10 filmov za začetek študentskega leta

Filmi za študente
Jesen naj bo tudi filmsko pestra! Foto: Alfred Derks on Pixabay

Obeta se prava filmska jesen. Že kmalu lahko obiščeš 26. Festival slovenskega filma v Portorožu, novembra pa se bo Ljubljana ponovno spremenila v evropsko prestolnico filma, ko se začenja 34. Ljubljanski filmski festival LIFFe. Ta bo gostoval tudi v Mariboru, Novem mestu in Celju. Preveri tudi filme, ki prihajajo v kina oktobra. Če pa si filme še vedno raje ogledaš iz udobja svoje sobe smo pripravili seznam filmov, ki jih priporočamo v ogled ob novem študijskem letu. Malo za sprostitev, malo za lažje spopadanje z novimi študijskimi izzivi

15Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society)

Peter Weir / ZDA / 1989 / 128 min

Todd (Ethan Hawke) začne šolsko leto v novem okolju – na ugledni ameriški šoli in internatu Welton. Tu se šolajo fantje, ki po večini prihajajo iz premožnih družin. Doma in v šoli se srečujejo s hladnimi in strogimi pravili ter visokimi pričakovanji. V njihov svet pa toplo človeškost počasi vnaša novi profesor Keating (Robin Williams), ki pri pouku angleščine Toddovo druščino navduši za čar poezije. Navdahnjeni z njegovim svobodomiselnim pogledom na svet obudijo nekdanje Društvo mrtvih pesnikov in pričnejo okušati lepote mladosti, o katerih se jim prej še sanjalo ni. Film je prejel nominacijo za oskarja za najboljši film, režijo in igralca v glavni vlogi, zmagal pa v kategoriji za najboljši izvirni scenarij.

Dead Poets Society (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

14Blondinka s Harvarda (Legally Blonde)

Robert Luketic / ZDA / 2001 / 96 min

Koliko blondink je potrebnih, da spremenijo harvardsko šolo prava? Samo ena, če je tako prekrasna kot Elle Woods. Reese Witherspoon nastopa kot zlatolasa junakinja komedije Continental Filma Blondinka s Harvarda.

Elle Woods je naravna blondinka (pomembna razlika). Poleg tega je super priljubljena, odlična študentka, predsednica ženskega študentovskega društva, drugouvrščena na Miss Hawaiian Tropic, miss junija v koledarju študentskega naselja CULA – in njena razpoznavna barva je rožnata. Njeno življenje je bilo čudovito (nastopila je v videospotu Rickyja Martina!), vendar ni nevedna razvajenka – Elle, tako kot njeni lasje, ima zlato srce, in to pripada njenemu do obisti srčkanemu fantu Warnerju.

Ko jo Warner povabi na večerjo v nek poseben kotiček, predvideva, da jo bo končno zaprosil za roko in ji nataknil Skalo (šestkaratnega Harryja Winstona) na njen sveže zmanikirani prstanec. A namesto tega jo da na čevelj, rekoč, da je “preveč blond” in ne dovolj “resna” za njegovo bodočo politično kariero. Elle je povsem na tleh. Odločena, da se ne bo vdala, se mu nameni dokazati, da je lahko tisto, kar hoče on – sama se bo odpravila na Harvard študirat pravo.

Legally Blonde (2001) | Official Trailer | MGM Studios

13Ritem norosti (Whiplash)

Damien Chazelle / ZDA / 2014 / 106 min

Ambiciozni 19-letni bobnar Andrew je sprejet na najboljšo glasbeno šolo v ZDA, njegov mentor pa postane kontroverzni jazzovski dirigent Terence. Andrew postane rezervni bobnar v Terencevem orkestru mladih talentov, toda kmalu spozna učiteljevo temačno plat. V želji po glasbeni popolnosti Terence neizprosno ustrahuje in psihično manipulira z učenci, kar Andrewu uniči zasebno in ljubezensko življenje ter ga pripelje na rob živčnega zloma. Toda mladenič je odločen, da bo vztrajal do konca. Film je prejel tudi tri oskarje.

Whiplash TRAILER 1 (2014) - J.K. Simmons, Miles Teller Movie HD

12Socialno omrežje (The Social Network)

David Fincher / ZDA / 2010 / 121 min

Napeta mešanica med sodno dramo, neavtorizirano biografijo, tehnološkim trilerjem, zgodbo o prijateljstvu in študentsko romanco razkriva ozadje nastanka enega najbolj odmevnih in finančno donosnih internetnih fenomenov novega tisočletja: Facebooka.

