Sponzorirano

7 biografskih dokumentarnih filmov, ki jih moraš videti

Hand holding a film clapboard slate or movie slate.
Foto: bombermoon iz iStock

Biografski dokumentarci so v zadnjem času postali izjemno priljubljeni med ljubitelji filmov. Ti dokumentarci namreč prikazujejo resnične življenjske zgodbe znanih in manj znanih posameznikov, ki lahko navdihnejo, presenetijo ali pa nas naučijo nekaj novega. V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj najboljših biografskih dokumentarcev, ki jih vsekakor moraš videti.

7Amy (2015)

Amy je biografski dokumentarec o življenju in karieri britanske pevke Amy Winehouse, ki je v zgodnjih dvajsetih letih dosegla velik uspeh, nato pa se je borila z odvisnostjo in žalostno umrla pri 27 letih. Dokumentarec nam prikaže zgodbo o življenju pevke, njeno družino, prijatelje, kariero in zadnje dni njenega življenja. Film je bil nagrajen s številnimi nagradami, med drugim z oskarjem za najboljši dokumentarec.

6Senna (2010)

Senna je biografski dokumentarec o brazilskega dirkača Ayrtona Senne, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja osvojil tri naslove svetovnega prvaka v formuli 1. Dokumentarec nam prikaže zgodbo o Senni, njegovi karieri, rivalstvih in njegovi tragični smrti na dirki v Imoli leta 1994. Film je bil prav tako nagrajen s številnimi nagradami, med drugim z britanskim nagradami BAFTA za najboljši dokumentarec.

5The King of Kong: A Fistful of Quarters (2007)

The King of Kong: A Fistful of Quarters je biografski dokumentarec o dveh tekmovalcih, ki se borita za naslov najboljšega igralca arkadne igre Donkey Kong. Film nam prikaže zgodbo o tem, kako je bil rekord, ki ga je postavil eden od tekmovalcev, ogrožen s strani novega tekmovalca, kar je privedlo do velikega rivalstva med veliko stavo. Dokumentarec je izjemno zabaven in navdušujoč ter prikazuje strast igralcev do igranja video iger.

4Jiro Dreams of Sushi (2011)

Jiro Dreams of Sushi je biografski dokumentarec o japonskem mojstru sushija Jiru Onu, ki ima svojo restavracijo v Tokiu in je dosegel velik mednarodni uspeh. Film nam prikaže Jirovo življenje, njegovo strast do priprave sushija ter njegovo potovanje k uspehu.

3RBG (2018)

RBG je biografski dokumentarec o ameriški sodnici Ruth Bader Ginsburg, ki je postala ikona pravice in enakosti. Dokumentarec nam prikaže zgodbo o njenem življenju, karieri in prizadevanjih za enakost spolov ter pravic manjšin. Film je bil izjemno uspešen in je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarec.

2Man on Wire (2008)

Man on Wire je biografski dokumentarec o francoskem umetniku Philippu Petitu, ki je leta 1974 prečkal vrhove dveh stolpov Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku na žici. Dokumentarec nam prikaže zgodbo o tem, kako je Petit načrtoval in izvedel ta neverjeten podvig ter kako je postal svetovno znan po tem. Film je bil nagrajen s številnimi nagradami, med drugim z oskarjem za najboljši dokumentarec.

1Marley (2012)

Marley je biografski dokumentarec o legendarnem jamajškem glasbeniku Bobu Marleyu, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja populariziral reggae glasbo po vsem svetu. Dokumentarec nam prikaže zgodbo o Marleyevem življenju, karieri in njegovi družini ter vplivu, ki ga je imel na glasbo in kulturo. Film je bil izjemno uspešen in je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarec.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version