Umrl oče partizanskega filma, Veljko Bulajić

Umrl legendarni Veljko Bulajić
Umrl legendarni Veljko Bulajić Foto: on telegram

V 96. letu starosti je umrl eden največjih režiserjev nekdanje Jugoslavije, veliki Veljko Bulajić. Novico o smrti je potrdila njegova družina, od režiserja legendarnega filma Bitka na Neretvi pa se že poslavljajo velikani s področja bivše države in širše.

Poslovil se je veliki Veljko Bulajić

Veljko Bulajić je 23. marca praznoval svoj 96 rojstni dan. Njegova smrt odmeva po svetu, saj je v svetu filma pustil ogromen pečat, še najbolj v kinematografiji držav bivše Juge. Poleg Bitke na Neretvi, ki je najdražji film nekdanje države, je poskrbel še za filme Kozara, Atentat v Sarajevu in Vlak brez voznega reda. Njegove filme naj bi videlo več kot pol milijarde gledalcev.

Najbolj aktiven je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, potem pa so si po razpadu države sledili še Libertas in Beg do morja, v katerem je igral tudi zvezdnik Igre prestolov.

Človek brez katerega ne bi bilo jugoslovanske kinematografije na taki ravni, žanra partizanskega filma in mnogih drugih, ki so sledili njegovemu navdihu.

Bitka na Neretvi, film, ki ga ne bo nikoli več

Za mnoge najboljši film nekdanje Jugoslavije. »Po besedah njegovih ustvarjalcev je imel film neomejen proračun, ki ga je odobril sam Josip Broz Tito. Obenem je bil prvi jugoslovanski vojni film, ki ga je neposredno financirala vlada, sredstva pa je prispevalo še 58 različnih državnih podjetij. Za film naj bi se sicer skupno porabilo okoli 12 milijonov tedanjih ameriških dolarjev, kar bi danes, če upoštevamo inflacijo, znašalo slabih 85 milijonov,« smo pisali v prispevku o filmu Bitka na Neretvi.

Velikanska produkcija Bitke na Neretvi
Velikanska produkcija Bitke na Neretvi Foto: on imdb

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUporabna darila za noseče študentke: Kaj podariti?
Naslednji članekTop destinacije za ogled EURO 2024

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.