Top destinacije za ogled EURO 2024

Munich, Germany – January 25, 2020: Fans walking to Allianz Arena, home stadium of famous german football club FC Bayern München to see a soccer match.
Foto: Wirestock iz iStock

Med 14. junijem in 14. julijem bo potekal zaključni turnir Evropskega prvenstva v nogometu, EURO 2024. Gostiteljica prvenstva je Nemčija, nastopila pa bo tudi slovenska reprezentanca. Finalno tekmo bodo v nedeljo, 14. julija, odigrali v Berlinu, na Olympiastadion. Katera pa so preostala mesta, kjer bo potekalo prvenstvo? Poglej si več o desetih mestih, ki bodo letos gostila EURO 2024.

10. Berlin

Top 10 Berlin: Destinacije, ki jih ne smete zamuditi
Top 10 Berlin: Destinacije, ki jih ne smete zamuditi Foto: Vladislav Zolotov iz iStock

Olympiastadion Berlin sprejme kar 71.000 gledalcev. Poleg tekme si tam oglej še Brandenburška vrata, televizijski stolp Berliner Fernsehturm, Mauermuseum in Nemški muzej tehnologije. Pričakuješ lahko tudi pestro nočno dogajanje in dobre restavracije.

9. Köln

Pogled na mesto Köln osvetljeno z lučmi, na sredini je Kölnska katedrala

Köln bo poleg nogometnih, navdušil tudi kulturne navdušence in umetnike. Poleg tega ima to mesto največ pubov na prebivalca v Nemčiji. Oglej si Kölnsko katedralo, najbolj obiskano znamenitost v Nemčiji, sprehodi se po starem mestnem jedru in prečkaj most Hohenzollern. Posladkaj se v muzeju čokolade Imhoff-Schokoladenmuseum in spoznaj dišave v Farina Duftmuseum.

8. Dortmund

Najlepše destinacije v Dortmundu
Najlepše destinacije v Dortmundu Foto: Mattias Westphal iz iStock

Če se odpravljaš na EURO 2024 mesto zagotovo poznaš po nogometni ekipi. Poleg tekme si tam oglej še nemški muzej nogometa! Sicer je za Dortmund značilna še pivska kultura in bogata industrijska dediščina, gre pa za zelo inovativno in trajnostno mesto.

7. Düsseldorf

Sunset view of Dusseldorf city old town or Altstadt. Promenade on the banks of Rhine river. Travel and visit attractions in Germany. Popular city, center of Rheinland and Westphalia

To mesto s 730 let zgodovine je Napoleon poimenoval kar Mali Pariz. V njem te čaka 26 muzejev, preko 100 galerij in številne odlične restavracije. Tudi priložnosti za luksuzno nakupovanje različnih prefinjenih blagovnih znamk je dovolj. Za najboljši razgled na mesto pa se povzpni na 240-metrski Renski stolp.

6. Frankfurt

Old town square romerberg in Frankfurt, Germany at twilight
Foto: f11photo iz iStock

Frankfurt ima vlogo finančnega središča Nemčije, zato podobo mesta oblikujejo nebotičniki z mednarodnimi pisarnami. Zgodovinske navdušence čakajo veliki muzeji, ljubitelji klasične literature pa lahko bolje spoznajo življenje pisatelja Johanna Wolfganga Goetheja.

5. Gelsenkirchen

Top 10 Gelsenkirchen
Top 10 Gelsenkirchen Foto: BerndBrueggemann iz iStock

V tem mestu z bogato industrijsko zgodovino boš poleg nogometnih navdušencev opazil številne ostanke premogovnikov in arhitekturnih ostankov preteklosti. Se sliši dolgočasno? Potem se odpravi v tematski park Movie Park Germany v neposredni bližini mesta.

4. Hamburg

Hamburg, Germany –  January, 12,  2019: Aerial view of the Sandtorhafen and the Elbphilharmonie in Hamburg's HafenCity
Foto: Canetti iz iStock

Si vedel, da je bilo tu prizorišče nekaterih najbolj odmevnih koncertov Beatlov? Ni čudno, da še danes velja za mesto Rock’n’Rolla, piva in kulture. Zaradi pristanišča predstavlja nemško okno v svet. Del mesta, Speicherstadt, spada na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

3. Leipzig

Najboljše destinacije Leipziga
Najboljše destinacije Leipziga Foto: Votimedia iz iStock

Leipzig je mlado in živahno mesto, prijel se ga je kar vzdevek Novi Berlin. Pomembno vlogo je odigralo pri padcu Berlinskega zidu, danes pa je zaradi arhitekture, muzejev in galerij privlačno tudi za turiste. Po ogledu nogometne tekme si lahko vzameš tudi dan za ogled najsodobnejšega živalskega vrta.

2. München

Top 10 Munchen
Top 10 Munchen Foto: Noppanun Lerdwattanapaisan iz iStock

V Münchnu so že leta 2006 potekale nekatere tekme svetovnega prvenstva v nogometu. Takrat so za dogodek zgradili tudi nov nogometni stadion, Allianz Areno. Ta gosti dva nogometna kluba: FC Bayern München in TSV München. V mestu ne izpusti BMW muzeja in največjega muzeja znanosti in tehnologije na svetu, Deutches Museum.

1. Stuttgart

The Schlossplatz City Square in Stuttgart at early morning. HDR Look
Foto: tichr iz iStock

Kulturna metropola je zanimiva mešanica zgodovinske in moderne arhitekture. Če te zanimajo prestižni avtomobili si oglej muzeja Mercedez-Benz in Porsche. Ljubitelji narave pa bodo bolj uživali v izletu na razgledno točko Karlshöhe.

Prejšnji članekUmrl oče partizanskega filma, Veljko Bulajić
Naslednji članekKakšne so prednosti sadnega sladoleda in kako dolgo ga že uživamo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.