Invazija nevarnih ognjenih črvov na hrvaškem otoku

Zirje island drone view, Croatia - aerial view
Foto: tupungato iz iStock

Naša južna soseda poroča o invaziji ognjenih črvov. Hrvaške oblasti so skrivnostne glede otoka, o katerem se govori, saj se bojijo upada prihodka (že tako katastrofalne) turistične sezone. Znano je le, da se otok nahaja v osrednji dalmaciji.

Zakaj se ognjeni črv širi po Jadranski obali?

Vacations in Croatia. View of Rovinj old town, Croatia
Foto: Poike iz iStock

Po predvidevanjih se je črv razširil zaradi segrevanja morja, saj za bivanje potrebuje toplo okolje. Njegovo primarno življenjsko okolje je tropski predel Atlantskega oceana in Jadransko morje, vendar ga v takem številu in tako blizu obale in kopališč še ni bilo. Zaradi vedno višje temperature Jadranskega morja se črv seli proti severnim obalam in hitro razmnožuje.

Kako prepoznati ognjenega črva?

Gre za morsko žival, ki meri od pet do trideset centimetrov. Pojavlja se v rdečkastih, zelenih, sivkastih in rumenih odtenkih. Ognjeni črv se najraje zadržuje pri koralah, med skalovjem, v blatu. Opaziš ga lahko tudi v pristaniščih, kjer je v morju veliko lesa. Zadržuje se tako na gladini, kot tudi do globine 40 metrov.

Fire Worm Hermodice carunculata in natural habitat off the coast of Croatia, Adriatic sea, Mediterranean with spikes extended
Foto: _jure iz iStock

Ljudem je nevaren zaradi svojih močnih in ostrih ščetin, ki se zapičijo v kožo in pri tem sprostijo močan strup – nevrotoksin, ki povzroči začasno omrtvičenje prizadetega dela telesa. Simptoma pika te živali sta tudi izrazita rdečina po kateri je žival dobila svoje ime in huda srbečica. Če se pojavita slabost in omotica je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Ali ognjeni črv napada plavalce?

Nevaren je vsak stik z ognjenim črvom, zato se ga je potrebno izogibati, vendar je žival počasna in sama ne napada ljudi. Če se počuti ogrožen, črv privzdigne bodice v obrambni položaj.

prva pomoč

Če vseeno pride do stika z ognjenim črvom, je potrebno iz kože odstraniti bodice. To storimo z uporabo lepilnega traku. Mesto vboda je potrebno temeljito izprati z morsko vodo, zatem pa razkužiti z alkoholom. Proti mravljinčenju in bolečinam lahko uporabimo antihistaminik in izopropanol. Ob poslabšanju simptomov in pojavu vrtoglavice in slabosti je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

V slovenskih rekah ognjenega črva ne boš srečal. ? ➡️ 5 idej za izlet po Sloveniji – reke

Prejšnji članekPoljska vojska vkorakala in »okupirala« češko ozemlje
Naslednji članekŠtudenti zopet pozabljeni: Vozovnica IJPP julija in avgusta ne bo brezplačna

2 KOMENTARJI

  1. Sramota, zdej so že študentski časopisi prodani politiki. Kera volana prijava da v slovenskih rekah tega ne najdeš, najdeš pa polno strupov težke industrije.

    • Članek je informativne narave in zanj nismo bili plačani. V njem ni političnih nagnjenj. Vse napisano so dejstva. (Da Hrvaška vlada ne razkrije, kateri otok in da imajo slabo sezono, sta dejstvi. Ognjeni črvi so dejstvo, ki ga je objavila Hrvaška. Da jih v rekah in jezerih ni, je tudi dejstvo, ker gre za morsko žival.)

      Umazanija od industrije, ki jo omenjaš, je pa tudi skoraj povsod (tako rekah in jezerih kot morjih). Koliko je dejansko umazano in ali je v merah normale, si ne bi upal trditi. Lahko pripravimo raziskovalni članek še na to temo.

      P. S. Če nam najdeš politika, ki bi nas sponzoriral, kljub temu da pljuvamo čez leve in desne, se priporočam ?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.