Socialno zavrt študent se nekega večera sporeče s svojim dekletom, ki zoprnega, egocentričnega obsedenca z računalniki takoj tudi pusti. Mladenič iz maščevanja punco najprej popljuva na svojem spletnem dnevniku, nato pa še isto noč okajen ustvari spletno stran, ki namiguje, da so vse študentke vlačuge, in obiskovalce vabi, naj ocenjujejo njihov videz. Nepričakovana priljubljenost spletne strani porodi idejo o nečem večjem, mnogo večjem. Poleg neuslišane ljubezni fanta kmalu začnejo pestiti povsem nove težave, povezane z etiko poslovanja, načeli prijateljstva in delitvijo milijonov dolarjev.

THE SOCIAL NETWORK - Official Trailer [2010] (HD)

11Dobri Will Hunting (Good Will Hunting)

Gus Van Sant / ZDA / 1997 / 126 min

Drama spremlja uporniškega mladeniča Willa Huntinga, ki kot hišnik dela na slovitem inštitutu MIT, čeprav ima fotografski spomin in je matematični genij. Kot gradbenik dela in živi v južnem Bostonu skupaj s prijatelji iz otroštva, posebej s prostodušnim Chuckiejem. V študentskem naselju spozna čedno, inteligentno britansko študentko Skylar in med njima se začne razvijati ljubezen. Univerzitetni profesor in nekdanji državni matematični prvak Lambeau nekoč pripravi poseben izziv za svoje študente: na hodnik pred učilnico razobesi zahtevno matematično nalogo in kdor bi jo pravilno rešil, naj bi imel zagotovljeno oceno pri njegovem predmetu.

Will skrivaj opravi preizkušnjo in Lambeau se postopoma dokoplje do briljantnega avtorja pravilne rešitve. Medtem ko ima Will vse več težav s policijo, mu profesor ponudi možnost za odrešitev: obiskovati mora psihiatra in enkrat tedensko reševati matematične naloge. Težavni mladenič privoli v slednje, vendar ima večje težave s psihiatri, ki drug za drugim obupajo nad strašljivo inteligentnim in manipulativnim fantom. Zato se Lambeau nazadnje obrne k nekdanjemu sošolcu s fakultete, terapevtu Seanu McGuireu s kolidža Bunker Hill Community. Ta je prav tako trmast in neomajen kot njegov pacient, vendar bosta morala med vzajemnimi srečanji oba predelati pretekle travme in vzpostaviti odnos, ki jima bo omogočil osebno rast v prihodnosti.

Good Will Hunting | Official Trailer (HD) Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck | MIRAMAX

10Prava nota (Pitch Perfect)

Jason Moore / ZDA / 2012 / 112 min

Svojeglava brucka Beca se skuša vključiti v novo šolsko okolje, ko jo v svoje vrste rekrutira dekliška pevska skupina. Beca na žalost hitro ugotovi, da so njihove pesmi povsem zastarele, zato nimajo možnosti za nastop na prihajajočem tekmovanju. S pomočjo glasbenega navdiha in dobre mere tekmovalnosti dekleta v pevski repertoar vključijo priredbe sodobnejših pesmi, toda v tekmi z izkušenim fantovskim pevskim zborom morajo poleg talenta najti tudi skupno pravo noto, ki jih bi lahko popeljala do zmage.

V svetu skrajno tekmovalnih univerzitetnih vokalnih skupin skuša Beca svojo iztrgati iz okovov vedno istih aranžmajev in se z njo prebiti na sam vrh. Ta pot bo lahko nekaj najbolj izjemnega ali pa najbolj trčenega, kar so mladenke kdaj naredile, najverjetneje pa oboje.

Pitch Perfect - Trailer (HD)

9Šola rocka (The School of Rock)

Richard Linklater / ZDA / 2003 / 108 min

Divji kitarist Dewey Finn obožuje rokenrol in zaničuje vsakršne druge norme. Ko je na odru, se prepušča 20-minutnim solističnim vložkom in z vso svojo obilnostjo še prevečkrat skoči z odra med publiko. Pristanek se seveda pogosto ne izteče po pričakovanjih. Dewey je trdno prepričan, da bo njegova skupina zmagala na bitki bendov. Žal ga prijatelji prej naženejo iz skupine.

