Sponzorirano

Filmi, zaradi katerih so ljudje omedlevali

Filmi, ki so povzročali omedlevanje gledalcev
Filmi, ki so povzročali omedlevanje gledalcev Foto: on imdb

Marsikdo, ki ne mara grozljivk, se zgolj izogiba neprijetnemu pričakovanju mini infarkta, ko se bo neka prikazen brez opozorila pojavila na ekranu. Nekaterim ustvarjalcem shrljivih filmov je uspelo ustvariti mojstrovine, ob katerih je ljudi kar zmanjkovalo. Pred kratkim je bil kot tak opisan novi Terrifier 2, nekaj prav tako pošastnih pa je na spodnjem seznamu.

1Psiho (1960)

Psiho Alfreda Hitchocka spada med najbolj znane filme vseh časov Foto: on imdb

Hitchcockov Psiho je še danes znan po prizoru umora Marion Crane pod tušem. V zgodnjih šestdesetih tako nazorni prikazi umora niso bili nekaj običajnega. Za kri, ki v črnobelem filmu brez značilne rdeče ne deluje tako zlovešče, naj bi uporabili kar čokoladni sirup. Kljub temu so ljudje prav ob tem prizoru omedlevali.

2Izganjalec hudiča (1973)

Filmska klasika, ki se upravičeno znajde na vsakem seznamu najboljših grozljivk, se je med prvimi poigravala s temo izganjanja demonov in je v marsikaterem pogledu preoblikovala žanr. Izganjalec hudiča je nastal v režiji Williama Friedkina po romanu Williama Petra Blattyja. Škandalozen, odbijajoč in neprijeten, a premišljeno zasnovan film je tisti del občinstva, ki ni omedlevalo, spravil v jok ali bruhanje, marsikdo je doživel tudi panični napad. Po tem, ko so v Ameriki gledalci histerično bežali iz kinematografov, so v Združenem Kraljestvu pred njimi čakali reševalci.

3Žaga III (2006)

Foto: IMDb

Tretji del sage v režiji Darrena Lynna Bousmana nič hudega sluteče žrtve znova prisili v niz nazornih preizkušenj, ki naj bi dokazovale voljo do življenja. Umirajoči John Kramer ni nič manj smrtonosen V Združenem Kraljestvu so imeli reševalci spet precej dela, predvsem na račun prizora operacije na možganih proti koncu.

4127 ur (2010)

V filmu igra James Franco, navdih pa je črpal iz resnične zgodbe o samoamputaciji Arona Ralstona. Res je bolj biografska drama kot grozljivka, a je film v odzivih občinstva na las podoben Izganjalcu hudiča. Ob premieri v sklopu filmskega festivala v Torontu leta 2010 so trije gledalci omedleli, en pa je doživel epileptični napad. Ralston sam je komaj čakal, da bo konec.

5Antikrist (2009)

Antikrist Larsa Von Trierja Foto: on imdb

Sedem let po tistem, ko je bilo obiskovalcem Cannesa slabo zaradi prizora posilstva v filmu Irréversible Gasparja Noéta, se jih je s kruto izkušnjo žalujočega para neusmiljeno lotil še Lars von Trier. Med premiero so po poročanjih omedleli štirje, film pa je bil v Franciji nekaj časa celo prepovedan.

6Čarovnica iz Blaira (1999)

Projekt ustvarjalcev Daniela Myricka in Eduarda Sáncheza je premiero doživel na Sundanceu. Z njim je zaživel žanr grozljivk, ki prikazujejo navidez dokumentarno gradivo ali najdene posnetke. Prav ta vidik je najbolj pretresel občinstva – suspenz, h kateremu je prispevalo tresenje kamere in omejeno vidno polje, je bil za nekatere preveč, drugim pa je preprosto postalo slabo. Desetletje po izidu ga je v uspešnosti presegel film Paranormalno.

7Priklicano zlo 2 (2016)

Priklicano zlo 2 oziroma Conjuring 2 Foto: on imdb

Tudi nadaljevanje je nastalo v režiji Jamesa Wana. Film o hiši, v kateri straši, spremlja verjetno najbolj zlovešča anekdota o občinstvu na tem seznamu. Grozljivka je bila usodna za starejšega indijskega moškega iz Tiruvannamalaia. Možakarja so odpeljali v bolnišnico, ko ga je začelo tiščati v prsih, tam pa je umrl. Trupla niso našli, osebe, ki je poskrbela za prevoz, prav tako ne.

Junior novinar

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version