Disneyev težko pričakovani film kontroverzen zaradi uporabe resnične eksplozije v Bejrutu

Kreator, kontroverzen film zaradi eksplozije v Bejrutu
Kreator, kontroverzen film zaradi eksplozije v Bejrutu

Dolgo so se filmski oboževalci ukvarjali z vprašanjem o tem, ali bo Christopher Nolan za svojega Oppenheimerja razstrelil dejansko jedrsko bombo. Kako točno jim je uspelo poustvariti razstrelitev prve atomske bombe, ki je sredi Los Alamosa odjeknila v filmu oziroma 16. julija 1945. Ob tem pa se nis(m)o zavedali, da bo dejansko eksplozijo uporabil drug film, ki v kina prihaja konec septembra letos. Film Kreator (The Creator), režiserja Garetha Edwardsa, naj bi v filmu – zagotovo pa napovedniku – uporabil resnično eksplozijo, ki je odjeknila v Bejrutu. Preberi si tudi našo oceno filma Kreator.

Gareth Edwards se vrača po sedmih letih

Gareth Edwards je v svoji karieri režiral le tri filme, ki so ugledali luč sveta. To so Pošasti (Monster, 2010), Godzila (2014) in Rogue One: Zgodba Vojne zvezde (Rogue One: A Star Wars Story, 2016). Tako je napoved njegovega novega zf-filma razveselila oboževalce, ki si želijo njegovih filmov in izvirnih zgodb. Na prvi pogled je Kreator prav to, izvirna zgodba.

Gareth Edwards po sedmih letih predstavlja svoj nov film, Kreator
Gareth Edwards po sedmih letih predstavlja svoj nov film, Kreator Foto: on imdb

Z napovednikom si je Kreator, sicer eden bolj pričakovanih filmov leta hitro nabral še nekaj dodatne pozornosti, saj se 24 sekund v napovednik zgodi kontroverzni prizor. V napovedniku je velikansko mesto deležno silovite eksplozije, ki pa je poznavalce hitro spomnila na nekaj drugega.

Ekipa VFX mojstrov pri Corridor Crew je v svojem YouTube posnetku VFX Artists React pokazala, da naj bi napovednik oz. film uporabil resnično eksplozijo iz leta 2020, ko je ta odjeknila v Bejrutu.

Prizor je nekoliko spremenjen in tako ni zgolj arhivski posnetek temveč z namenom spremenjen posnetek resnične eksplozije. Hitro so se pojavile debate o tem, ali je to moralna odločitev ali ne. Kaj meniš ti?

VFX Artists React to Bad & Great CGi 111

Posnetek eksplozije iz Bejruta, ki je odjeknila 2020

Beirut explosion: Video shows new angle of the massive blast

Kreator, eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023

Kreator, film, ki je uporabil resnično eksplozijo iz Bejruta
Kreator, film, ki je uporabil resnično eksplozijo iz Bejruta Foto: on imdb

Nekdanji agent specialnih enot (John David Washington) je rekrutiran, da najde in ubije Kreatorja, ki je razvil skrivnostno orožje z močjo, da konča vojno med človeško raso in silami umetne inteligence ter človeštvom samim. V filmu bodo poleg Johna Davida Washingtona zaigrali tudi Ken Watanabe, Gemma Chan in Allison Janney. Scenarij je Gareth Edwards napisal s Chrisom Weltzom, a se talent ne konča tu.

Kinematograf filma je Greg Fraiser, ki je v zadnjih letih navduševal s filmi Batman, Dune; Peščeni planet, Vice in Marija Magdalena, a ga je med snemanjem zaradi obveznosti z nadaljevanjem Duna nadomestil Oren Soffer. Seveda pa je za glasbo poskrbel tudi izjemni Hans Zimmer. Tako je Kreator eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023.

The Creator | Official Trailer

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrvič od volitev Gibanje Svoboda ni več najbolj priljubljena stranka: Katera pa je?
Naslednji članekKako uporabljati PayPal?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.