Ravno, ko nima denarja niti za najemnino, zazvoni telefon, na drugi strani žice pa ravnateljica ene od prestižnih šol išče nadomestnega učitelja Neda, ki je Deweyev sostanovalec. In Dewey sprejme delo, čeprav se mu niti ne sanja, kaj naj dela. Pouk učne snovi tako krepko trpi, vendar ima Dewey na petošolce, ki so mu zaupani, izjemen vpliv. Zna jim dvigniti samozavest. Skupaj na skrivaj sestavijo glasbeno skupino.

Kaj, če učitelj ne spoštuje pravil? Kaj, če sploh nima pojma o poučevanju in je vse njegovo znanje povezano le z rockom? Potem dobimo zabavno komedijo, kjer je edino pravilo, da na odru nikoli ne smeš imeti treme. Šola rocka je avdicija za rock-stars kar pred šolsko tablo, v njej pa vas poleg kopice mladih igralcev zabavata Jack Black kot učitelj in Joan Cusak kot ravnateljica.

School of Rock (2003) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

8Nasmeh Mone Lise (Mona Lisa Smile)

Mike Newell / ZDA / 2003 / 117 min

Nasmeh Mone Lise je zgodba o ženskah, ki skušajo najti same sebe v svetu, ki jim je vloge v njem že vnaprej določil. Katherine Watson (Julia Roberts) jeseni leta 1953 iz Kalifornije pride na univerzo Wellesley v Novi Angliji poučevat umetnostno zgodovino. V povojnem času od študentk, najbistrejših in najboljših v državi, pričakuje, da bodo izkoristile priložnosti, ki se jim ponujajo. A kmalu po prihodu Katherine spozna, da se prestižna univerza strogo drži uveljavljenih norm. Po mnenju profesorice Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) je zaročni prstan na prstancu mlade ženske večja nagrada kot dobra izobrazba.

Katherine svoje študentke spodbuja, naj mislijo s svojo glavo, zato se zameri konzervativnemu vodstu fakultete, kot tudi nekaterim nekdanjim študentkam, na primer bogati Betty Warren (Dunst). Pred kratkim poročena Betty postane nevarna nasprotnica, ko Katherine prepriča njeno najboljšo prijateljico Joan Brandwyn (Stiles), naj se prijavi na pravno fakulteto na Yaleu – čeprav Joan čaka, da jo bo fant zaprosil za roko.

Bistri in izzivalni Giselle Levy (Gyllenhaal) Katherine postane vzornica, ki jo je nujno potrebovala, in mentorica. Ljubka in plaha Connie Baker (Goodwin) pa s pomočjo Katherine najde samozavest in premaga negotovost. V svetu, ki jim je zapovedal, kako naj živijo, jih Katherine uči ubirati lastna pota. Po drugačni, kot je pričakovala, pa se poda tudi sama.

Mona Lisa Smile (2003) Official Trailer 1 - Julia Stiles Movie

7Pošasti z univerze (Monsters University)

Dan Scanlon / ZDA / 2013 / 102 min

Nepozabne Pošasti iz omare z zgodbo o študentskih letih enookega zelenca Mika in sinjega kosmatinca Sullyja. 17-letni Mike je navdušen, da se bo lahko na univerzi za strašenje začel učiti vseh skrivnosti pošastnega obnašanja, vendar njegove načrte prekriža zabavljaški in pri vseh priljubljeni Sully, ki postane njegove največji tekmec. Zaradi številnih zabavnih študentskih norčij se vedno znova znajdeta v težavah, med reševanjem iz zagat pa počasi spoznavata, da si nista tako zelo različna ter da se imenitno dopolnjujeta, če le uspeta pozabiti na večna nesoglasja in medsebojne potegavščine.

Izvirni film Pošasti iz omare je bil nominiran za štiri oskarje: za najboljši animirani celovečerni film, za najboljšo izvirno glasbo, najboljšo tonsko montažo in najboljšo izvirno pesem. V zadnji kategoriji je prestižno nagrado tudi dobil.

Monsters University NEW Trailer (2013) - Pixar Movie HD

6Surovo (Grave/Raw)

Julia Ducournau / Francija, Belgija, Italija / 2016 / 94 min

Režiserka Julie Ducournau v svojem krvavem celovečernem prvencu predstavi zgodbo o odraščanju, iniciacijskih obredih prehoda, pritiskih družbe, tabujih človeštva in iskanju prave identitete. Opozorilo: film vsebuje nazorne prizore kanibalizma, ob katerih so obiskovalci različnih festivalov bruhali in omedlevali!

