Ocena filma: Pet noči pri Freddyju

Five Nights at Freddy's
Pet noči pri Freddyju je film posnet po igrici Five Nights at Freddy's Foto: on tmdb

Pet noči pri Freddyju (Five Nights at Freddy’s) je grozljivka posneta po istoimenski igrici, ki je pred skoraj desetimi leti postala globalni fenomen. Finančni uspeh je zagotovljen, ali pa je zagotovljeno zadovoljstvo gledalcev?

Igra Five Nights at Freddy’s zaživela v filmu

Avgusta 2014 so (večinoma) mladi po vsem svetu vstopili v restavracijo Freddy Fazbear’s Pizza, ki je poimenovana po glavni maskotu Freddyju. Ustvarjalec iger Scott Cawhton je ustvaril sila preprosto grozljivo igro, v kateri igralec prevzame vlogo nočnega varnostnika, ki mora uporabiti svetilke, luči, vrata, kamere in druge pripomočke za obrambo pred morilskimi maskotami, ki mu strežejo po življenju. Animatronike Freddy, Bonnie, Chica in Foxy so postali kultni v krogu oboževalcev igre, ki je svojo najbolj svežo izdajo v svet pospremila julija letos. Čeprav se zdi, da je globalni fenomen, ki je zaživel ob izidu prve igre nekoliko popustil, smo zdaj dobili še film. Ali je slednji nastajal predolgo, da bi nam še bilo mar?

Pet noči pri Freddyju
Pet noči pri Freddyju Foto: on tmdb

Filmski svet se predobro zaveda globalnih fenomenov v svetu videoiger, da jih ne bi izkoristil. Že leta 2015 se je začela predprodukcija za film Pet noči pri Freddyju, ki pa je doživela kar nekaj premorov in premikov med studiji. Tu nastopi Blumhouse, ki nam je v zadnjih mesecih predstavil Črni telefon (Black Phone), M3GAN, Izganjalec hudiča: Vernik (The Exorcist: Believer) in druge. Končno so lahko oboževalci franšize in grozljivk vstopili v picerijo Freddy’s.

Vstopi v picerijo Freddy’s in spoznaj junake

Elizabeth Lail in Josh Hutcherson v filmu Pet noči pri Freddyju
Elizabeth Lail in Josh Hutcherson v filmu Pet noči pri Freddyju Foto: on tmdb

Josh Hutcherson je Mike, nočni varnostnik, ki mora varovati restavracijo. Nastavek njegovega lika obeta veliko zaradi njegovega otroštva in skrbjo za mlajšo sestro ter simboličnega prepleta, a se zdi razplet nekoliko medel.

Ob njem zaigrata mlada Piper Rubio in Elizabeth Lail, kot policistka, ki je tesno navezana na zapuščeno restavracijo. V vlogi vidimo tudi Matthewa Lillarda, ki ga poznamo iz filmov Krik (Scream) in Scooby-Doo.

Glavni adut filma so animatronike likov iz igrice, ki so sicer narejene fantastično, a je to tudi vse, kar ponudijo. V taki obliki preprosto ne delujejo, kar je velika škoda glede na koncept igre.

Josh Hutcherson in Piper Rubio v filmu Pet noči pri Freddyju
Josh Hutcherson in Piper Rubio v filmu Pet noči pri Freddyju Foto: on tmdb

Za igro, ki sloni na tako imenovanih jump-scare trenutkih, jih ima film malo oziroma skoraj nič. Hkrati gre za zanimivo odločitev, saj bi gledalci, ki igro poznajo, pričakovali veliko takih trenutkov, a jih ni, kar bi jih lahko vseskozi držalo v stanju visoke napetosti, a jih ne. Čeprav ima film »zgolj« 109 minut, je razvlečen in pregosto prepojen z deli zgodbe, ki bi delovali, če bi bili bolje izpeljani.

Pet noči pri Freddyju nas pusti nekoliko na cedilu

Pet noči pri Freddyju je namenjen oboževalcem igre, a ni nujno, da jih bo navdušil. Res je lepo videti tisto, kar smo oboževali, na velikem platnu, a je to tudi vse, kar film ponudi. Za kratkočasen in ne tako grozljiv ogled za noč čarovnic bo verjetno zadostovalo. Ker pa gre najverjetneje za finančni uspeh bo sledilo nadaljevanje, ki ima priložnost nadgradnje. To si igrica zasluži.

Five nights at Freddy's | Pet noči pri Freddyju | 26. oktober

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Pet noči pri Freddyju (Five Nights At Freddy's)
Prejšnji članekNov enkratni dodatek za najbolj ranljive in odlična novica za najstarejše
Naslednji članekAli je Martin Luther resnično junak reformacije?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-pet-noci-pri-freddyjuPet noči pri Freddyju (Five Nights at Freddy's) je grozljivka posneta po istoimenski igrici, ki je pred skoraj desetimi leti postala globalni fenomen. Finančni uspeh je zagotovljen, ali pa je zagotovljeno zadovoljstvo gledalcev? Igra Five Nights at Freddy's zaživela v filmu Avgusta 2014 so (večinoma) mladi...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.