Televizijski zlobneži, ki ti ponoči ne bodo pustili spati

weeping angel dr who
Foto: on IMDb

Najprej ne moreš gledati stran, potem ne moreš spati. Marsikatera televizijska serija nas lahko priklene pred ekran s prepričljivo zgodbo in dobro tempiranim dogajanjem. A z nedeljeno pozornostjo gledalca najlažje manipulirajo prizori, ki vzbujajo grozo ali kako drugače vznemirjajo. Psihopatski morilci, hladni, preračunljivi veleumi in druga neusmiljena bitja znajo ostati z občinstvom še dolgo po tem, ko ekran ni več prižgan.

1. Jokajoči angeli

weeping angel dr who
Foto: on IMDb

Jokajoči angeli so se prvič pojavili v deseti epizodi tretje sezone serije Dr. Who, ki nosi naslov Blink. So humanoidna plenilska rasa, navidez neločljiva od marmornatih kipov angelov (takih, kot jih srečamo na pokopališčih). Ime »jokajoči« so dobili zaradi navade, da si zakrivajo oči, pri čemer izgledajo, kakor da bi ihteli v dlani. Razlog tiči v kvantnem mehanizmu, ki jih nekoliko omejuje. Jokajoči angeli se namreč ne morejo premikati, če jih kdo gleda – takrat obtičijo na mestu kot kipi. S tem, da si zakrijejo oči, zmanjšajo tveganje, da bi srečali pogled drugega jokajočega angela, zaradi česar bi oba obtičala na mestu.

Je lahko kaj strašnejše od tega, da se premikajo le, ko jih ne gledaš? Mogoče dejstvo, da se radi igrajo s plenom. Jokajoči angeli so izredno hitri – ko nekoga lovijo, si ta ne sme privoščiti niti pomežikniti. A ko so blizu, se začnejo gibati počasneje. Njihovi obrazi se spremenijo v grimase, roke pa iztegnejo proti žrtvi. In kaj se zgodi, če te angel dobi? Jokajoči angeli se hranijo z življenjsko silo žrtve, ki jo z dotikom pošljejo nazaj v čas. Ko se naslednjič ozreš in se ti zdi, da se je nek kip premaknil, pojdi morda vzvratno.

2. Pennywise

Foto: on IMDb

Preden je bil po Kingovi uspešnici Tisto posnet celovečerec, je srhljivega klovna v televizijski miniseriji brezhibno upodabljal Tim Curry. »Tisto« je zlo, ki bi ga, kljub temu da je Kingov roman starejši, najlažje primerjali z bavkarjem iz Harryja Potterja. Uteleša najhujši strah žrtve, ki jo ima pred sabo. Biva v mestu Derry v ameriškem Mainu, ki ga terorizira v 27-letnih intevalih.

Ker je že kot škodoželjno režeč se klovn dovolj srhljiv, so razne metamorfoze skoraj odveč. Tisto se hrani s strahom, zato se žrtve loti celostno. Njegova zastrašujoča zunanjost je le pika na i. Dobro mu služijo psihološke igrice, ki jih spremljajo razne distorzije okolice. Pozornost protagonistov, skupine otrok, ki se okličejo za Klub zgub, prvič pritegne z umorom brata enega izmed njih. Georgie v dežju lovi papirnato ladjico, ki jo odnese v odtok. Tam ga pričaka Pennywise, ki ga pripravi do tega, da seže po ladjici. Izmenjavo spremlja klovnova najslavnejša izjava: »Tu spodaj vsi lebdimo.« Pennywise Georgieju roko odtrga in ga pusti izkrvaveti.

3. Vecna

vecna stranger things
Foto: on IMDb

Vecna sodi med glavne antagoniste serije Stranger Things. V četrti sezoni se izkaže za vodilno silo v Narobe svetu (Upside Down), ki je kriva za čudno dogajanje v mestecu Hawkins. Preden je postal Vecna, je bil Henry Creel, fant s telekinetičnimi sposobnostmi, s katerimi je ubil mamo in sestro in ki jim je njegov oče le za las ušel. Henryja je pod okrilje vzel Dr. Brenner, ki je eksperimentiral s telepatskimi sposobnostmi otrok. Henry se je tako spoprijateljil z Brennerjevo drugo varovanko, Eleven. Sčasoma sta se spopadla in Eleven ga je nevede poslala v Narobe svet, kjer ga je okolica preoblikovala v pošast Vecno.

Ni grozen le zaradi izprijenega načina, kako ubije žrtev – ta sicer konča z zlomljenimi kostmi in počenimi očmi. Vecna tiste, ki jih doleti njegovo prekletstvo, psihološko maltretira že dolgo pred tem. Začne se z glavoboli in nosnimi krvavitvami, tem pa kmalu sledijo halucinacije. Njegove tarče, ko jim odbije ura, padejo v trans. Ko le dočakajo svoj konec, odlebdijo v zrak, kjer jim popokajo kosti, da spominjajo na zlomljeno lutko. Oči, uperjene v nebo, pa raznese.

4. Klikerji

Foto: on IMDb

Klikerji v The Last of Us predstavljajo tretjo stopnjo okužbe s kordicepsom. Glivična okužba deluje dosti bolj vznemirjujoče od ostalih premis raznih zombi apokalips. Ne le, ker podobno okužbo najdemo v naravi, kjer prizadane na primer mravlje, pač pa tudi zaradi razdelane znanstvenofantastične podlage.

V predzgodbi se zgodi nemogoče. Gliva po imenu kordiceps mutira in se preko hrane razširi med ljudi. Zgodbe stranskih likov nas podrobno seznanijo s potekom okužbe, ki se deli na štiri faze. Okuženi zelo počasi izgubljajo nadzor nad telesom. Predvsem v začetnih fazah ni neobičajno, da obotavljajoči se telesni gibi pokažejo, kako se okuženi nadzoru upira. V fazi, ko so okuženi že klikerji, je telo hitrejše in močnejše, hkrati pa precej manj človeško. Vidijo več ne, saj se je okužba razširila skozi možgane, pri tem pa jim razklala in razbrazdala obraz. Iznakažene prikazni oddajajo zvok, ki spominja na klikanje.

5. Kilgrave

Foto: on IMDb

Kilgrave je sociopat s sposobnostjo nadziranja misli in glavni nasprotnik Marvelove Jessice Jones. V Netflixovi seriji ga je igral David Tennant. Ko Kilgrave spozna Jessico, postane obseden z njo in si jo na vsak način poskuša podjarmiti. Ravno Kilgravove sociopatske tendence so tisto, kar ga dela strašnega. Ne pozna namreč slabe vesti in zna ljudem že zaradi najmanjše iritacije ukazati, da se poškodujejo.

Načini, na katere je mučil nedolžne žrtve, vključujejo (a niso omejeni na): prisilni samomor, prisilno darovanje obeh ledvic (čeprav bi od žrtve potreboval le eno), posilstvo, prisilni umor bližnjih, suženjstvo, zahteva, da gre žrtev z glavo skozi zid (zelo boleča smrt) ali da se po obrazu polije z vrelo kavo.

Prejšnji članekSi najboljši študent Univerze v Mariboru? Tvojih je lahko do 1300 €!
Naslednji članekOdličen uspeh! Med najboljšimi burgerji v Evropi kar dva slovenska!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.