Film je mešanica komedije o odraščanju in grozljivke, skozi katero režiserka gledalcu približa lik, ki se na prvi pogled zdi pošasten. Plaha, a nadvse bistra Justine je študentka prvega letnika veterine. Kot vsak bruc mora prestati tradicionalni uvodni ritual. Toda niz divjih in sadističnih preizkušenj, kot sta umivanje v živalski krvi in zaužitje surovih jeter, sproži v nedolžni vegetarijanki usodno preobrazbo. Justine nenadoma začuti neustavljivo slo po mesu, a ne le živalskem.

Raw Official Trailer 1 (Universal Pictures) HD

Še nekaj slovenskih predlogov!

5Izlet

Nejc Gazvoda / Slovenija / 2011 / 85 min

Generacijski film ceste, ki s preprosto zgodbo govori o pomembnih stvareh – o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje. Prvenec mladega in obetavnega Nejca Gazvode je očaral tako domače kot mednarodne filmske kritike ter prejel kar sedem nagrad na festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Trije prijatelji, stari nekaj čez dvajset let, se odpravijo na morje, na nekaj dnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Gregor je vojak, ki je prišel na dopust iz misije v tujini, Živa je živahno dekle, ki čuti do Gregorja več, kot si dovoli priznati, Andrej pa je njun najboljši prijatelj, ki z ostrim jezikom napada svet okoli sebe, da bi prikril dejstvo, da je osamljen in nerazumljen. Na prvi pogled sicer navaden izlet postavi na kocko njihovo prijateljstvo, hkrati pa film skozi življenjske dialoge in situacije pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v razdrobljenem svetu dandanašnjika.

Izlet/A Trip trailer

4Ne bom več luzerka

Urša Menart / Slovenija / 2018 / 88 min

Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

Ne bom več luzerka je film o generaciji, ki ji nikakor ne uspe odrasti in za katero Slovenija nima prostora. Je tudi film o deziluziji in generacijskem prepadu med ‘preizobraženimi’ milenijci, ki jih nihče ne potrebuje, ter njihovimi starši, ki so imeli za svoje otroke visoka pričakovanja, zdaj pa le nemočno opazujejo, kako jim življenje ne steče, kot bi moralo.

Prvi igrani celovečerec Urše Menart (Nekoč je bila dežela pridnih, Kaj pa Mojca?) je bil v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel na festivalu LIFFe.

Ne bom več luzerka / My Last Year as a Loser - Napovednik / Official Trailer

3Slovenka

Damjan Kozole / Slovenija, Nemčija, Srbija, Hrvaška, BiH / 2009 / 87 min

Ljubljana 2008. Slovenija predseduje Evropski uniji. Aleksandra je stara 23 let, študira angleščino. Doma je iz manjšega mesta. Oče in mama sta ločena. Pripravlja se na diplomo. Nikomur se niti sanja ne, da ima v oglasniku oglas pod šifro “Slovenka” in da se prostituira. Spretno manipulira z ljudmi okoli sebe, laže, tudi krade in sovraži mamo. Edini, ki ga ima zares rada, je njen oče. Aleksandra ima svoje načrte za življenje, ki pa ni tako enostavno, kot si predstavlja.

Slovenian Girl - Trailer Oficial

2Razredni sovražnik

Rok Biček / Slovenija / 2013 / 112 min

Film, povzet po resničnih dogodkih, je postavljen eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora.

RAZREDNI SOVRAŽNIK ("Class Enemy") - kino napovednik

1Posledice

Darko Štante / Slovenija, Avstrija / 2018 / 95 min

Pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih.

Andrej ima zaradi neprimernega in nasilnega vedenja težave s starši, šolo, socialno delavko, policijo in sodnico. Ko pristane v vzgojnem zavodu, si svoje mesto izbori v manjši tolpi fantov, ki jo vodi Žele. Skupaj se zapletajo v objestne avanture, zaznamovane z nasiljem, kriminalnimi dejanji, zabavami, drogami in alkoholom. Pod mladostniško objestnostjo pa Andrej skrbno varuje svojo skrivnost. Nova prijateljstva v njem prvič vzbudijo občutke varnosti in sprejetosti. Vendar ti ne trajajo dolgo, saj se po spletu okoliščin znajde pred težkimi odločitvami in spoznanji.

Prejšnji članek5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent medijskih in komunikacijskih študij
Naslednji članekObjavljen poziv za sofinanciranje programov mladinskega dela

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.