dokumenti, pred vlago in dežjem, je vodotesna torba zelo koristna. Vsebina bo ostala suha kljub jutranji rosi ali celo popoldanskim nevihtam.

Pribor za kavo ali čaj

Če si ljubitelj kave ali čaja, ne pozabi na prenosni kuhalnik za vodo, filter za kavo ali čajnik. Jutranja skodelica vročega napitka v naravi je neprecenljiva. Pri tem upoštevaj, kakšen način priprave kave oziroma čaja bo v kampu najbolj priročen. Če boš imel pri šotoru elektriko, pride v poštev električni grelnik za vodo. Ta je v kombinaciji z instant kavo ali čajem v vrečki preprosta rešitev. Sicer boš vodo segreval nad gorilnikom. Potrebuješ torej majhno posodo, v kateri bo voda hitro segreta. Kavo lahko potem pripraviš tudi s pomočjo aeropressa. Če si pravi ljubitelj kave in kampiranja, si boš morda zaželel katerega izmed teh pripomočkov:

6 Best Camping Coffee Makers In 2023

Paket za osnovna popravila

Majhen paket, ki vsebuje lepilni trak, varnostne zatiče, nekaj vijakov in mini izvijač, je lahko rešilna bilka za hitro popravilo opreme ali oblačil. Tudi škarje in tanjša vrvica lahko rešijo marsikatero zagato.

Vlažilni robčki

Ti so odlični za hitro čiščenje rok, obraza ali osvežitev telesa, še posebej, če ni dostopa do vode za umivanje. Z njimi lahko tudi kaj za silo pomiješ oziroma pobrišeš.

Prva pomoč in zdravila

Brez tega se ne odpravi nikamor! Ne le, da je prva pomoč v skrajnih situacijah nujna, pomaga tudi pri številnih vsakdanjih problemih. Natikači ali pohodni čevlji te hitro lahko ožulijo – potrebuješ obliže. Pri aktivnostih lahko pride do manjših ali večjih odrgnin in ureznin – zopet pridejo prav obliži, gaze in povoji. Ne pozabi niti na zdravila za alergije in morebitna druga zdravila, ki jih redno jemlješ. Poleg teh lahko pridejo prav še protibolečinske tablete, tablete za grlo in za prebavne težave.

Prejšnji članekSmo pred vrati nove dobe v oblikovanju pametnih ur?
Naslednji članekLjubljanska višja strokovna šola dobiva svojo nadgradnjo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.